Refleksoloji Nedir, Nasıl Uygulanır Refleksoloji teknikleri

Refleksoloji, Uzak Doğu’da çok eski zamanlara dayanan bir sağlık uygulamasıdır. Genelde, pek çok nörolojik hastalıkta uygulanan bu tedavi şekli, son yıllarda ülkemizde hızla uygulanmaya başlamıştır. Refleksoloji, beden enerjimizin serbest şekilde dolaşımını sağlayan bir tamamlayıcı tıp uygulamasıdır.

Refleksoloji nasıl uygulanır?

Ayak tabanında bulunan noktalara basınç ile uygulanan masaj tedavisidir. Tedavi başlamadan önce, hasta bir noktaya oturur ve doktor, ayağın altında bulunan noktalara basınç uygulamaya başlar. Ayağımızın altında her organımız ve hastalık için bir refleks noktası vardır. Bu noktalara uygulanan basınç ile tedavi uygulanır.

Refleksoloji masajına başlamadan önce, rahatlatıcı yağlarla ayak tabanına hafif bir masaj uygulanır. Ayaklara baskı yapılarak kan akışı hızlandırılır. Hastalığa denk gelen bölgeye uyarım yapılması sağlanır. Yaklaşık 35-40 dakika kadar sonra uygulama bırakılır. Uygulama sırasında bir miktar acı olması normaldir. Daha sonra hastadan bol su içmesi istenir. Hastanın sağlık durumuna göre, yaklaşık 2-3 seans kadar uygulama yapılır.

Refleksolojinin faydaları nelerdir?

Uygulama ile, tüm beden sanki rahatlatıcı bir masaj almış gibi olur. Sinir sistemi rahatlar, kan dolaşımı hızlanır ve vücut tam bir relaks moda geçer. Bunlar, aslında refleksoloji sonrası hissedilenlerdir. Refleksolojinin uykuyu düzene sokma, enerji akışını dengeleme, bağışıklığın güçlenmesi ve vücudu toksinlerden arındırma gibi yararları vardır.

Refleksoloji teknikleri nelerdir?

Refleksoloji de uygulanan beş adet baskı tekniği vardır. Bunlar; başparmak hareketi, parmak hareketi, ovma, sıvazlama ve sıkma hareketidir. Bu hareketler, ellere ve ayaklara uygulanmaktadır. Hastanın fiziki durumu, yaşı ve o andaki sağlık durumuna göre uygulama yapılmaktadır. İri yapılı kişilere kuvvetli, zayıf, yaşlı ve çocuklara normal bası hareketleri yapılır. Aslında uygulama, başparmak veya bir parmağın kenarıyla basınç uygulanması ve saat yönünde döndürülmesinden meydana gelmektedir. her seans, 10-40 dakika kadar sürer ve seanslar hastalığın durumuna göre belirlenir.

İç organlarımız, vücut yüzeyinde deri bölgeleriyle temsil edilirler. Bu deri kısmı, aynı sinirleri organlarla paylaşırlar. Bir organı temsil eden deriyi uyarmak, bu organ üzerinde fizyolojik bir tesir yaratır. Organlarımız her iki ayakta ve elde temsil edilirler. Ağrıyan taraf, vücudun sol kısmındaysa sol ayağa ve ele, sağ taraftaysa sağ el ve ayağa masaj uygulanmaktadır.

Refleksoloji Hangi hastalıklarda uygulanmaktadır?

Refleksoloji panik atak, depresyon, uykusuzluk, bel ve boyun fıtığı, otizm, felç, migren, hormon sorunları, romatizma, astım, hazımsızlık ve regl ağrıları gibi durumlarda uygulanmaktadır. Üstelik, regl ağrılarında yaklaşık %50 oranında başarıya sahiptir.

Kimlere uygulanmaz?

Hamilelikte, kanser ve damar tıkanıklığı olanlarda, varis sorunu yaşayanlarda, şeker hastalarında refleksoloji tavsiye edilmemektedir. Refleksoloji konusunda eğitim almayan, fizyoloji ve anatomi bilgisi olamayanlara kesinlikle yaptırılmamalıdır. Bu durumda çok büyük zararlar görülebilir.

Refleksoloji eğitimi nasıl alınır?

Yaklaşık 1 yıl kadar bu konuda çalışmak gereklidir. Ülkemizde refleksoloji eğitimi veren belirli kurslar vardır. Ayak anatomisi, refleks yerleri, refleksoloji teknikleri gibi dersler bu kurslarda verilmektedir. Avrupa’da, en çok kullanılan yöntemlerden biri olan refleksoloji, engelli çocukların tedavisinde sıklıkla kullanılıyor. Uygulanan tedavi ile bu çocuklarda hızlı sonuçlar alınmaktadır.

Kaynak: Bu yazı, bilgiustam.com/refleksoloji-nedir-nasil-uygulanir/ – ve fiskosta.com/refleksoloji-nedir-tum-gerceklerini-acikliyoruz.html kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply