Kabızlıktan kurtulmak için etkili ve basit 10 yol

Kabızlık nasıl geçer, kabızlık için ne yapmalıyım?: Hemen herkesin en az bir defa yaşadığı sorunlardan biri olan kabızlık, kronik bir hale geldiği zaman bireyin yaşam kalitesini düşürmektedir. Kabızlığa genellikle kalın bağırsak tümörleri, kullanılan bazı ilaçlar, hormonal bozukluklar, kas ve sinir sistemi hastalıkları, su ve tuz eksiklikleri gibi sorunlar yol açabilmektedir. Yazımızda, kabızlıktan kurtulmanın 10 yolunu sizlerle paylaşacağız. İşte, detaylar;

Kabızlıktan kurtulmanın yolları:

  1. Öncelikle günlük olarak tükettiğiniz sıvı miktarının arttırılması gerekmektedir. Katı gıdaların tüketildiği bir beslenme şekli kabızlığa yol açan en önemli unsurdur.
  2. Lif açısından zengin olan besinlerin alınması kabızlığın önlenmesinde etkili olmaktadır. Özellikle meyve ve sebze çeşitleri oldukça zengin lif depolarıdır.
  3. Çok uzun süreli açlık çekmeyin. Sıklıkla ama az miktarlarda yemek yenmesi kabızlığın önlenmesinde katkı sağlayacaktır.
  4. Sabah saatleri ve yemeklerden sonra bağırsak hareketleri oldukça yoğundur ve bu dönemlerde tuvalet kullanma alışkanlığı edinmelisiniz.
  5. Büyük tuvalet hissiniz geldiğinde hemen tuvalete gitmelisiniz. Dışkılamanın ertelenmesi kronik kabızlık sorununun en başta gelen nedenlerindendir.
  6. Egzersiz ve spor yapmak çok önemli. Hareketli bir yaşantınız olursa bağırsaklarınız da hareketli olacaktır. Bağırsaklarınızı düzene sokmak ve kabızlığı engellemek amacıyla haftada 2-3 gün yarımşar saatlik yürüyüşler yapmalısınız.
  7. Doktor bilgisi dışında alacağınız yüksek miktarlardaki müshil içerikli ilaçlar almak bağırsakların tembelleşmesine neden olur. Doktorunuzun bilgisi dışında müshil kullanmamalısınız.
  8. Bağırsaklarınızı çalıştırmak amacıyla her sabah bir fincan kahve veya bir avuç kadar kuru erik tüketebilirsiniz. Bu sayede kabızlığı önleme konusunda önemli bir adım atmış olursunuz.
  9. Makattaki çatlaklar ve hemoroidler kronik kabızlığa yol açabilmektedir. Makat bölgesinde herhangi bir kaşıntınız, kanamanız veya ağrınız varsa mutlaka tıbbi destek almalısınız.
  10. Kabızlık ile ilgili yakınmalarınız 6 aydan daha kısaysa, 50 yaşın üzerindeyseniz, kabızlığınıza kansızlık da eşlik ediyorsa, makat bölgesinde kanama varsa, kilo kaybı yaşıyorsanız kesinlikle bir gastroenterolog’a görünmeli ve kolonoskopi yaptırmalısınız.

Aşırı kabızlık için prof. dr. ibrahim saraçoğlu tarafından kabızlık için ve kabızlığı önleyen kür tarifini izleyebilirsiniz.

Kabızlığı önlemenin yolları

Kabızlık için mucize karışım

Kaynak: hurriyetaile.com/sizin-icin/saglik/kabizliktan-kurtulmanin-10-yolu_25317.html

Leave a Reply