Hamilelikte TSH yüksekliği

Hamilelikte TSH değerlerinin yüksek çıkması kontrol altına alınması gereken bir durumdur. Tiroid yetmezliğinde TSH değeri yüksektir. Bu durum çok önemlidir. Tiroid yetmezliği durumunda, bebekte zeka geriliği oluşmaktadır. Bu nedenle mutlaka bir endokrin uzmanına gidilip, TSH ölçülmeli, hamilelik boyunca takip edilmeli ve önlem alınmalıdır. Uzmanlar, bu değerlerin 3’ün altında olmasına dikkat etmektedir.

Gebelik ve tiroid:

Tiroid hastalıkları kısırlığa neden olabilir. Çocuğu olmayanlara yapılan ilk kan tahlilleri TSH, T3, T4 ve anti-TPO antikor düzeyidir. TSH değeri 1,5’tan fazlaysa hormon tedavisi yapılmaya başlanılır. Tüp bebek tedavisinde anti-TPO antikoru yüksekse başarısızlık meydana gelir. Bu nedenle, tüp bebek tedavisi öncesi bu kadınlara tiroid bezi tedavisi yapılmalıdır. Buradan sonuçla tiroid bezinin az ya da çok çalışması, kadınlarda adet düzensizliği yapmakta ve gebe kalmayı zorlaştırmaktadır.

Tiroid bezinin az çalışması adet sıklığını düşürür, fakat adet kanamasını çok arttırır. Çok fazla kan oluşmasının nedeni, kanda pıhtılaşmanın azalması ve kanın sulanmasından kaynaklanmaktadır. Hipotiroidisi olan kadınların yaklaşık %24’ünde adet düzensizliği meydana gelmektedir. Ayrıca tiroid bezi az çalışan kadınlarda cinsel isteksizlik, yumurtlamada bozukluk ve gebe kalmada güçlük meydana gelir. Gebe kalınsa bile düşük yapma riski artar.

Tüp bebeğe başvuracak kadınlar mutlaka TSH, T4 ve anti-TPO antikor ölçümleri yaptırmalıdır. Çünkü tiroid hormonunda olan bir eksiklik, bebeğin beyin gelişiminde arazlar yaratır. Gebeliğin ilk 3 ayı, bebeğin beyin gelişimi için çok önemlidir. Göbek kordonundan beslenen bebekte, göbek kordonu ile gelen tiroid hormonlarına bağlı olarak beyin gelişimi olur. Anneden gelen tiroid hormonu, bebeğin beyin gelişimini sağlar. Bu nedenle, ilk 3 ay tiroid hormonu çok önemlidir.

Anne adayının tiroid bezinde yetmezlik varsa, mutlaka hamilelik öncesi değerlendirilmelidir. Hamilelik planlıysa mutlaka kontrol altına alınmalıdır. Yapılan araştırmalarda, tiroid hormonları düşük olan anne adayının bebeğinin IQ seviyesi %85 düşüktür. İlerleyen yaşlarla birlikte, bu çocuklarda okul ve başarı ortalamaları da düşük olabilmektedir. Bu nedenle, hamile olduğunu öğrenen kadınlar hemen tiroid hormonu tetkiklerini yaptırmalıdır.

Özellikle, anti-TPO antikoru yüksek olan gebelerde tiroid yetmezliği vardır. Bu nedenle, gebe kalmadan önce mutlaka anti-TPO antikoruna bakılmalıdır. Gebelik döneminde iyotlu tuz kesinlikle önerilir. Tiroid yetmezliğinde, mutlaka doktora görünmeli ve kullanılan ilaçların dozu ayarlanmalıdır. Üstelik tiroid bezi yetmezliği olan gebelerde düşük riski artmaktadır.

Tiroid yetmezliği oluşan gebelerde tedavi kolaydır. Kullanılan ve doktorun verdiği ilaçlarla bu durum kontrol altına alınır. Annenin, yeterince iyot alması için iyotlu tuz tüketmesi önerilir. Bazen, iyotlu multi vitamin de doktor tarafından verilir. Günlük alınması gereken iyot oranı 200 mikrogramdır. Emziren annelerde bu doz 290 mikrograma kadar çıkmaktadır.

Leave a Reply