Kendi kendine meme muayenesi nasıl yapılır?

meme muayenesi

Evde Kendi kendine meme muayenesi nasıl yapılır? Memede oluşan kitleler meme kanseri açısından çok önemlidir. Erken teşhis edildiğinde rahatlıkla tedavi edilebilen bir hastalık olan meme kanseri tesadüfen doktor kontrolünde ya da kadınların el ile kendi muayenelerinde ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle kadınların kendilerini muayene edecek kadar  bilgisi olmalıdır. İşte, kendi kendine meme muayenesi;

Kendi kendine meme muayenesinde memede şişlik, yumru, kalınlaşma gibi kanser belirtileri anlaşılmaya çalışılır. Fakat, memede olan kitlelerin yaklaşık %80 kadarı aslında zararsızdır. Kendi kendinize yapacağınız meme muayenesi sayesinde kansere dönebilecek olan bir değişimi fark edebilirsiniz.

Kendi kendine meme muayenesi ne zaman yapılmalıdır?

Adet gören kadınlarda kendi kendine meme muayenesi adetin bitmesinden 3-5 gün sonra yapılmalı, menopozda olan kadınlarda her ayın ilk günü gibi hatırlanacak bir tarihte yapılmalıdır. Burada önemli olan her ay bir defa aynı günde yapılması gerekliliğidir. Bu sayede, göğüslerde olan değişimler çok daha rahat anlaşılmaktadır.

Kendi kendine meme muayenesi nasıl yapılır?

Ayna karşısında meme muayenesi

Aydınlanmış bir odada belden yukarısı çıplak vaziyette bir ayna karşısına geçin. Her iki göğsünüze dikkatle bakın. Göğüsler eşit değilse korkmayın çünkü pek çok kadında göğüsler eşit değildir. Göğüslerin büyüklüğü, şekli, dokusu ve ciltte farklılık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Göğüs cilt dokusunda büzüşme, renk değişimi, gamzelenme ve hassas ağrılı bir bölgenin olup olmadığına bakılır. Meme başlarında da soyulma, meme başının yönünde değişim olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Ellerinizi kalçalarınıza koyarak sıkıca bastırdığınızda göğüslerin altında olan kaslar sıkışır. Bu durumda her iki yana dönerek göğüs dış dokusu çok daha rahat gözlemlenir.

Ayna karşısında öne doğru eğilmek, omuz ve dirsekleri öne doğru döndürmek göğüslerde olan şekil ve dış hat değişimlerini gösterir.

Ellerin başın arkasında sıkıca kavranıp öne doğru itilmesi, dış yüzey kontrolü için uygulanır.

Meme ucundan gelen bir akıntı olup olmadığına bakılır. Bunun için, işaret ve baş parmak meme başının etrafında olan bölgeye yerleşir ve meme başına doğru çekilir. Bir akıntı olup olmadığına bakılır.

Yıkanırken meme muayenesi

Sol elinizi kalçanıza koyun ve sağ el ile koltuk altında bir şişlik ya da kalınlık olup olmadığı kontrol edilir. Bu işlem diğer kol altı için de tekrarlanır.

Köprücük kemiklerinin üstü ve altı muayene edilir.

El sabunlandıktan sonra meme dokusu kontrol edilir. Göğse bastırılarak, sütyen alt sınırı ile köprücük kemiği arasında aşağı yukarı sıra ile kontrol yapılır.

Sırt üstü yatarak

Sağ omzun altına bir yastık yerleştirerek sırt üstü yatın. Sağ eli başın arkasına koyun ve sol el ile sağ göğsün üst kısmını muayene edin.

Meme başının üzerinden içeriye doğru bastırın, göğüs ucunun çok rahat hareket etmesi gerekmektedir.

Göğüste kitle tespit edilirse

Göğüste bir kitle tespit ederseniz hemen doktora gidilmelidir. Doktora gitmenizi gerektiren durumlar;

Göğüste farklı bir alan olması,

Koltuk altında şişlik veya sertlik,

Göğüste şekil, boyut farkları,

Kitleler,

Göğüste buruşukluk, gamze gibi alan oluşması, göğüs ucundan gelen akıntı olarak sayılabilir.

Leave a Reply