Kadınlarda aşırı tüylenme (Hirsutizm)

kadınlarda aşırı tüylenme

Kadınlarda aşırı tüylenme (Hirsutizm), dudak üzeri, kol altı, çene, meme, göbek altında tüylerin aşırı olması ile kendini belli eder. Tıpta ismi Hirsutismus olarak bilinen aşırı tüylenmenin erkek tarzında olmasıdır. Kadın tarzında aşırı tüylenmeye hipertrikozis ismi verilir.

Kadınlarda aşırı tüylenme, erkeklik hormonlarının artması ile kendini belli eder. Kadınlarda bu hormonlar az seviyede bulunmaktadır. Kanda erkeklik hormonunda olan artış, kıl foliküllerinin duyarlılığını hızla arttırır. Polikistik over sendromu gibi hastalıklarda kadınlarda yumurtlama düzensizliği oluşur. Adet düzensizliğine bağlı olarak, erkeklik hormonları artar. Böylece aşırı kıllanma oluşur. Bazı kültürlerde kadınlarda aşırı tüylenmeler vardır. Bu gayet doğaldır. Genetik bir miras olarak kabul edilir.

Kadınlarda aşırı tüylenme nedenleri

  1. Polikistik over sendromu, over tümörleri,
  2. Teka lutein kisti, luteoma,
  3. Adrenal hiperplazi,
  4. Adrenal tümörler,
  5. Cushing sendromu,
  6. Progestin ilaçlar,
  7. Hiptiroidi, hiperprolaktinemi olarak sayılabilir.

Aşırı tüylenme tedavisi

Aşırı tüylenmenin tedavisinde ana kökende nedeni bilinmeden tedaviye başlanmaz. Hastalık kaynaklı aşiırı tüylenmede genelde neden olan hastalık tedavi edilir. Bazen, aşırı tüylenme bir pataloji ve hastalık kaynaklı olmaz. Sadece aşırı tüylenme vardır, yumurtlama düzensizliği ya da hormonal bir sorun yoktur. Bu hastalara, idiyopatik hirsutismus teşhisi koyulur. Bu hastalara tüy dökücü kremler, epilasyon ve ışın tedavisi önerilir.

Polikistik over sendromlu hastalarda erkeklik hormonunda olan artışa bağlı olarak aşırı tüylenme veya erkek tipi tüylenme oluşur. Bu hastalarda yumurtlamayı dengeye sokmak için çeşitli hormon hapları kullanbılır. Yumurtlama dengeye girdiğinde aşırı tüylenmenin de önüne geçilmiş olur. Bu ilaçlar, kanda olan androjen hormonunu düşürür. Bu tedavi ile yaklaşık 6-9 ay içinde tüylenmede azalma görülür. Fakat, ilaç tedavisi kalıcı değildir. İlaç kesildiğinde tüylenmede artış oluşur. Bu nedenle hormon tedavisi gören kadınlara epilasyon mutlaka önerilir.

Kilo kadınlarda kilo vermek androjen hormonunu düşürür.  Bazı tümörler, yumurtalık tümörleri, böbrek üstü bezleri sorunları fazla tüylenme yaptığından bu hastalıkları tedavi etmek gerekebilir. Bazen bu tarz tümörlerde kişi ameliyat edilebilir.

Leave a Reply