Aşırı Adet Kanaması (menoraji) Nedir Tehlikeli midir?

Menoraji yani aşırı adet kanamasının tehlikeli olup olmadığı sorusunu bu yazıda birçok yönden ele alacağız. Adet dönemi kadınların çok dikkat etmesi gereken bir dönem olup, her ay düzenli olarak takvim tutulması gereken bir süreçtir. Bu şekilde vücudunuzu doğru tanıyıp, kontrol için jinekoloğunuza gittiğinizde doktorunuza eksiksiz bilgi vermiş olursunuz. Bu yöntem ile doktorunuzun sizi daha doğru bir şekilde tanımasını ve size teşhis koymasını kolaylaştırabilirsiniz.

Aşırı Adet Kanaması ve Yanlış Bilinenler:

Bu süre içinde, dikkat edilmesi gereken unsurlardan biri de menoraji yani anormal bir şekilde aşırı adet kanamasıdır. Aşırı adet kanamasının zararlı olmadığını, aksine vücuttan kirli kanın atılmasını sağladığını düşünenler büyük bir yanılgı içindedir. Aşırı adet kanaması, son derece tehlikeli bir durum olup kansızlık, halsizlik, yorgunluk, çarpıntı, ten renginde soluk bir görüntü, baş dönmesi ve bayılmalara yol açar.

Aşırı Kanama Olduğuna Nasıl Karar Verilmeli?

Uzmanlara göre; 80 mililitre üzerinde yaşanan bir kanama, fazla kanama olarak kabul edilir. Çeşitli yöntemlerle fazla kanamanız olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bu yöntemlerden biri de bir günde kullanılan ped sayısıdır. Günde 2 ila 6 ped kullanımı normal, fakat bu aralıktan fazla olan ped kullanımı aşırı kanamaya maruz kaldığınızın bir belirtisidir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, kanamanın her ay tekrar eden bir şekilde gerçekleşmesidir. Kesintili olan adet kanaması ise, yumurtalıklarda oluşan bir kistin habercisi olabilir. Bunun yanı sıra, adet kanamanızda pıhtılaşma olayı yaşıyorsanız da fazla kanama riski ile karşı karşıya olabilirsiniz. Daha öncesinde yaşadığınız, tedavisi tamamlanmış düşük ve kürtajlar fazla kanamaya yol açmaz. Bu nedenle, fazla kanamayı daha önce yaşadığınız düşük ve kürtaj olaylarına bağlamanız doğru değildir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Menorajinin medikal ve cerrahi olmak üzere iki çeşit tedavisi vardır. Doğum kontrol hapları, ağrı kesiciler ve hormonlu spiraller medikal yöntemler olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğer medikal tedaviden bir sonuç alınamazsa, o zaman cerrahi tedaviye başvurulması zorunludur. Aşırı adet kanaması yaşayan hastanın durumuna göre, rahim içi dokusu alınabilir ya da aşırı kanamanın sebebine bağlı olarak rahmin alınması gerekebilir. Tedavi yöntemlerinden anlayacağımız üzere, göz ardı edilmemesi gereken bir hastalıktır. Kendinizi gözlemlediğinizde aşırı adet kanamasından şüpheleniyorsanız, mutlaka güvendiğiniz bir jinekoloğa görünmelisiniz.

Kaynak: Bu yazı, mynet.com/haber/saglik/asiri-adet-kanamasi-menoraji-tehlikeli-midir-1386663-1 kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply