Halsizlik nedenleri yorgunluk ve bitkinlik sebepleri

yorgunluk-ve-bitkinlik

Halsiz hissetme ve yorgunluk hepimizin yaşadığı sorunlardır. Bu durumun yüzlerce sebebi olabilir. Vitamin eksikliği, enfeksiyonlar, kansızlık, stres, uykuyu alamama, karaciğer ve böbrek hastalıkları vs. sebeplerinden bazılarıdır. Çoğumuz bu durumu çok ciddiye almamaktayız ve dinlenirsem geçer diye düşünürüz. Oysa bitkinlik ve yorgunluğun altında çok ciddi hastalıklar olabilir.

Halsizlik ve bitkinlik bazen hormonlar nedeni ile oluşabilir. Genelde, şeker düşmesi, tiroid yetmezliği, böbrek üstü bezi yetmezliği, testosteron ve östrojen eksikliği, büyüme hormonu eksikliği başlıca hormonal sorunlardır.

Hipoglisemi (şeker düşmesi):

Yemek yedikçe kan şekerinin düşmesidir. Bu genelde vücudun yaptığı bir metabolizma bozukluğudur. Sık acıkma, yemek yedikçe şeker düşmesi, tatlı yeme isteği, halsizlik ve çarpıntı meydana gelir. Çok kolay kilo alan, enerjisi düşük, bitkin kişilerdir.

Böbreküstü bezi yetmezliği:

Böbreküstü bezlerinden kortizol hormonu az salgı yaptığında halsizlik ve yorgunluk oluşur. Kanda kortizol hormonu düşük olduğunda bir endokrin uzmanına başvurmak gerekmektedir.

Tiroid yetmezliği (Hipotiroidi):

Tiroid bezinden T3 ve T4 hormonlarının az salgı yapması ile oluşur. Bu hastalarda yorgunluk, bitkinlik, unutkanlık, saçlarda dökülme, el ve yüzde şişmeler oluşur. Tiroid bezi az çalıştığında, ilgisizlik, konuşmada yavaşlama, unutkanlık, depresyon, konsantrasyon sorunları, demans ve beyin hasarı oluşabilir.

Testosteron ve östrojen eksikliği:

Erkelerde testosteron hormonu eksikliği, hayatlarında aksamalara neden olur. Yorgun ve bitkin hissederler. Erişkin hastalarda, testosteron eksikliği halsizlik, yorgunluk ve ereksiyon sorunları oluşur. kadınlardaysa östrojen eksikliği, halsizlik ve yorgunluk yanı sıra, yumurtlama sorunları yaratır.

Vitamin ve mineral eksikliği:

B12, demir, folik asit eksikliği halsizlik ve yorgunluk yapar. Kanda potasyum, kalsiyum, magnezyum düşmeleri de halsizliğe neden olur.

Gİ diyeti nedir?

Gİ diyeti, glisemik endeksi düşük gıdalarla beslenmeye denir. Glisemik endeksi düşük gıda, kan şekerini yükseltmeyen gıdalara verilen isimdir.

Akıllı karbonhidrat seçimi yapmak, düşük Gİ değeri olan karbonhidrat yemek,

Gıdaların Gİ değerlerini öğrenmek,

Düşük Gİ değeri olan gıdaları dengeli almak başlıca Gİ diyeti kuralıdır.

Gıda seçimi ve beslenme nasıl olmalıdır?

Beslenmede dikkat edilmesi gereken nokta 3 ara ve 3 ana öğün ile beslenmektir. Düşük Gİ’li gıdalar tercih edilmeli ve asla diyetten ödün verilmemelidir. Gİ değeri listesi edinilmeli ve hangi ürün ne kadar glisemik endekse sahip bilinmelidir.

Leave a Reply