Boyun Ağrısı Nasıl Geçer, Boyun Ağrısına Ne İyi Gelir?

Boyun ağrısı, boyun tutulması veya fıtık gibi sebeplerle oluşan ağrı, günlük yaşamda insanın rahat hareket etmesini engelleyerek yaşam kalitesini düşüren, şiddetine bağlı olarak sağa veya sola doğru başımızı çevirirken bile acı çekilmesine neden olan bir ağrı çeşididir. 

Eğer uzun süredir çektiğiniz, sık sık tekrar eden ve sizi günlük işlerinizden alıkoyan bir boyun ağrısına sahipseniz, kollarınız uyuşuyor, yürürken zorluk çekiyor ve ağrı gün geçtikçe artıyorsa bu ağrının kaynağını öğrenmek için ortopedi, fizik tedavi ya da beyin ve sinir cerrahisi uzmanlarından hiç vakit kaybetmeden yardım almalısınız.

Boyun ağrısına neden olan birçok nedenden söz edebiliriz.Bunların başına duruş ve oturuş bozuklukları, yanlış yastık seçimi, travmalar, boyunda fıtık ve kireçlenme sayılabilir.Bir de bu durumları tetikleyen stresli bir yaşantınız varsa boyun ağrısı kaçınılmaz bir hale gelir. Ağrı nadiren omurga iltihabı, tümör ya da enfeksiyon kaynaklı da olabilir.

Oturur Durumdayken Yaşanan Boyun Ağrısı:

Oturuş şeklinde bozukluk, boyun ağrılarına neden olan en önemli etkenlerden biridir. Bu bozukluk boyun ve kürek kemikleri üzerinde yer alan kasların güçsüzleşmesine, göğüs, omuz ve boyun bölgenizin gerginleşmesine neden olur. Masa başında otururken, TV izlerken veya araba kullanırken başınızı öne itmekten ziyade çenenizi geriye alın, omuzlarınızı ve sırtınızı aynı hizada duracak şekilde dengeleyin ve dik oturmaya gayret gösterin. Eğer uzun bir süre hareketsiz kaldıysanız, esneme hareketleri yaparak gevşeyin, sert ve ani manevralar yerine başınızı çevirdiğiniz yönde yaklaşık 30 saniye bekletin.

Dinlenme ve Rahatlama;

Boyun ağrınız herhangi bir hastalıktan kaynaklı değil ise, 3-4 günlük bir istirahat ve düzenli olarak yapacağınız esneme hareketleriyle ağrıdan kurtulabilirsiniz. Bu süre içerisinde uzun süre oturur pozisyonda durmaktan kaçınmalı ve ağır bir yük kaldırmamalısınız. Ayrıca yaşamınızdaki stresi en aza indirgemek için, sevdiğiniz ve sizi zorlamayacak aktiviteler yapmak, boyun ağrınızın azalmasına yardımcı olacaktır.

Boynu Hareket Ettirmek;

Boynu hareketsiz bırakmak boynun sertleşmesine neden olur. Bu nedenle, her ne kadar hareket ettirmekte zorlansanız da ağrınızın izin verdiği ölçüde boynunuzu hareket ettirmelisiniz. Ani ve doğal olmayan hareketlerden ziyade, başınızı hafifçe sağa ve sola çevirmek bile yeterli olacaktır.

Göğüs ve sırt kaslarının güçlü olması ağrı oluşumunu engelleyici bir faktördür. Dolayısıyla düzenli olarak uygulayacağınız bir egzersiz programı hayat kalitenizi arttıracaktır. Ayrıca yukarıda da belirttiğimiz gibi, uzun süre hareketsiz kalmaktan kaçınarak 30’ar saniye süre ile boynunuzu sağa ve sola doğru hareket ettirirseniz bunun faydasını göreceksiniz.

Uykuda Boyun Ağrısı ve Yastık Seçimi;

Günümüzün yaklaşık olarak sekiz saatini uyuyarak geçirdiğimizden, boynun doğal şeklini bozmayacak bir yastık tercih etmek ve sırtüstü veya yan yatarak uyumak, boyun ağrılarını engellemekte yardımcı olacaktır. Seçilen yastığın ortopedik olması ve ne çok yüksek ne de çok alçak olmamasına dikkat edilmelidir.

Boyun Ağrısında Kompres Uygulaması:

Soğuk Kompres;

Bu uygulama, çoğunlukla akut yaralanmalar ve enfeksiyon gibi durumlarda önerilir. Maruz kalınan ağrının nedeni çarpma, ters hareket, kaza ve sakatlanma gibi olgular ise, ağrıya eşlik eden şişlik ve/veya kızarıklık söz konusuysa ilk 48 saat buz kompresi faydalı olacaktır. Buz torbası ince bir kumaşa sarılmalı ve günde 2-3 kez olmak üzere 15-20’şer dakikalık setler halinde uygulanmalıdır. Eğer durumda herhangi bir iyileşme gözlenmez ise mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Sıcak Kompres;

Bu uygulama ise; sürekli olarak maruz kalınan yani kronik boyun ağrıları için etkili bir yöntemdir. Kronik ağrıların kaynağında ise, genellikle boyun fıtığı veya boyun tutulması  vardır. Sıcak kompres bu tür ağrıların, kan dolaşımını arttırarak ve o bölgedeki kasları güçlendirerek yok olmasına yardımcı olur. Burada dikkat edilmesi gereken nokta; boyun fıtığının oluştuğu bölgede herhangi bir şişlik veya enfeksiyon durumu var ise, sıcak kompres yerine soğuk kompres uygulaması daha yararlı olacaktır. Ağrının nedeni bilinmiyor veya bölgede iltihap oluşumu var ise, sıcak kompres uygulamasından uzak durulmalıdır.

Sıcak kompres uygulaması için gerekli olan ekipmanı eczanelerden temin edebileceğiniz gibi, ısıtılmış bir havlu veya sıcak su ile alınacak bir duş da ağrının hafiflemesine katkıda bulunacaktır.

ÖNEMLİ NOT: Eğer periferik damar hastalığına veya şeker hastalığına sahipseniz, sıcak kompres uygulamasından kaçınmalısınız.

Ağrı Kesiciler ve Kas Gevşeticiler:

Duruş bozukluğu, tutulma ve incinme gibi nedenlerden ötürü oluşan boyun ağrıları için, eczanelerden reçetesiz bir şekilde alınabilecek ağrı kesici ve kas gevşetici etkili ilaçlar boynun rahatlamasına yardımcı olacaktır. Fakat ağrının nedeni boyun fıtığı ise, kullanılacak ilaç ve merhemler mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır.

Boyunluk;

Boyunluk, doktora danışılmadan kullanıldığı takdirde, boyun kaslarında zayıflama ve hatta kireçlenme gibi sorunlara neden olmaktadır. Boyun düzleşmesi gibi bir sorunla karşı karşıya iseniz, kendi kendinize boyunluk kullanmak durumu daha da kötüleştirebilir. Bu nedenle doktorunuzun önerdiği takdirde boyun yapınıza, ağrının türüne ve boynunuzun hareketsiz kalması gereken süreye göre uygun bir boyunluk seçimi yapılmalıdır.

Örneğin; Doktor, boyun fıtığından kaynaklı olarak oluşan ağrının şiddetli dönemlerinde veya operasyon sonrasında boyunluk kullanımını önerebilir. Uçak ile seyahat gibi boynu zorlayabilecek durumlarda da ağrı oluşumunu engellemek için boyunluk kullanımını gerekli görebilir.

Leave a Reply