Şaşılık nedir tedavisi ve belirtileri

şaşılık tedavisi ve belirtileri

Şaşılık belirtileri, tedavisi, şaşılık neden olur nasıl tedavi edilir. Şaşılığın meydana gelmesi yalnızca bir tek nedene bağlı değildir. Şaşılık, ailede gözünde kayma olan bireyin bulunması çocuklarda şaşılığın görülme ihtimalini daha da arttırmaktadır. Uzmanlar, şaşılık tedavisinde önemli olan şeyin erken teşhis ve tanılama olduğunu belirtmektedirler.

Şaşılık nedir?

Gözlerin düz bakış pozisyonunu kaybetmesi ile farklı yönlere doğru bakılmasına şaşılık ya da göz kayması adı verilmektedir. Şaşılıkta gözlerden biri karşıya bakarken, diğerinin içe, dışa, yukarıya veya aşağıya bakması söz konusudur. Göz kayması süreklilik arz edebileceği gibi belirli zamanlarda da olabilmektedir. Kız ve erkek çocuklarda aynı oranlarda görülen şaşılığın genel görülme oranı ise %4 civarındadır.

Şaşılıkta erken teşhis ve tanı:

Şaşılığın tedavi edilmesinde erken teşhis çok önemli bir yer tutmaktadır. Göz muayenesinde geç kalınması halinde, estetik sorunların yanı sıra ömür boyu süren görme kayıpları da yaşanabilmektedir. Doğum sonrası hemen göz muayenesi yapılmalı, ilerleyen yaşlarda da sürekli olarak bu göz muayeneleri tekrarlanmalıdır.

Şaşılık nedenleri:

1- Problemli gebelik dönemi, doğumun sorunlu olması ve çocuğun gelişiminde yaşanan bazı hastalıklar.

2- Genetik yatkınlık da nedenleri arasındadır. Ailede göz kayması olan birinin bulunması şaşılık oluşması ihtimalini arttırmaktadır.

3- 2 yaşından büyük çocuklarda görülen şaşılığın nedeni daha çok göz bozukluklarıdır. Şaşılık oluşma olasılığı bulunan ve yatkınlığı olan çocuklardaki göz kayması ateşli bir hastalık ya da travma nedeniyle olabilmektedir.

4- Göz kaslarının hareketini kontrol eden beyindeki sinirlerde meydana gelen felçler gözde kaymalara neden olabilmektedir.

5- Kazalar, kafa travması, ateşli hastalıklar, ileri yaşlarda ortaya çıkan yüksek tansiyon ve diyabet göze gelen sinirlerde felç meydana getirebilmektedir. Felcin kalıcılığına bağlı olarak da tedavisi yapılmaktadır.

6- Kas felci de göz kaymasının nedenlerinden biridir. Buna bağlı göz kaymaları ve göz tembelliği çift görmeye de sebep olabildiğinden tedavisinin yapılması gerekmektedir.

Şaşılık belirtileri ve tedavisi:

Şaşılık belirtileri olarak;

1- Göz paralelliğinde kaybolma,

2- Göz sulanması,

3- Göz ağrıları,

4- Baş ağrısı,

5- Çift görme,

6- Üç boyutlu görüntü kaybolması,

7- Bulanık görme durumu,

8- başın ya da yüzün bir yöne doğru bakması.

Şaşılık tedavisi ise mevcut şaşılığın türüne göre değişmektedir. Tedavide gözlük, prizma ve cerrahi tedaviler uygulanabilmektedir. Tedavide öncelikle şaşılığın altında yatan sebep belirlenir. Erken teşhise bağlı olarak göz tembelliği varsa tedavisi yapılır. Cerrahi yöntemle gözlerin aynı noktaya bakması sağlanmaya çalışılır. Şaşılıkların bazıları cerrahi müdahaleye gerek duyulmadan iyileştirilirken, bazıları da ameliyat ile düzeltilebilmektedir. Çok nadiren de olsa bazı şaşılıklarda tedavi imkanı söz konusu olamayabilmektedir. Günümüzde pek çok şaşılığın tedavisi gelişen teknolojiye bağlı olarak mümkündür.

Leave a Reply