Diz Arkası Ağrısı Neden Olur, Diz ağrısı Nasıl geçer?

Diz arkasında olan ağrı, bazen şişme ve şiddetli ağrıya da neden olur. Başlıca sorun, merdiven çıkarken ve yürürken hissedilir.  Kaslarda incinme, diz kemiğinde iltihap, kırılma, çatlama ve aşınma kaynaklı olabilir. Hasta hiç dizini bükemeyebilir. Bu nedenle, diz arkasında oluşan ağrının tedavi edilmesi çok önemlidir. Bunun için de mutlaka bir doktora gidilmelidir. İşte, diz arkası ağrısı ve tedavisi;

Dizin arkasında ağrı diz eklemi, diz bağları, tendonlar, kıkırdak, kas ve kemikler nedeniyle oluşabilir. Çünkü diz çok karışık bir yapıya sahiptir. Pek çok kemik, kas ve tendon organize çalışarak dizin hareket etmesini sağlamaktadır. Diz arkasında olan kirişin incinmesi, dizdeki bağların zarar görmesi ve diz bölgesinde iltihap ağrı yapabilir. Dizde ağrı bazen çok şiddetli olabilir.

Diz arkasında ağrı neden olur?

Kiriş yaralanması;

Kalçanın arka kısmında olan kirişin hasar alması, diz arkasında ağrının başlıca nedenidir. Pelvik kemiğin altından başlayan kiriş, dizin arka kısmına bağlanır ve oradan da alt bacağa iner. Bu kirişin en önemli görevi dizimizin bükülmesini sağlamaktır. Kirişin hasar alması ile birlikte, dizin arkasında ağrılar oluşur. Hasta yürümekte zorlanır ve morluklar oluşmaya başlar.

Bağ dokusu yıpranması;

Diz arkasında oluşan ağrı, dizde bağ dokusunda oluşan yıpranmalar kaynaklı oluşabilir. Dizin arkasında ön çapraz bağ, arka çapraz bağ, dış yan kiriş bağ ve iç yan kiriş bağ vardır. Bu bağların herhangi birinde oluşan hasar, diz arkasında ağrıya neden olmaktadır.

Posterolateral köşe yaralanmaları;

Diz arkasında olan ağrı ve şişlikler travma kaynaklı oluşabilir. Bu tür yaralanmalar posterolateral köşe yaralanması olarak bilinir. Genelde diz bağlarında oluşan travmalar şiddetli ağrılara neden olur. Dize baskı uygulandığında ağrının şiddeti de artar.

Dizde sinir sıkışması;

Dizde olan sürekli ağrı, bir sinir sıkışması kaynaklı olarak oluşabilir. Dizin arkasında olan sinir sıkışması, diz ekleminde zayıflamaya neden olur. Sinir sıkışması dizin arkasında ağrı, alt bacak ve ayaklarda karıncalanma hissi yaratır.

Baker kisti;

Baker kistinde diz arkasında şişlik ve ağrı vardır. Artrit ve kıkırdak zedelenmesi kaynaklı sıvı birikimi ile oluşur. Yürüme yapıldığında ve ayakta fazla kalındığında ağrı artar.

Gastroknemius kası;

Ana baldır kası olan gastroknemius kası zedelendiğinde ve yaralandığında diz arkasında ağrı oluşur. Kasın gerilmesi sertleşme ve sıkışma hissi yaratır. Diz arkasında ağrılar oluşur.

Tenisçi bacağı;

Tenisçi bacağında, baldır kasında sıvı birikimi ile oluşmaktadır. Spor yapan kişilerde meydana gelen bir durumdur. Baldır kaslarında zedelenme, diz arkasında ağrıya neden olmaktadır.

Kan pıhtılaşması;

Bacak damarlarının birinde kan pıhtılaşması oluşması derin damar trombosisi olarak bilinir. Uzun süre hareketsiz kalmak, kilolu olmak, kalp ve akciğer hastası olmak bu riski arttırır.

Dizde kıkırdak yırtılması;

Dizde kıkırdak yaralanması yani bilinen adı ile menüsküs, özellikle sporcularda olmaktadır. Ani olarak bacağın dönmesi, ağırlık kaldırmak, basketbol ve tenis oynayanlarda ortaya çıkmaktadır. Diz ekleminde şişlik ve dizde hareket kısıtlanması başlıca belirtilerdir.

Popliteal kas yaralanması;

Öne doğru dizinin üzerine düşen kişilerde, popliteal kasta bir hasar olması nedeniyle oluşur. Diz bölgesinde ağrı ve şişlik başlıca belirtisidir.

Diz arkası ağrısı tedavisi;

Diz arkasında oluşan ağrı durumunda, hemen ağrılı bölgeyi hareketsiz kılmak gereklidir. Dizin altına bir yastık koyarak dinlenilmelidir. Diz bölgesine buz uygulaması 10-20 dakika kadar, günde 3-4 defa yapılmalıdır. Bandajla ağrıyan bölge sarılmalı ve ağrıyan kısım kalpten yukarıya kaldırılmalıdır. Ağrının geçmesi sonrası, dizde olan şişliği azaltmak için sıcak kompres uygulanmalıdır. Kasları rahatlatmak ve diz kaslarının güçlenmesi için sıcak kompres etkilidir. Diz arkası ağrısında zerdeçal, papatya yağı ve lavanta yağı etkilidir.

Ne zaman doktora gidilmelidir?

Dizin arka kısmında ağrı, dizin çıkıntısı etrafında şişlik, dizin hareket zorluğu, dizin bükülmesi halinde şiddetli ağrı ve yürümede zorluk olduğunda hemen doktora gidilmelidir.

Diz ağrısı için hangi bölüme veya doktora gidilir?

Diz ağrısı ortopedi bölümüne gitmelisiniz, daha sonra başka bir sorun varsa eğer, doktorunuz sizi yönlendirecektir.

Diz Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Gonartroz (Diz kireçlenmesi) belirtiler ve tedavi

Kaynak: Bu yazı, iyibakkendine.com/diz-arkasi-agrisi-neden-olur-diz-agrisi-nasil-gecer/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply