Rahim sarkması nedir belirtileri nedenleri ve tedavisi

Rahim belirli durumlarda sarkmaya başlayabilir. Bunun başlıca nedeni doğum, yaşlanma, östrojen eksikliği, çok kilolu olmak ve uzun kabızlık bazen de tümör kaynaklıdır. Rahmitutan bağlar gevşer ve aşağıya doğru sarkar. Hatta bu durum, vajinadan çıkacak kadar olabilir. İşte, rahim sarkması belirtileri ve tedavisi;

Rahim sarkması belirtileri nelerdir?

Vajinada baskı hissi, alt karında ağırlık, cinsel ilişkide ağrı ve sorun olması, idrar kaçırma, ani tuvalete çıkma isteği, bel ağrısı, vajinadan görünen rahim, tekrarlayan idrar yolu iltihabı, vajina kanaması ve vajinal akıntıda artma başlıca belirtilerdir. Ayakta uzun süre kalındığında bu belirtiler artar. Çoğu kadın küçük bir top üzerinde oturuyor gibi hissettiğini söylemektedir.

Rahim sarkması neden oluşur?

  • Doğum yapmak;

Birden fazla doğum yapan kadınlarda ortaya çıkan bir durumdur. Fakat doğumları sezaryen ile yapan kadınlarda vajina duvarı zayıflar ve rahim sarkması meydana gelir. Hamilelikte salgılanan hormonlar, rahmi sabitleyen dokuları çok gerer. İçinde bebek olan rahim ağırlığı aşağıya doğru sarkma yaratır. Bu sarkma geriye doğru bazen toparlanamaz.

  • Yaşlılık;

Yaşın ilerlemesi ile birlikte vücutta dokular esnekliğini kaybeder ve kendilerini yenileyemez hale gelir. Rahmi tutan bağlarda hızla sarkmaya başlayabilir. Yaşlanma ile birlikte oluşan kas kayıpları rahim sarkmasını hızlandırır.

  • Östrojen eksikliği;

Kadınlarda menopoz döneminde vücutta hızla östrojen azalır. Bu durum rahimde sarkmaya neden olabilir.

  • Basınç;

Aşırı kilolu olanlarda, sürekli ve güçlü öksürenlerde ve uzun süren kabızlıkta rahim çevresindeki kaslar gerilir ve alt karında basınç artar. Bu durumda rahim sarkması oluşabilir.

  • Pelvik tümör;

Pelviste çok nadir olan tümörler doku hasarı yaratarak, rahim sarkmasına neden olabilir.

Rahim sarkması tedavisi:

Rahim sarkması tedavisinde öncelikle kilo vermeniz istenir. Ağır kaldırılmaz ve kronik öksürükler kesinlikle tedavi edilmelidir.

Bazen hastalara pesser tedavisi uygulanır. Pesser silikon halkalardır, bunlar vajinaya yerleştirilir ve rahmin sarkması önlenir. Kullanılan diyaframa benzeyen bu halkalar oldukça etkilidir. Kişi rahatlıkla çıkarabilir ve tekrar takabilir. Tedavide bazen yan etki oluşabilir. Bunlar; rahimden kötü koku gelmesi, vajinada tahriş, ülser ve cinsellikte problemlerdir. Bu nedenle, kullanılan halkaların düzenli temizlenmesi gerekmektedir.

Rahim sarkması çok fazlaysa, kadın hamile kalmak istiyorsa, kadının yaşı gençse o zaman cerrahi uygulama yapılabilir.

Yaklaşık 1 ay boyunca doktorun verdiği vajinal östrojen kremleri rahim sarkmasını toparlayabilir.

Uygulanan kegel egzersizleri ile pelvik kaslar kuvvetlendirilebilir. Böylece rahim sarkması engellenir. Bu egzersizler yaklaşık 3-4 ay içinde sizi rahatlatır.

Kaynak: Bu yazı, multiyasam.com/rahim-sarkmasi-belirtileri-ve-tedavisi/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply