Ayak tabanı ağrısı nedenleri ve tedavisi

ayak tabanı ağrısı

Ayak tabaında oluşan ağrı ya da ağrı hissi, hayat kalitemizi olumsuz yönde etkileyebilir, peki bu ağrının olası nedenleri nelerdir, ne yapmamız gerekir. Ayak tabanı ağrısı pek çok insanın sıkıntı duyduğu ağrılardandır. Ayak üzerinde vücut ağırlığının yeterince eşit dağılmaması kaynaklı, ayakta olan sinirlerin sıkışması, travmalar kaynaklı oluşabilir. ayak tabanı ağrısı, normal hayatı sekteye uğratabilir bu nedenle mutlaka tedavi edilmelidir. İşte, ayak tabanı ağrısı nedenleri nelerdir ve tedavisi hakkında bilgi;

Ayak tabanı ağrısı nedenleri

Plantar Fasiit

Topuk dikeni ile karıştırılan bu hastalıkta ayak tabanında olan kalın bağ dokunun zedelenmesi ile oluşur. Sabah yataktan kalkınca ilk 2-3 adımda çok ciddi ağrılara neden olabilir. Genelde, uzun süre ayakta kalanlarda, aşırı kilolularda, ayağa bol gelen ayakkabı giyenlerde, sert zeminde çıplak ayakla veya sağlıksız ayakkabı ile gezenlerde, yüksekten düşen, burkulma yaşayanlarda oluşur.

Topuk dikeni

Ayak tabanında bulunan kas ile birleştiği tendonda oluşan kısalık neticesinde oluşan topuk dikeni, sanıldığı gibi kemik ile oluşan bir sorun değildir. Düztabanlık, aşırı kilo, yürüme, basma ve duruş bozuklukları, romatizmal hastalıklar kaynaklı oluşur. Sabah kalkınca atılan ilk adımlarda şiddetli sancı, batmalar oluşur.

Metatarsalji

Ayak tabanının parmaklara yakın kısmında oluşan bir ağrı ile ortaya çıkar. Bol gelen yüksek ayakkabılar, aşırı kilolu olmak, düztabanlık, yaşlılık, stres kırıkları, ayağa baskı yapan sporlarla oluşmaktadır.

Morton Nörinoma

Ayak parmaklarından geçen sinirlerin sıkışması ile ortaya çıkmaktadır. 3. Ve 4. Parmaklar arasında oluşur. Yanmalar, ayak tabanında ağrı, hissizlik sıklıkla oluşan durumlardır. Nasır, burkulma, incinme, stres kırıkları, kemik kırıkları, kireçlenme, gut kaynaklı oluşur.

Ayak tabanı ağrısı tedavisi

Ayak tabanı ağrısının nedenini bulup, tedaviyi planlamak gereklidir.

Mümkün olduğunca ortopedik ayakkabı giyilmeli, fazla kiloları vermek, günde 10-20 dakika kadar ağrıyan bölgeye buz uygulamak, ayak tabanında olan kasları germe ve açma uygulamak ayak tabanında olan ağrıyı yavaşlatacaktır. Bunlara rağmen ağrı geçmiyorsa mutlaka doktora gitmek gereklidir. Bu durumlarda hastaya ameliyat bile gerekebilir.

Morton nöroma tedavisinde, özel tabanlı ayakkabılar kullanılmalıdır. Ağrı buna rağmen düzelmezse, kortikosteroid enjeksiyonu yapılabilir. Bu sayede ödem azalır, sinir yakılabilir. Tüm bunlara rağmen düzelme olmazsa, ağrıyan iki parmak arasına cerrahi olarak girilir ve sinirin bir kısmı dışarıya alınır.

Ayak tabanında olan ağrı kesinlikle ciddiye alınmalı ve doktora gidilmelidir. Bunun için ortopedi bölümüne gidebilirsiniz.

2 Comments

  1. Ayak tabanı ağrısı 27 Haziran 2018
  2. Ayak Tabanı Ağrısı 30 Haziran 2018

Leave a Reply