Diş eti şişmesi neden olur neyin belirtisi ve tedavisi

Oldukça hassas dokulardan oluşan diş etleri, yetersiz ağız bakımı ve tahrişe yol açan bir takım etkenler sebebiyle kolaylıkla şişebilir. Diş eti şişmesi, altında ciddi bir hastalık yatmadığı sürece, uygulanacak etkin doğal tedavilerle yok edilebilir. Yazımızda, diş eti şişmesi nedenleri ve tedavisi ile ilgili bilgiler vereceğiz. İşte, detaylar;

Diş eti şişmesinin nedenleri;

  • Çok sıcak çay içmek; Bazı günlük aktiviteler, tahrişe yol açarak diş eti şişmesine neden olabilmektedir. Aşırı sıcak içecekler ve yiyecekler bu aktivitelerden bazılarıdır. Sıralayacağımız şu etkenler de diş etlerinde tahrişe yol açabilir;
    • Aşırı alkol tüketimi veya sigara içilmesi
    • Diş telleri ve takma diş gibi tam oturmayan diş aparatları
    • Patlamış mısır, havuç gibi sert bazı gıdaların tüketilmesi, diş etleri arasına sıkışabilen et gibi besinler.
  • Hatalı fırçalama alışkanlıkları; Diş fırçasını ne kadar sert bastırırsanız, dişlerinizi o kadar iyi temizlemiş sayılmazsınız. Bu tür bir diş fırçalama diş etlerine hasar vermekte ve diş etlerinin şişmesine neden olur. Ayrıca sert diş fırçası kullanmak, diş ipini diş etlerine bastırmak da diş etlerinde tahrişe yol açabilir. Diş ipinin ilk kez kullanılması da diş etinde şişme yapabilir.
  • Diş eti hastalıkları ve bakteri plakları; Diş bakımı ihmal edildiği zaman dişlerin üzerinde bakteri plakları meydana getirmektedir. Bu bakteri plakları, diş ve diş etleri arasında çoğalırsa diş eti şişmesi yaşanır. Diş eti iltihabı, aft, periodontit ve diş apsesi gibi bazı bakterilerin ya da virüslerin yol açtığı hastalıklardan dolayı da diş eti şişmesi yaşanmaktadır.
  • Hormonal dalgalanmalar; Genellikle kadınlardan yaşanan bir durumdur. Diş etlerine fazla kan gitmesine sebebiyet verip diş eti şişmesine neden olabilir. Ergenlik dönemi boyunca, adet olunduğunda, gebelikte ve menopozda oluşma riski daha fazladır. Doğum kontrol haplarının bir kısmı da buna benzer etkiler gösterebilmektedir.
  • Tansiyon ilaçları ve diğer bazı nedenler; Özellikle yüksek tansiyon ilaçları, alttaki diş etlerinde lifli dokuların artmasına neden olarak, diş eti şişmesi gibi bir görünüm oluşturabilmektedir. Bu ciddi bir durum değildir ve doktorun bilgisi olmadan alınan ilaç bırakılmamalıdır. Ayrıca kemoterapi tedavisi, diş macunu ve ilaç alerjileri de diş eti şişmesine neden olabilmektedir.

Diş eti şişmesinin tedavisi;

  • Sıcak su; Yakmayacak derecede sıcak suyu ağzınızda dolaştırın ve diş eti şişmesinin yaklaşık üç saat içerisinde ortadan kalkacağını göreceksiniz. Ağızda ılık tuzlu su dolaştırılması da etkili olur. Eğer tuzlu su rahatsız ediyorsa, limonlu su kullanma imkanınız var.
  • Dişleri doğru fırçalayın; Dişlerinizi diş köklerinden başlayıp, uç kısmına doğru fırçalamalısınız. Fırçalama sırasında sert şekilde çok bastırmamaya dikkat edin. Diş fırçanızın yumuşak olmasına özen gösterin. Ayrıca diş ipi kullanımını iki günde bir yapın. Diş etinize bastırmayın ve sadece diş aralarını temizleyin.
  • Soğuk ve sıcak uygulama; Ağızda sıcak uygulama yapıldığında ağrıyı giderir. Bunun için sıcak suda ıslatacağınız havluyu ağzınızın üstüne koyabilirsiniz. Soğuk uygulamayı da buz ile yapabilir, bu sayede diş eti şişmesinin yanı sıra ağrıyı da azaltır.
  • Zerdeçal kullanın; Zerdeçaldaki kurkumin bileşeni antioksidan ve iltihap gidericidir. Bunun için; ½ çay kaşığı zerdeçal tozunun içine bir miktar su damlatın. Macun haline getirin ve bununla parmaklarınızı kullanarak diş etine masaj yaparak uygulayın. Yaklaşık beş dakika kadar bekletin ve bir süre hafif şekilde masaj uygulayın. Yapacağınız masaj, diş etlerinizdeki kan dolaşımını iyileştirecek ve diş eti şişmesini azaltacaktır.

Ayrıca karanfil yağı uygulayarak diş eti şişmesini, iltihabını ve ağrısını azaltabilirsiniz. Karanfil yağını kulak temizleme çubuğuna emdirin ve doğrudan dişetlerine uygulayın. Bunun dışında isterseniz karanfil yağını suyun içine damlatarak ağzınızda çalkalayabilirsiniz.

Eğer bol su içerseniz yemek atıklarınızı temizleyebilir, plak oluşumunu azaltabilir, tükürük üretimini arttırabildiğiniz gibi ağzınızdaki bakterilerin ölmesini sağlayabilirsiniz.

Bu uygulamalara ek olarak; üç dakika kadar sıcak suda bekleteceğiniz çay poşetini diş etlerinize uygulayabilir, içerisindeki tanin bileşeni sayesinde diş eti şişmesini giderebilirsiniz. Bunun dışında %3 hidrojen peroksit içeren oksijenli suyla her hafta iki defa ağzınızı çalkalayabilirsiniz.

Diş eti şişmesine karşı alınabilecek önlemler;

Keskin kimyasal içerikli ağız temizleme ürünlerinden uzak durun. Çünkü dişlerde ağır tahriş söz konusu olabilir. Ağız ve diş sağlığının korunması ya da tedavi edilmesi amacıyla C ve D vitaminleri, folik asit ve kalsiyum alımı yapılmalıdır. Ayrıca ağzınızı sirke ve saf limon suyu gibi maddelerle çalkalamayın. İçerdiği asidik özellikle sebebiyle ağzınızda, dişlerinizde ve diş etlerinizde hasar meydana getirebilir.

Diş eti ağrısı nedenleri ve tedavisi

Kaynak: Bu yazı, multiyasam.com/dis-eti-sismesi-nedenleri-ve-tedavisi/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply