Gebelikte kalp sağlığı ve bilinmesi gerekenler

gebelikte kalp sağlığı

Gebelikte kalp sağlığınızı ihmal etmeyin

Kalp hastalıklarından korunmak sağlıklı bir yaşam sürmek için oldukça önemlidir. Özellikle hamilelerin hem kendisinin hem de bebeğinin sağlığı düşünüldüğünde kalp sağlığı açısından alınacak önlemler iki katı olmalıdır. Sağlıklı olan ya da kalp sorunu bulunan anne adayları her halükarda kontrollerini yaptırmaları şarttır. Peki, gebelikte kalp sağlığı nasıl korunmalıdır? Yazımızda bu soruyla ilgili merak edilenleri anlatmaya çalışcağız.

Kalp hastalığı olanların doktor kontrolünde hamile kalmaları gerekir.

Gebelikte kalp sağlığı konusu iki açıdan ele alınmalıdır. İlki evvelden kalp hastası olduğunu bilenler, diğeri de ailesinde kalp hastalığı ya da şeker yatkınlığı bulunan kilolu kadınlardır. Kalp hastası olduğunu bilenlerin hamile kalmadan önce kalp takiplerini yaptırmaları, doktor kontrolünde ve bilgisinde hamile kalmaları önemlidir.

Ailede kalp krizi geçmişi varsa dikkat edin.

Anne adaylarının gebe kalmadan önce ailesi ile ilgili tüm riskleri bilmeleri önemlidir. Genç yaşta kalp krizi geçirip ölen bir yakınınız varsa, böbrek hastalığı ve hipertansiyon gibi hastalıklar varsa kalp muayenesi yaptırılmasında yarar vardır.

Gebelik döneminde gelişen yüksek tansiyon kalıcı olabilir.

Hamilelik döneminde ortaya çıkan yüksek tansiyon büyük risk oluşturmaktadır. Hamile kadınların tansiyonları 14/9’un üzerine çıkıyorsa bu durum yüksek tansiyonu işaret etmektedir. Yüksek tansiyon sorunu gebelikten önce olabildiği gibi, hamileliğin 20. haftasından sonra da gelişebilmektedir. Gebelikteki yüksek tansiyon durumunun bir bölümü doğum sonrası kalıcı olabilmektedir. Anne adayları el ve ayaklarda şişlik, baş ağrısı, hafıza sorunu ve görmede bulanıklık gibi durumlar yaşıyorsa gebelik tansiyonu geliştiğini düşünmelidirler.

Kalp ritim bozukluğu göz ardı edilmemeli.

Hamilelik döneminin en önemli sağlık sorunlarından biri de kalpteki ritim bozukluğudur. Bu durum gebelikten önce ya da gebelikle birlikte gelişebilmektedir. Bazı durumlarda geçici olabilir, ancak bazı durumlarda hayati önem arz edebilir. Ritim bozukluğu tedavisi daha çok trimester sonrasında verilebilmektedir.

Gebelikte kalp kapak hastası olduğunu öğrenenler var.

Kadınların birçoğu doğuştan olmayan ancak romatizmaya bağlı gelişen kalp kapak hastalığı olabilmektedir. Kalp muayenesi olmayan kadınlar bundan ancak gebe kaldıklarında haberdar olmaktadırlar. Bütün hamile kadınlar için geçerli değil, ancak solunumda güçlük, nefes darlığı ve çarpıntı yaşayan anne adaylarının kalp muayenelerini mutlaka yaptırmaları önerilmektedir.

Hormonal değişim sağlık problemlerini ortaya çıkarıyor.

Hamilelikte damar sertliği oluşumu hızlandığı gibi, doğumda ya da gebelik döneminde ana atar damar yırtılmaları da görülebilmektedir. Hamilelik döneminde hormonal değişiklikler kolesterolün yükselmesine, kan akışında yavaşlamaya ve damarlarda bazı sorunlar meydana getirir. Özellikle 40 yaşın üzerindeki anne adayları, sigara içenler ve kilo sorunu olanların kalp doktoruna muayene olmaları gerekmektedir.

Gebeliği riskli olanlarda bilinç arttırılmalı.

Yüksek riskli gruba kalbinde delik olan ve tamir olmamış, kanında oksijen oranı az olan anne adayları girer. Tüm bunlara gebelik yükü de eklenince sağlık problemi artmaktadır. Anne adaylarının bu konuda bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Bu durumdaki anne adaylarının doğum yapacakları hastanelerin tam donanımlı ve yoğun bakım ünitesi olan yerler olması gerekmektedir.

Gebe kalınca doktordan habersiz ilaçlarınızı bırakmayın.

Kalp hastalığı olup hamile kalmayı düşünenlerin öncelikle doktorları ile konuşmaları gerekmektedir. Bu görüşmede de hamilelikte bırakılacak olan ilaçlar belirlenir. Bazı ilaçları anne adayları kendiliklerinden bırakırlar. Bu durumda da bazı ciddi sağlık sorunları yaşanabilir. Bazı anne adayları da doktoruna danışmadan ilaçlarını almaya devam etmektedir. Bu da düşük ya da doğumsal anomaliler yaşanmasına neden olabilmektedir.

Leave a Reply