Behçet hastalığı nedir belirtileri ve tedavisi

behçet hastalığı ve belirtileri

1937 yılında bir Türk doktoru olan Hulusi Behçet tarafından tanımlanan Behçet hastalığı, aslında bir hastalık değil sendromdur. Behçet hastalığı ya da sendromu’nun en tipik ve belirgin özelliği, ağızda meydana gelen ve tekrarlayan aft adı verilen yaralardır. Yazımızda Behçet hastalığı ve belirtileri ile ilgili bilgiler vereceğiz.

Ağız yaraları:

Behçet hastalığında ağız yaraları hemen tüm hastalarda görülmektedir. Bazen yaklaşık %1-3’lük bir kısmında ağız yaraları görülmeden de hastalığın diğer bulguları görülebilmektedir. Ağız yaraları hastalığın genel ve ilk belirtisidir. Bazı kişilerde uzun seneler boyu yalnızca ağız yaraları olup diğer belirtilerin görülmediği durumlar da vardır. Behçet hastalığında görülen ağız yaraları basit aftlardan ayırt edilemese de çok sayıdadırlar ve sıklıkla tekrarlarlar. Ağız yaraları çoğunlukla ayda bir ya da birkaç defa oluşur ve birkaç gün içinde de geçerler.

Cinsel bölgedeki yaralar:

Behçet hastalığında diğer bir belirti de genital bölgedeki yineleyen yaralardır. Bu bölgede oluşan yaralar küçük olup, deride sivilce ya da kabarık kızarıklık ile başlamaktadır. Sonrasında sanki zımba ile delinmiş bir görünümlü yavaş iyileşen yaralar gelişmektedir. Bu bölgede gelişen yaralar iyileştiklerinde bulunduğu bölgede iz bırakırlar. Cinsel bölgedeki yaralar, ağız yaralarına nazaran daha az sayıdadır ve daha uzun sürede iyileşme gösterirler.

Behçet’in derideki belirtileri:

Kıvrımlı olan koltuk altlarında ve kasıklarda yaralar zaman zaman olabilmektedir. Buralarda;

1- Sivilceye benzeyen belirtiler

2- Kırmızı ve ağrılı yumrular

3- Deri damarlarının hastalanması ile ortaya çıkan belirtiler görülmektedir.

Behçet’in gözdeki belirtileri:

Behçet hastalarının yaklaşık yarısında gözde iltihaplanma olmaktadır. Gözlerde kanlanma ve bulanıklık biçiminde belirti vermektedir. Genlerde ve erkeklerdeki göz belirtileri daha şiddetli ve sık görülmektedir. Kadınlarda ve yaşlı kişilerde çok daha hafif bir seyir gösterir. Gözdeki belirtiler nadiren de olsa körlükle sonuçlanabilmektedir.

Sayılan belirtilerden hariç, Behçet hastalarının yarısında eklemlerde şişme ve ağrı, böbrek iltihabı, beyin hastalıkları, damarlarda genişleme ya da tıkanıklık oluşabilmektedir. 20-30 yaş aralığındaki erkeklerde daha fazla görülmektedir. Hastalık ırk olarak da farklılık göstermektedir. Türkler, Yahudiler, Araplar, Ermeniler ve Japonlarda diğer ırklara göre daha sık görülmektedir.

Hastalığın karakteristik bir özelliği de ataklar şeklinde olmasıdır. Yaş ilerledikçe aktivitesi de o oranda azalma gösterir. Nedeni tam olarak bilinmeyen Behçet hastalığındaki tedavi etkilediği organa göre değişiklik göstermektedir.

Behçet hastalığına hangi bölüm bakar

Behçet Hastalığı’nın tedavisinde Romatoloji, Dermatoloji, Göz hastalıkları uzmanları ve gerektiğinde Nörolog ve Kalp/Damar cerrahları ortak çalışır.

Leave a Reply