Beyin krizi nedir? Beyin damar tıkanıklığı

beyin krizi

Beyin krizi nedir? Beyin damar tıkanıklığı hakkında detaylı bilgi. Ülkemizde ölüm nedenleri sıralamasında kalp krizinden sonra ikinci sırada yer alan beyin krizi, beyin kanaması veya beyin damar tıkanması neticesinde oluşmaktadır. Kişilerde en fazla görülen rahatsızlık olan baş ağrısından sonra, en çok görülen beyin hastalığı beyin krizidir.

Beyin krizi, temiz ya da kirli kan taşımakta olan bir damarın pıhtı veya damar sertliği parçacığı ile tıkanması, beyinde herhangi bir damarın ileri düzeyde büzüşmesi neticesinde beynin kansız kalması, buna bağlı olarak da oksijensiz ve besleyici maddelerden yoksun kalması, beyinde kanama olması ve beyin hücrelerinin damar dışına çıkan kan nedeniyle işlevlerini gerçekleştiremez duruma gelmesine denmektedir.

Beyin infarktüsü genellikle aniden meydana gelmektedir, ancak birkaç saat ya da birkaç gün içinde yavaş bir şekilde de olabilmektedir.

Beyin krizinin görülme sıklığı:

Ülkemizde beyin krizinin görülme sıklığı 100 binde 175 civarındadır. Ülke nüfusu ile orantılandığında her yıl yaklaşık 125 bin kişi beyin krizi geçirmektedir. Her yaşta görülebilen beyin krizi, %25 oranında 65 yaşından küçük olanlarda, %72 oranında 65 yaş üzerindeki kişilerde görülmektedir. Beyin krizi geçiren kişilerin üçte biri ilk krizde ölmekte, üçte biri bakıma muhtaç bir şekilde sakat kalmakta, kalan kısım ise normale yakın bir hayat sürebilmektedirler. Ülkemizdeki beyin krizi vakalarının %71’i damar tıkanıklığı, %29’u da beyin kanamasıdır.

Beyin krizinde risk faktörleri ve nedenleri:

Beyin krizinin %70 nedeni yüksek tansiyondur. Beyin krizinin risk faktörleri olarak; 65 yaş üzerinde olmak, şeker hastalığı, kalp hastalığı, anevrizma, damar sertliği, ailede beyin krizi öyküsü, sigara kullanımı, horlama sorunu, yüksek kolesterol, madde bağımlılığı, kan koyuluğu, şişmanlık, hareketsiz yaşam ve menopoz sayılabilir.

Beyin krizinden korunmak için bol su tüketmek ve düzenli olarak kan verilmesi önemlidir. Kişinin stresten uzak kalması, yürüyüşler ve egzersizler yapması, bol sebze ve meyve tüketmesi, tuzun azaltılması ve bitkisel yağlar tüketmesi önerilmektedir.

Beyin krizi belirtileri ise şöyle;

Vücudun bir bölümünde geçici ya da kalıcı uyuşma ya da karıncalanma, kuvvet azlığı ya da kaybı, gözlerden birinde ya da her ikisinde görmede ani bulanıklık olması, konuşmada ve konuşulanı anlamada duraksama yaşanması, bilinç kaybı, dengede ani bozukluk, sersemlik hali, aniden oluşan şiddetli baş ağrısı, bulantı ve kusma gibi belirtiler görülmektedir.

Leave a Reply