Hamilelikte saç dökülmesi nedenleri ve tedavisi

Gebelik hormonlarının vücutta gerçekleştirdiği negatif etkilerden dolayı hamilelikte saç dökülmesi yaşanmaktadır. Saçların uzama döneminde yaklaşık %80 kadar saç miktarı varken, %60’lara düştüğü zaman saç miktarında gözle görülebilir bir artma var demektir.

Hamilelikte saç dökülmesi normal bir durum mudur?

Saç uzaması döneminde %60’lık bir oranın olması, saçların incelmesi ve seyrekleşmesi demektir. Ancak hamilelikte bu durum gayet normal olarak kabul edilmektedir. Gebelik sona erdiğinde hormonlar normale döner, saç dökülmesi birkaç ay içinde azalır ve düzelmeye başladığı görülür.

Gebelikte vücutta bazı vitaminlerin azalması ve demir eksikliği nedeniyle saç dökülmeleri görülebilmektedir. Bu dönemde saç dökülmesinin önüne geçmek için demir yönünden zengin, vitamin içerikli bir beslenme, bitkisel yağlarla saçların dip kısımlarına (özellikle zeytinyağı ve ceviz yağı) haftada bir veya 15 günde bir masaj yapmak saçlara gereken desteği ve kuvveti sağlayacaktır. Gebelik süresi boyunca, kimyasal içeriği olan saç bakım ürünlerinin kullanılmasından da kaçınılması tavsiye edilmektedir.

Hamilelikte saçlar neden dökülmektedir?

Sağlıklı bir gebelik dönemi geçiren anne adaylarında, uzama dönemindeki saçlar %80’den %90’a çıkmaktadır. Bu, saçların gürleşmesi, parlaklığının artması ve çok daha sağlıklı görünmesi anlamına gelmektedir. Bazı hamilelerde bunun tam tersi bir durum gerçekleşmektedir ve %80’lik saç uzama oranı düşük bir düzeye geldiğinde ani saç dökülmesi yaşanabilmektedir. Ancak bu durum çok fazla önemli değildir ve gebeliğin bitmesiyle birlikte hormonların düzelmesiyle saç dökülmesi kendi kendine azalır. Uzama sürecindeki saç miktarının artmasıyla beraber, kişinin saçları tekrardan eski şeklini almaktadır.

Hormonların etkisinden başka, beslenme bozukluğu ve kansızlık da hamile kadınların saçlarında donukluk, cansızlık ve kuruluk neydana getirebilmektedir. Bu durumda hamilelerin vitamin takviyesi alarak saçlarının, tırnak dokularının ve vücutlarının desteklenmesi gerekmektedir. Tiroid hastalığı, şeker ve bazı metabolik hastalıkları bulunan gebelerde de saç dökülmeleri görülebilmektedir. Gebelik, kadının vücudunda ciddi değişimlerim olduğu bir dönemdir. Bu dönemde hormon salgılanması ciddi oranda artmakta, progesteron ve östrojen seviyeleri hiç olmadığı kadar yüksek düzeylere gelmektedir.

Yaşanan bu gelişmeden dolayı gebelerin cildinde, tırmaklarında ve saçlarında farklılıklar meydana gelebilmektedir. Hamilelerdeki bu değişimler daha çok pozitif manada bir görüntü meydana getirirken, hormon salgılarının artış göstermesi ile genellikle hamilelerin saçlarında parlaklık, saçlarda gürlük ve daha hızlı uzama gibi eğilimler yaşanır.

Hamilelik dönemi saç bakımı:

Hamilelikte yaşanan saç dökülmesinde ilk öncelik beslenme şekline dikkat edilmesi, dengeli ve düzenli bir beslenme programı izlenmesindedir. Gebelik döneminde vitamin ve protein bakımından zengin beslenmek et, balık, süt, tavuk, yoğurt ve lifli besinlerin tüketilmesi oldukça önemlidir.

Gebelik, anne adayı üzerinde çok daha fazla psikolojik bir etki meydana getirdiğinden, bu dönemin huzurlu geçirilmesi hem bebek hem de annenin dış görünümü bakımından büyük önem taşır. Eğer saç dökülmesi normalden daha fazla ise, bir dermatoloji yani cildiyeci tarafından değerlendirilmeli ve altında fizyolojik nedenlerin varlığı incelenmelidir.

Bu süreçte anneye ve bebeğine zarar vermeyecek ilaç tedavileri yapılabilir. Gebelikte saç bakımında, tüketilen besinlerde olduğu gibi saç bakım ürünlerinin de soğal malzemelerden olmasına, kimyasal maddeler içermemesine özen gösterilmesi gerekmektedir. Bu sayede vücudun diğer organlarındaki gibi, saç derisindeki kan dolaşımı da hızlanır. Hamilelik döneminde saç bakımında kullanılan ürünlerdeki kimyasal maddeler, daha hızlı emilir ve kan akımı hızlanarak bebeğe zarar verebilir.

Hamilelik döneminde saç bakımı için öneriler:

Gebelik döneminde saç bakımı için, bitkisel yağların kullanılması çok daha güvenli olacaktır. Özellikle zeytinyağı, badem yağı, ceviz yağı ve susam yağı gibi yağlar hem besleyicidir, hem de bebeğin sağlığına bir zararı olmaz. Bitkisel yağlarla haftada bir veya 15 günde bir banyodan evvel saç diplerine masaj yapılır. 15-20 dakika kadar bekletildikten sonra yıkandığında saçların canlılık kazanmasına katkı sağlar.

Gebelik döneminde saçlar daha çok kırılganlaştığı için saçların kısaltılması, hem saçların kırılmasını önler hem de çok daha dolgun bir görünüm sağlar. Ayrıca saç boyası, fön çekme, saç düzleştirme ve saçı yolan fırçalar kullanma saçları çok fazla yıpratır. Bu dönemde hatta hamilelik dönemi dışında da bu tür uygulamalardan mümkün olduğunca uzak durulması fayda sağlayacaktır.

Leave a Reply