Daha Sağlıklı Saçlar İçin Ne Yapılmalı?

Sağlıklı saçlar için ne yapmalı

Daha Sağlıklı Saçlar İçin Ne Yapılmalı: Duş alırken saçlarım dökülüyor, aşırı saç dökülmesi yaşıyorum, saçlarımı eski sağlığına nasıl kavuştururum diyorsanız detaylar yazımızda. Saçlar, kişinin sağlığının önemli bir yansıması olarak görülebilir. Saçlar döküldüğü zaman bunun suçlusu olarak hemen hormonlar ve stres görülür. Ancak, yapılan araştırmalar diyetin saç üzerinde daha önemli bir rolü olduğunu ortaya koymaktadır.

Yapılan bir araştırma çalışmasında 40 yaşını geçen yetişkinlerin %50’sinde önemli derecede saç seyrelmesi olduğu belirlenmiştir. Bundan daha önemli olan ise, sağlıklı saçlar için hormon dengesinin sağlanması ve stresin azaltılmasının doğrudan etkilediğidir. Peki, sağlıklı saçlar için ne yapmalı? Yazımızda bu soruya cevap vermeye çalışacağız.

Tiroid yetmezliği – Hipotiroidi:

Banyo sırasında önemli miktarda saç dökülmesi yaşıyorsanız, kuru bir cildiniz olduğundan şikayet ediyorsanız, devamlı olarak üşüme hali varsa ve kilo almaya başladıysanız tiroid yetmezliğiniz olabilir. Hipotiroidi, tiroid bezinin yeterli miktarda hormon üretememesi neticesinde ortaya çıkmaktadır ve saç dökülmesi yaygın olarak görülen belirtilerinden biridir.

Saçların sağlıklı olabilmesi için hormon üretiminin tiroid bezinde yeterince olabilmesi gerekmektedir. Bunun olabilmesi için de yeterli miktarda selenyum, A vitamini, iyot ve çinkonun olması gerekir. Yeterli hormonun üretilmesi için vitamin ve mineraller bakımından zengin olan karaciğer, tereyağı, sarımsak, kırmızı et, kuruyemiş ve Hindistan cevizi yağı tüketilmelidir.

Tiroksin hormonunda azalma sebebi olan kolza, soya, lahana, bezelye, yer fıstığı, keten tohumu gibi besinlerde bulunan gotirin, tiyosiyanat, nitril ve izo tiyosiyanat gibi zararlı maddeleri alatmaya önem verin. Yani kısaca Guatrojen adı verilen bu maddelerin tüketimini düşürün.

Özellikle bitkisel yağların da tiroid bezi çalışmasında negatif etki gösterdiği belirlenmiştir. Bitkisel yağlar yerine saf zeytinyağı, tereyağı ve Hindistan cevizi yağı tüketin.

Tiroid ilaçlarının da saç sorunlarına yol açtığı söylenebilir. Hormon dengesizliğinden şüphe ediyorsanız ve uyguladığınız diyet de bir işe yaramıyorsa uzmana görünmenizde yarar vardır.

Diyetiniz protein, yağ, vitamin ve mineral içeriyor mu?

Sağlıklı saçlara sahip olabilmek için yeterli oranlarda demir, çinko, D vitamini ve iyi yağlar gerektirmektedir. D vitamini ihtiyacınızı güneş ışığından alıyor olmalısınız ve alamıyorsanız takviye kullanmanız gerekir.

Saç yapısı %95 oranında protein içermektedir. Karbonhidrat ve vejeteryan bir beslenme şekli bu yönden eksiklik yaşatabilir. Beslenmenizde kırmızı et, deniz ürünleri, beyaz et, süt ürünleri, kuruyemiş, baklagiller ve yumurta olmasına önem vermelisiniz.

Yumurta ve et çok önemli birer demir kaynağıdır. Demir minerali saçlarınız da dahil tüm vücuda oksijen taşınmasını sağlar. Kansızlıkla ilişkili yorgunluk hali ve saç dökülmesi gibi sorunlarınızı da yok edebilirsiniz.

Saçlarınız hem kuru, hem mat hem de kepekli ise çok daha fazla miktarda yağa gereksiniminiz vardır. Bunu sağlayabilmek için keten tohumu, balık, tereyağı ve yumurta gibi besinleri diyetinize ilave etmelisiniz.

Stres:

Yaşanan stres kişilerde saç dökülmesini tetikleyen önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Yaşantınızda size sakinlik ve huzur sağlayacak farklı yollar bulun. Yoga yapın, meditasyon ya da yürüyüşler gerçekleştirin. Anksiyeteye yol açmamak için aşırı şeker tüketmeyin. Kuruyemişler ve yeşil yapraklı sebzelerde bolca bulunan magnezyum için bunları tüketin.

Saçlarınız, sizin vücudunuzun bir uzantısı olarak değerlendirilmelidir. Şayet bahsettiğimiz beslenme şekline sahip olabilirseniz, yani besinler bakımından zengin şeker bakımından düşük bir beslenme ile birlikte, egzersizlerinize vakit ayırırsanız, vücudunuz ve zihniniz ile birlikte hormonları ve saçlarınızı da desteklemiş olursunuz.

Leave a Reply