Ağız Sağlığınız İçin Dil Temizliği: Nedir ve Nasıl Yapılır?

Dil temizliği: Nedir ve nasıl yapılır?: Çok önemli olmasına karşın yeteri kadar önemsenmeyen dil temizliği, ağız ve vücut sağlığı açısından bir lüks değil tamamen bir gerekliliktir. Tanıdığınız veya gördüğünüz insanların büyükbir bölümü dil temizliğine gereken önemi göstermemekte ve bu durum toplumun geri kalanında da aynı. Yazımızda, dil temizliği nedir ve nasıl yapılır? sorularına cevap vermeye çalışacağız. İşte, detaylar;

Dil temizliği nedir?

Ağzınızı sürekli olarak gargara ile temizliyorsunuz, dişlerinizi fırçalıyor, midenize de iyi bakıyorsunuz, ancak buna rağmen ağzınızda kötü bir tat var ve buna da kötü bir ağız kokusu eşlik ediyor. Bu noktada bir sorun yaşadığınız kesin diyebiliriz. Belki de unuttuğunuz bir şey vardır ne dersiniz? Mesela, dilinizi de temizliyor musunuz? Bu size tuhaf gelmiş olabilir, ancak buna açıklık getirmemiz gerekiyor.

Ağız içi, pek çok farklı bakteri ve mantarların yanı sıra milyonlarca yaşamı da barındırmaktadır. Bu yaşam formları ağzın en dip köşesine kadar her yeri kaplamaktadır ve yapılacak olan günlük temizlik bakterilerin dengede kalmasına katkı sağlamaktadır. Dil, bakterilerin çoğalması açısından mükemmel bir ortamdır ve onlara ev sahipliği yapmaktadır. Temiz tutulmayan dil, zararlı birçok bakterinin hızla çoğalabileceği potansiyel bir yuvadır. Bundan dolayı dil temizliği, ağız içinde yer alan bakterileri dengede tutmak ve vücudu korumak açısından oldukça önem taşımaktadır.

Dil temizliğinin faydaları nelerdir?

Dil temizliğini olduğundan hafife aldığınızı düşünüyorsanız, dişlerinizi fırçalarken ilave olarak yapacağınız birkaç hareketle dil temizliğinizi de tamamlayabilirsiniz. Dilin temizlenmesiyle sağlayacağınız faydaları sıralamak gerekirse;

  • Dil temizliği yaparak bakteri popülasyonunu kontrol altında tutabilirsiniz. Bu sayede ağız ve diş sağlığını koruyabilirsiniz.
  • Kötü ağız kokusunun yok edilmesinde etkili olur.
  • Dilde bulunan bakterilerin çoğalıp bademciklere ve yemek borusuna yayılmasını önlersiniz.
  • Bakterilerin neden olduğu biyofilm vasıtasıyla emilmiş olan zararlı bileşenlerin vücuda girmesini ve yayılmasını önlersiniz.
  • Dil üzerinde bulunan tat alma tomurcuklarını kaplamış olan bakterileri de temizlersiniz. Bu sayede daha iyi tat alma kabiliyetine kavuşursunuz.

Tüm bunlara ek olarak iyi tat almanızla birlikte, çok daha fazla tükürük salgısı üretirsiniz. Bu sayede, ağızda başlayan sindirim sürecinin çok daha verimli olmasına katkı sağlarsınız. Sindirimin bir bölümü doğrudan ağızdaki bakterilerle alakalıdır.

Bakterilerin meydana getirdiği ve kendilerini korumak için ürettikleri biyofilm tabakasının altında bulunan bakteriler gargara ile temizlenememektedir. Dilin temizlenmesinden sonra dilin arka kısmında temiz ve biyofilm tabakasından tamamen temizlenmiş bir ortam oluşmaktadır. Burada temizlik yapıldıktan sonra bakterilerin yeniden biyofilm meydana getirmeleri ve kümelenmeleri zorlaşmaktadır. Temizliği yapılan dilin üzerindeki tat alma tomurcukları doğal rengine kavuşmakta ve görülebilir olmaktadır.

Dil temizliği nasıl yapılmalı?

Dil temizliği yapmak için ilk önce gerekli araç gerecin ayarlanması gerekir. Çünkü bunun için kullanılabilecek pek çok malzeme bulunmaktadır. Dil temizliğini gerçekleştirmek için;

  • Kaşık kullanmak: Eğer dil temizliği için kaşık kullanacaksanız, kullandığınız kaşığı ayırın ve her temizlikte bunu kullanın.
  • Dil temizleme aparatı: Bu tür aparatlar çok değişik yapılarda ve boyutlardadır. Yapılan çalışmalar, diş fırçasıyla dil temizleyici aparatların arasında temizlik yönünden herhangi bir etkinlik farkı görülmemiştir. Bu nedenle, dil temizleme aparatı alacaksanız ok seçici olmanıza gerek yok, sadece sağlıklı materyal olması yeterlidir.
  • Diş fırçası ya da dil fırçası: Tavsiyemiz diş fırçanızı özel olarak seçmeniz ya da herhangi bir diş fırçanızı dil fırçası olarak ayırmanız yeterli olacaktır.

Dil temizliğinizi tamamlamak için;

  • Uzun bir açlık sürecinden sonrasını tercih ederek, özellikle sabah saatlerinde bunu yapabilirsiniz. Çünkü uzun bir açlık sürecinden sonra bakteriler çok daha yoğun olmakta ve biyofilm tabakası da en kalın evresindedir.
  • Kullandığınız temizlik aparatını dilinizin arka kısmına kadar götürün. Dilinizin orta kısmından başlayıp fırçalayın ya da kazıma işlemi yapın. Sert hareketler yapmanıza hiç gerek yok.
  • Dilinizi önden arkaya doğru olacak şekilde temizleyin.
  • Temizleme işlemine 1-2 dakika kadar devam edin ve tamamlayın.
  • İşlemi yaptıktan sonra ağzınızı dezenfekte etmek amacıyla Hindistan cevizi yağı veya elma sirkesi ile gargara yapın.
  • Temizleme işlemini her gün uygulamaya devam edin.

Kaynak: Bu yazı, fitekran.com/dil-temizligi/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply