CRP nedir? CRP değerlerinin Yüksek ve düşük olması ne anlama gelir?

CRP (C-reaktif protein) nedir? CRP, hepimizin pek çok defa duyduğu bir sözdür. Hastaneye gittiğimizde bazen kan tahlillerinde ortaya çıkan bu değer, aslında karaciğer tarafından üretilen bir proteindir.

Doktorunuz bu değer hakkında bilgi almak istiyorsa vücudunuzda bir yerlerde iltihap, kanser, yanıklar, kalp hastalıkları ve doku yaralanmaları gibi pek çok neden olabilir. CRP değeri aslında normal olarak 0-0,5 miligram aralığında olmalıdır. Peki, CRP nedir ve yüksekliği, düşüklüğü ne anlama gelmektedir? İşte, detaylar;

CRP yüksekliği ne anlama gelmektedir?

CRP, vücudun bir bölgesinde iltihap olduğunu göstermektedir. Fakat iltihabın nerede olduğu bilinmemektedir. Kalp hastalıkları ve damar sorunları olduğunda da CRP yükselir. İltihaplı bağırsak hastalığı, eklem iltihapları ve bağışıklık sistemi hastalıklarında da CRP yüksek çıkmaktadır.

CRP yüksekliği neden olur?

Kalp ve damar hastalıklarında CRP yüksek çıkmaktadır.

Litrede 1-3 mlgr. CRP orta seviye risk,

Litrede 3 mlgr. fazlası yüksek risk,

10 mlgr. fazlası, kalp krizi veya damar içi pıhtı atma riski, felç geçirilebilir durumu gösterir.

Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, tütün içmek, yüksek kolesterol, çok kilolu olmak, ilerlemiş yaş nedeniyle kalp sorunları meydana getirebilmektedir.

Yanıklar, travmalar, enfeksiyonlar, iltihaplı eklem sorunları, kanser türleri ( göğüs, akciğer ve sindirim sistemi kanserleri ) CRP’nin yüksek çıkmasına neden olur.

Sigara dumanına maruz kalmak, hareketsiz bir yaşam sürmek, stres altında olmak, işlenmiş gıda almak, çevredeki toksinlere maruz kalmak, cerrahi müdahale görmek, hormon terapileri, metabolik sendrom, doku yaralanmaları, doku ölümü ve organ nakli olmak CRP yüksekliğine yol açar.

CRP hangi durumlarda yüksek çıkar?

Enfeksiyon durumunda, romatizma hastalıklarında, iltihaplı bağırsak hastalığında, eklem enfeksiyonlarında, bağışıklık hastalıklarında, pelvis enfeksiyonlarında, aşırı kilolu olanlarda, lupus hastalığı gibi bağışıklık sorunu hastalıklarında, bakteri ve mantar hastalıklarında, ameliyat sonrası iltihap gelişiminde, kemik enfeksiyonlarında, yanıklarda, kötü huylu tümörlerde ve kanserlerde, sigara içmek veya dumana maruz kalındığında, hareketsiz yaşamı olanlarda, stresli hayat yaşayanlarda ve işlenmiş gıda ile beslenenlerde CRP değeri yüksek çıkar.

CRP yüksekliği nasıl tedavi edilir?

Kalp ve damar sisteminde olan sorunlardan kaynaklanan CRP yüksekliği varsa, hastaya uygun bir diyet programı verilir. Düzenli egzersiz yapılması, sigara ve alkol kullanılıyorsa bırakılması ve kolesterol yüksekliği varsa ilaç kullanılması gerekir. Tip 2 şeker hastalığı kaynaklı CRP yüksekliği varsa, kullanılan ilaçlarla CRP düşmesi sağlanır.

CRP’yi düşüren beslenme önerileri; Akdeniz diyeti ile beslenmek ( Zeytinyağı, balık, meyve ve sebze ağırlıklı beslenme), C vitaminini bol almak, lifli besinlerle beslenmek, %70 kakao içeren bitter çikolata yemek, işlenmiş gıdalardan uzak durmak, yüksek kalori alımını azaltmak ve şeker tüketmemek.

CRP düşüklüğü neden olur?

CRP’nin düşük değerde olması, vücutta kanser ve iltihap olmadığını gösterir. Teşhisi koyulan bir hastalığın tedavi edildiğini gösterir. Kullanılan bazı ilaçlarla da, kanda CRP düşüklüğü oluşmuş olabilir. Bu durumda doktorunuz ilaçları değiştirecektir. CRP düşüklüğü, genel olarak olumlu bir duruma işaret eder.

Kaynak: Bu yazı, multiyasam.com/crp-nedir-yuksekligi-ve-dusuklugu-ne-anlama-gelir/ yazısı kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply