Çocuklarda göz muayenesinin önemi

çocuklarda göz muayenesinin önemi

Çocuklarda göz muayenesinin önemi sizler için araştırdık, işte detaylar. Bütün çocukların dört yaşına gelmeden mutlaka göz doktoruna götürülüp muayenelerinin yapılması gerekmektedir. Bu göz muayenenin yaptırılması için çocukta gözle ilgili bir sorunun olup olmaması önemli değildir.

Erken yaşta göz muayenesinin önemi:

Bebekler dünyaya geldikleri ilk anlarda belli oranlarda görebilmekte, gözlerini kullanmaya devam ettikçe görme potansiyelleri artmaktadır. Çocuklar 9 yaşına geldiklerinde görme sistemleri tam anlamıyla gelişmiştir. Bu nedenle de tüm çocukların 4 yaşına gelmeden mutlaka bir göz doktoruna görünmeleri gerekir. Diğer bir anlamda çocuklar okul çağına gelmeden göz ile ilgili sorunlarının erken belirlenmesi, onların okulda öğrenme güçlüğü yaşamalarını önler.

Çocuklarda en fazla görülen göz sorunları:

Çocuklarda en sık şaşılık ve düzeltilmemiş kırma kusurları görülmektedir. Şaşılığın çocukluk döneminde erken yaşta gözlük ya da ameliyat ile tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu sayede kayan göz görme kabiliyetini elde edebilir. Şaşılığın düzeltilmesinden sonra göz tembelliği için kapatma tedavisi uygulanmak durumundadır. Maksimum 9-10 yaşına kadar tedavisi gerçekleştirilmeyen görme bozuklukları neticesinde ortaya çıkan göz tembelliği ilerleyen yaşlarda tedavi edilememektedir.

Çocuklar için uygulanan tedaviler nelerdir?

Yüksek derecede hipermetrop ve astigmat problemi olan göz yakını çok bulanık görür. Bundan dolayı da çocukluk çağında göz net ve iyi görmeyi tam olarak öğrenemediği için göz tembelliği oluşabiliyor. Göz tembelliği çocuklarda 9-10 yaşlarına kadar tedavi edilmesi gereken önemli bir göz sağlığı sorunudur. Erken dönemlerde yapılan göz muayeneleri ile teşhis edilen göz tembelliği, tedavisi geciktirildiğinde sonrasında yapılan tedaviler başarısız olabilir. Bu nedenle çocukların en geç 3-4 yaşlarında muayeneye tabi tutulmaları gerekmektedir. Göz tembelliği tedavisinde iyi görme sağlayan göz kapatılmakta, diğer tembel olan gözün tek başına görmeyi öğrenmesine çalışılır.

Çocuklardaki şaşılık tek gözdeyse şaşı göz az görmekte ve tembel kalmaktadır. Şaşı olan gözlerde derinlik sağlanamaz ya da çok azdır. Şaşılık; çocukluk çağı şaşılığı, paralitik şaşılık ve ikincil şaşılık şeklinde üçe ayrılmaktadır. Çocukluk şaşılığında en fazla görülen türleri de içe ve dışa olan şaşılıklar olup, tek ya da çift taraflı olabilmektedir. Şaşılığın içe olması hipermetrop gözlerde daha fazla görülmektedir ve bazen gözlükle bile düzelebilmektedir. Gözlüğün işe yaramadığı durumda ameliyat yapılması gerekir. Göz kayması sürekli olursa göz iyi görmeyi öğrenemez ve tembelleşir. Dışa şaşılıkta gözler genellikle miyop olup, göz kayması bazen gizli bazen de görünür olabilmektedir. Güneş ışığı bu tür gizli şaşılığı görünür hale getirmektedir. Güneşte dışa kayma yapan göz çocuk tarafından tek taraflı kapatılma eğilimindedir.

Şaşılığın en başta gelen nedenlerinden biri göz kaslarına gelen sinirlerin felcidir. Bu durum doğuştan olabildiği gibi, travma ya da ateşli hastalıklar neticesinde de oluşabilmektedir. Buna ek olarak gözlerdeki optik ortamlarda olan bir engel de ikincil şaşılığa ve gözün içe ve dışa kaymasına sebep olabilmektedir.

Leave a Reply