Boğaz kaşıntısı nedenleri ve tedavisi

Boğaz kaşıntısı aslında alerji, kuru hava ve soğuk algınlığı nedeni ile oluşmaktadır. Fakat boğaz kaşıntısı, hiç geçmeden sürekli devam ediyorsa mutlaka bir doktora görünmek gereklidir. Çünkü normal hayatınızda aksaklık yaratan boğaz kaşıntısı, uykunuza bile engel olabilir. İşte, boğaz kaşıntısı nedenleri ve tedavisi;

Boğaz kaşıntısı neden olmaktadır?

Boğazımızdan çeşitli yiyeceklerin geçebilmesi için, boğaz dokusunun mukus ile nemlenmesi gerekmektedir. Bazen boğazı nemli tutan bu mukus kuruyabilir veya mikroplar, virüsler ve tozlar nedeni ile alerji gelişerek boğaz dokusunu tahriş edebilir. Her iki nedenle de boğazda kaşıntı oluşur. Bazen de boğazda çok fazla mukus oluşur bu durumda da boğazda kaşıntı oluşur.

  • Vücudun susuz kalması:

Boğaz kaşıntısının başlıca nedeni vücudun susuz kalmasıdır. Bu durumda, boğazın nemlenmesini sağlayacak olan mukus, yeterince salgı yapamaz ve boğazda kuruluk ortaya çıkmaktadır. Bu durumda hemen su içilmelidir. Günde en az 8 bardak kadar su içmek dehidrasyonu engeller. Fakat buna rağmen düzelme olmuyorsa, hemen bir doktora gidilmelidir.

  • Beslenme tarzı ve ilaç kullanımı:

Bazı yiyecek ve içecekler boğazda kaşıntıya neden olabilir. Kafeinin fazla kullanılması vücudu susuz bırakabilir. Kahve ve çay tüketen insanlarda bu nedenle boğazda kaşıntı oluşur. Bazı antidepresan ilaçlar ve sigara içmek, boğazda kaşıntıya neden olabilir. Bu durumda mutlaka doktorunuza danışın.

  • Boğazın aşırı kullanılması:

Çok fazla konuşan, şarkı söyleyen, bağıran ve horlayanlarda boğazda kaşıntı meydana gelir. Boğazı sürekli kullanmak boğazda kaşıntı oluşturur. Bazen sadece ağzından nefes alan kişilerde de boğazda kaşıntı meydana gelebilir.

  • Enfeksiyonlar:

Boğazda oluşan herhangi bir enfeksiyon, boğazda kaşıntıya neden olur. Boğaz enfeksiyonunda antibiyotikler kullanılır. Tuzlu su ile gargara yapmak da boğazda hijyen sağlayarak, kaşıntıyı engelleyebilir. Boğazda enfeksiyonu engellemek için yapılacak şey, ağız içi hijyenine dikkat etmektir.

  • Alerjiler:

Polen ya da bahar alerjisinin yanı sıra, yediğiniz bazı yiyecekler kaynaklı olarak boğazda alerji gelişerek kaşıntıya neden olabilir. Bu durumda yapılacak olan şey,  alerji ilacı kullanmak ve kaşıntıya neden olan etmenden uzak durmaktır.

  • Psikolojik nedenler:

Boğazımızda pek çok sinir ucu vardır. Bu sinir uçları çok gerildiğimizde veya üzüldüğümüzde gerilerek, sürekli gıdıklanma hissi yaratabilir. Bu durumda meditasyon uygulanabilir. Sorunla başa çıkamıyorsanız profesyonel yardım alınabilir.

Boğaz kaşıntısı tedavisi nasıl yapılır?

Boğaz kaşıntısına ek olarak nefes almakta zorlanıyorsanız, hemen bir hastaneye gidin. Bu durum, anaflaktik şok belirtisi olabilir. Boğaz kaşıntısının ciddi olup olmadığı kesinlikle anlaşılmalıdır.

Boğaz pastilleri, boğazda kaşıntıyı durdurmaya yardımcıdır. Pastiller, boğazı nemlendirir ve kaşıntı geçer. Boğaz damlaları, boğazda oluşan alerjik tahrişlerde kullanılır.

Tuzlu su gargarası yapmak, boğaz kaşıntısını engellemektedir. Bir bardak ılık suda, yarım çay kaşığı tuz karıştırılarak gargara yapıldığında boğazda hijyen sağlanır.

Boğaz kaşıntısı bazen kuru hava kaynaklı oluşabilir. Bulunduğunuz oda kesinlikle nemlendirilmelidir.

Zencefil ve bal, zerdeçal ve süt, papatya çayı boğazı nemlendiren ve kaşıntıyı alan bitkilerdir.

Boğazda gıcık nedenleri ve tedavisi

Kaynaklar:

multiyasam.com/bogaz-kasintisi-nedenleri-tedavisi

Leave a Reply