Hamilelikte tiroit ve guatr hastalıkları teşhis ve tedavi

hamilelikte-guatr

Hamilelik döneminde ortaya çıkabilen tiroit hastalıkları vardır. Bu durum hamilelik süresince ciddiye alınmalı ve hasta hamileliğin sonuna kadar tedavi altına alınmalıdır. Hamilelikte kontrol altına alınmayan guatr hastalığı hem bebeğe hem de anne adayına hasar verir. İşte, hamilelikte guatr ve tiroit hastalıkları;

Hamilelikte görülen tiroit hastalıkları nelerdir?

Hamilelikte pek çok guatr hastalığı oluşabilir. Haşimoto, hipotiroidi, hipertiroidi, tiroid nodülü, tiroid büyümesi oluşabilir.

Hamilelikte hipotiroidi yani tiroit hormon eksikliği bebeğe en fazla zarar veren hastalıktır. Hipertiroidizm hastalığı ise bebekte zeka düzeyinin düşük olmasını sağlar.

Tiroit nodülü olan hamilelerde ultrasonografi ile hasta kontrol altında tutulur. Nodülün kanser barındırıp barındırmadığını incelemek için hastadan iğne biyopsisi ile parça alınır.

Hamilelikte tiroit kanseri oluşursa ameliyat yapılır.

Hamilelikte radyoaktif iyot tedavisi yapılmaz.

Hamilelikte bebekte tiroit bezi gelişimi:

Bebek anneden gelen tiroit hormonu ile kendini idare eder. Zamanla, kendi tiroit bezi gelişir ve kullanılır. Hamilelikte guatr çıktığında bebek eksik gelen hormonu alır. Yetersiz gelen hormon bebekte gelişim sorunlarına neden olur. Bu nedenle hamile kadınlarda guatr tahlilleri yapılmalıdır. Hamileliğin 2. Ayından sonra hamilelik guatrı çok önemlidir.

Hamilelikte guatr teşhisi ve tedavisi:

Hamile kadınlarda, hamilelik öncesi guatr varsa mutlaka kontrol altına alınmalıdır. Hamilelik içinde tiroit hormonu ilacı alınıyorsa, hamilelik boyunca doktor ilacın dozunu yavaş yavaş arttırır. Hamilelikte guatr şüphesi varsa, hamile kadına FT3, FT4, TSH, anti-tg ölçümleri yapılır.  Bu testler sonucunda bir veya iki değerde anormallik varsa, kadına tiroit hormon tabletleri verilir. Sabah aç karna kahvaltıdan 45 dakika önce içilen bu tabletler, düzenli her gün alınır. Tedavi başladıktan 30 gün kadar sonra ölçüm yapılır ve ilacın yeterli olup olmadığı ortaya çıkar. Ölçüm sonrası ilaç az ise, doz artar veya yükselir. Bu takipler hamilelik boyunca sürer.

Hamilelikte zehirli guatr görülür mü?

Hamilelikte zehirli guatr görülür. Bu hamile kadınlar, propiltiourasil türü ilaçlar kullanır. Hamile kadınlarda atom tedavisi uygulanmaz. Hamileliğin sonuna kadar ilaç tedavisi uygulanır. Hamilelik sonrası, bebeğin süt emmesi kısa tutularak anne hemen tedaviye alınır. Bebeğin az süt emmesinin nedeni emme sürecinde fazla tiroit hormonu almasıdır.  Hamilelikte zehirli guatr, düşüğe ve bebekte düşük doğum ağırlığı ile doğuma neden olur. Bebekte tiroit hormonunun gelişimi yavaşlayabilir.

Hamilelikte guatr riski olanlar:

Aile içinde birinci derece yakınında tiroit hastalığı varsa risk artar. Fakat ailesinde guatr olmasa bile hamilelikte guatr oluşabilir. Bu nedenle hamile kadınlar guatr tahlillerinden geçmelidir.

Leave a Reply