Epilepsi hastalığı hakkında bilinmesi gerekenler

Epilepsi hastalığında beynin tümünde ya da bir kısmında, bir grup beyin hücresinde anormal bir şekilde aniden başlayan kısa ve aşırı biyoelektriksel deşarjlar meydana gelmektedir. Bunun olması da havale ve nöbetlere yol açmaktadır. Peki, epilepsi ile ilgili bildikleriniz nelerdir? İşte, detaylar;

Epilepsi belirtileri nelerdir?

Gelişen nöbetler, beyinde kaynaklandığı bölgede hücre gruplarına bağlı olarak değişik belirtiler gösterebilmektedir.

Kişide kasılma yapmayan nöbetler; Sabit bakma, dalgınlık, korku hissi ve donakalma şeklinde olmaktadır.

Kasılmayla birlikte gelen nöbetler ise; Yere düşme, ani bilinç kaybı yaşanması, kollarda ve bacaklarda devamlı bir kasılma, ağızdan köpük gelmesi, kasılı kalma, morarma ve dişlerde kenetlenme şeklinde olmaktadır.

Bebeklerde görülen epilepsi nöbetleri, daha büyük çocuklarda olduğu gibi belirgin şekilde yaşanmayabilir. Nedensiz ve aniden gelişen sık sıçramalar, ağzın şapırdatılması, ağzın tek taraflı bir biçimde çekilmesi, sabit şekilde bakmalar ve sık şekilde göz kırpmalar nöbet olarak görülebilir. Eğer çocuk üzerinde uğraştı bir eylemi kesintili yapıyorsa ve aniden durgunlaşıyorsa, ayrıca farkına varmadan gerçekleştirdiği ufak tefek kol ve el hareketleri ile birlikte mimikler de varsa nöbet olabileceği düşünülmelidir.

Epilepsi nedenleri nelerdir?

Epilepsi hastalarının yaklaşık %50-60’lık kısmında herhangi bir neden bulunmamaktadır. Bu tür epilepsi hastalıkları daha çok 15 yaşından evvel başlamaktadır. Geri kalan vakalardaki nedenler ise şu şekildedir;

Doğum sırasında beynin oksijensiz kalması, doğuştan metabolizma hastalıkları, kafa içinde kanama olması, hamilelik sırasında beynin gelişimini etkileyen bazı olayların olması, kazalar, menenjit, uzun süreli yüksek ateş ve beyin tümörleri olarak sıralanabilir.

Epilepsi tedavisi nasıldır?

Epilepsi, ilk önce anti-epileptik ilaçlar kullanılarak tedavi edilmektedir. Bu ilaçlar yaşanan nöbetleri baskılamaya yarar ve bu şekilde tedavi eder. Hastanın genel durumu ve hastalığın gidişatına bağlı olarak yaklaşık 2-4 yıllık bir tedavi süreci gerektirmektedir. Ömür boyu kullanılacak olan ilaç, tedaviye cevap vermeyen direnç gösteren hastalarda VNS ve epilepsi cerrahisi gibi yöntemler kullanılmaktadır.

Epilepsi tümüyle iyileşir mi?

Epilepsi hastası olan çocukların büyük bir kısmı, verilen ilaçlara olumlu cevap vermektedir ve nöbetleri kontrol edilebilmektedir. Uygulanan tedaviye iyi cevap veren ve başka bir nörolojik sorunu bulunmayan, minimum 2 sene epilepsi nöbeti geçirmeyen çocuklar iyileşmiş olarak kabul edilmektedir. Bu durumda çocuklara verilen ilaçlar yavaşça kesilir ve tedavi tamamlanabilir. Epilepsi ilaçları, eğer aniden kontrolsüzce kesilirse nöbetler tekrar edebilir. Gereken şekilde ilaçların kesilmesiyle birlikte çocuklardaki epilepsi nöbetleri %70-80 oranında iyileşmektedir.

Epilepsi Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Bilgi

Epilepsi Nedir Neden Olur? Epilepsi hastalığının Tedavisi var mı?

Epilepsi ve tedavi yöntemleri

Kaynak: Bu yazı, mynet.com/haber/saglik/epilepsi-hakkinda-bilinmesi-gerekenler-3663063-1 kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply