Aşırı meyve yemek zararlı mı?

aşırı neyve tüketimi zararlı mı

Aşırı bir şekilde çok meyve tüketmek zararlı mı? Yaz ve kış mevsiminde birbirinden güzel, renkleri ile cezbeden lezzetli meyveleri bolca tüketmek zararlı gibi görünmese de kuru ve taze meyvelerde olan yüksek şeker oranı tehlikeli olabilmektedir. Bundan dolayı aşırı meyve tüketmek karaciğer sağlığı açısından olumsuz etkiler gösterebilmektedir.

Meyvelerdeki şeker oranına dikkat edilmeli:

Meyvelerde bulunan şeker, karaciğerin yağ depolanması ihtiyacını doğurmakta ve karaciğerin yağlanmasına neden olmaktadır. Karaciğer hücreleri ilerleyen dönemde insüline ayak uydurmadığı için, yağ taşıyan proteinlerin üretimi ve geri dönüşümü kesintiye uğramaktadır. Ortaya çıkan bu durum zamanla kolesterol yüksekliğine ve insülin direncine sebep olabilmektedir.

Sebze ve meyvelerin besin değerleri farklıdır:

Yetişkin bir bireyin günde 4-5 porsiyon kadar sebze ve meyve tüketmesi lazım. Bu meyve ve sebzelerin besin değerlerinin aynı olduğu sonucuna varmak yanlıştır. Bunların arasındaki fark kalorileri yani verdiği enerji miktarıdır. Buna bağlı olarak nişasta ve selüloz gibi kompleks karbonhidrat barındıran sebzeler, glukoz ve fruktoz gibi basit karbonhidrat barındıran meyvelere nazaran enerji ve besin değerleri daha yüksektir. Sonuç olarak; Daha az şeker barındırmaları nedeniyle sebze tüketmek besin değeri olarak daha avantajlıdır.

Çok şeker tüketmek hastalıkların kaynağıdır:

Meyvelerin lif, vitamin, mineral, flavinoid ve tannin gibi faydalı içerikleri olsa da, tatlı meyvelerin büyük bölümü şeker ve su barındırmaktadır. Daha da açıklamak gerekirse; basit şeker, meyvede bulunan şekere göre işlenmiş ve faydalı besinlerden yoksundur. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta, vücuda giren şeker miktarıdır. Aşırı şeker alımı vücutta insülin direncine, obeziteye ve pek çok hastalıklara neden olmakta ve yaşlanma sürecini hızlandırmaktadır.

Meyve tüketilirken dikkat edilmesi gerekenler:

Taze veya kuru da olsa meyve yerken aşırıya kaçmayın.

Meyveyi kahvaltıdan önce ya da ana öğünden iki saat önce tüketin. Akşam öğününden sonra meyve yemeyin.

Mümkünse tadı az, rengi koyu ve tadı buruk meyveleri tüketin.

Komposto yaptığınızda şekeri az ekleyin, meyve reçellerinin tüketimine dikkat edin.

Meyve salatası yaptığınızda krema ekleyip yemeyin.

Meyveleri çikolata sosu ile tüketmeyin.

Meyve yerken yoğurtla birlikte tüketirseniz daha az meyve tüketmiş olursunuz.

Hazır meyve sularından ve limonatadan uzak durun. Meyve suyu içmek isterseniz taze meyveden elde edilmiş şekersiz meyve suyu için.

Dondurma yerken meyveli olması onun daha sağlıklı olması anlamına gelmez.

3 Comments

  1. DEFNE 12 Kasım 2016
  2. DEFNE 12 Kasım 2016
  3. mehmet basar 6 Ocak 2017

Leave a Reply