Gebelikte (Hamilelikte) ultrason neden yapılır?

gebelikte ultrason

Gebelikte ultrasında ne görülür, hamilelikte ultrason hangi amaçla yapılır işte tüm detaylar. Ultrason, ses dalgaları ile çalışan bir görüntüleme yöntemidir. Bugün hamilelikte en fazla kullanılan aletlerdendir. Aslında sadece kadın hastalıklarında değil, tüm organların görüntülenmesinde de kullanılmaktadır. İşte, gebelikte ultrason ve ultrason nedir, nasıl çalışır?

Ultrason nedir ve nasıl çalışır?

Ultrason ses dalgaları ile yapılan görüntülemedir. Ses dalgalarını biz duyamayız ama yüksek frekanslıdır. Burada kullanılan bilimsel yöntem, ses dalgalarının organlara çarpıp geriye yansımasıdır. Sese dalgalarını gönderen ve dokulardan geri döndüğünde onları algılayan alete prob denilir. prob, geri dönen ses dalgalarını algılar ve görüntüye dönüştürür. Görüntü monitörden incelenir.

Ultrason çeşitleri

Transvajinal ultrason ; ultrasonun kamera olan ucu yani prob, vajina içine yerleşir. Erken gebelik, kadın hastalıkları tanısı, patoloji değerlendirmesinde rahatlıkla kullanılır.

Normal pelvik ultrason ; geniş bir prob kullanılarak büyük geniş gebe karınlarında değerlendirme için kullanılır.

Doppler ultrason, 3 boyutlu ultrason, 4 boyutlu ultrason ve ekokakardiyografi diğer ultrason görüntüleme yöntemleridir.

Gebelikte ultrason

Gebelik dönemi boyunca ultrason yardımı ile bebeğin gelişimi çeşitli evrelerde kontrol edilir. Bebeğin kilosu, suyu, plasentanın durumu, organlarının oluşumu, kalp atımı ve kese büyüklüğü ultrason ile ölçümlenir. Ultrasonun bebeğe hiçbir zararı yoktur. Radyasyon içermez, sık aralıkla bile yapılsa sorun yaratmaz. Ultrason bebekte olan tüm anomalileri saptayamaz. Bunlar için farklı testlerinde yapılması gerekmektedir.

Gebelikte ultrason hangi amaçla yapılır?

Gebelik var mı? normal yerinde mi?

Gebelik canlı mı?

Gebelik kaç aylık? Kaç haftalık?

Bebeğin ense kalınlığı normal mi? bebeğin kilosu ne kadar?

Haftasına göre kilosu iyi mi?

Bebek normal duruşta mı? bebeğin eşi normal mi? bebeğin kafa çapı bacak uzunluğu normal mi?

Bebeğin suyu normal mi?

Bebekte anomali var mı?

Bebeğin cinsiyeti nedir?

Gerekli durumlarda doppler inceleme istenir, amniyosentez ve CVC gibi tahlillerde kullanılır.

Ultrason ne sıkla yapılmalıdır?

Gebeliğin ilk aylarında, 11-14. Haftalarında, 18-20. Haftalarda, 32. Haftalarda, 38. Haftalarda ultrason yapılır. Tüm bunlara ek olarak doktorun özel tahlil istediği durumlarda da kullanılır.

Ultrasonda cinsiyet ne zaman anlaşılır?

Ultrasonda cinsiyet, 15-20. Haftalarda anlaşılabilir. Çok nadir olarak yanılma payı vardır. Bazende bebeğin duruşu nedeni ile bebeğin cinsiyeti anlaşılmaz.

Leave a Reply