FSH hormonu yüksekliği

fsh hormonu

FSH hormonu ve yüksekliği:   FSH hormonu, hipofiz bezinden salgı yapan ve yumurtalıklarda yumurta geliştiren hormondur. Yumurtalıklarda folikül halinde olan yumurta hücresi, FSH hormonu etkisiyle gelişmeye ve büyümeye başlar. Bir süre sonra salgılanan LH hormonu etkisi ile çatlayarak yani kabuğundan ayrılarak dışarıya salınır. Bu duruma yumurtlama denilir. İşte, FSH hormonu yüksekliği;

FSH hormonu adet düzensizliği ve kısırlık probleminde en önemli hormonlardandır. Yumurtalık rezervi azaldığında FSH hormonu yükselir. 35 yaş sonrası FSH hormonu yavaş yavaş yükselmeye başlar. Yumurtalıklardan birinin alınması ve ameliyatlarla yumurtalıklarda hasar oluşunca FSH hormonu yükselir.

Kanda FSH hormonu kaç olmalıdır?

Adetin 3. Gününde yapılan kan tahlilinde FSH hormonu 8-10’un altında olması normaldir. Adetin farklı günlerinde FSH hormonu dalgalanabildiğinden adetin ilk günü ölçüm yapılır.

FSH hormonu kaçın üzerine çıkarsa hamilelik zorlaşır?

FSH hormonu 10 değerinin üzerine çıkınca hamile kalma şansı çok düşüktür. FSH hormonu ne kadar yükselirse o oranda hamilelik zorlaşır. FSH hormonu 25 olduğunda kendiliğinden, tüp bebek tedavisi ile hamilelik yok denecek kadar azdır. FSH değeri dalgalanan kişiler vardır, 1-2 ay boyunca FSH hormonu yüksek olan kişinin diğer ay FSH hormonu normal olsa bile hamilelik şansı düşüktür.

FSH değerini düşürmek mümkün müdür?

FSH değerini düşürmek için yapılacak hiçbir şey yoktur. FSH değerinin yükselmesi, yaşın ilerlemesini ve yumurtalık rezervinin azalmasını gösterir. Bir defa yükseldiğinde daha kolay kolay alçalmaz. Bu nedenle doktorlar FSH yükselmeden tedavi ile gebelik elde etmektir.

Doktorlar FSH değeri, 25 ve yüksek olduğunda hiçbir şekilde hamilelik elde edilmez. Tüp bebek, aşılama şansı bile düşer. Bu durumda, yumurta bağışı yöntemi ile yumurta alınması ve rahime transfer edilmesi düşünülür. Bu uygulama ülkemizde yasaktır.

Leave a Reply