Ultrasonda bebeğin tahmini kilosunu hesaplama

ultrason ile bebeğin kilosu

Ultrason yöntemi ile bebeğin tahmini olarak ağrılığı hesaplanır. Bebeğin kafa çapı, bacak boyu, karın çevresi gibi değerler bir araya gelerek bebeğin tahmini ağırlığını vermektedir. TFA olarak bilinen bu tahmini ağırlık ultrason raporlarında EFW olarak geçmektedir. İşte, ultrasonda bebeğin tahmini kilosunu hesaplama;

Fundus-pubis ölçümü ile bebeğin tahmini ağırlığının belirlenmesi

Ultrason görüntülemesi dışında bebeğin ağırlığı anne karnından hesaplanabilir. Fundus denilen yer anne rahminin en üst kısmıdır. Pubis, çatı kemiğinin ön üst kısmıdır. Fundus ve pubis denilen iki bölgenin mezura ile ölçümlenmesi bebeğin tahmini ağırlığını verir. Bu uygulama ultrason kadar başarılı sonuçlar verir. Bu uygulama ultrason bulunmayan ve doktoru olmayan merkezlerde ebeler tarafından uygulanmaktadır. Günümüzde kullanılmaktadır.

Anne karnında olan bebeğin kilosu neden hesaplanır?

Bebekte olan gelişme geriliğinin tespitinde,

Erken doğum riskinde ve su gelmesi durumunda, bebeğin yoğun bakım ihtiyacı olduğu durumlarda,

İri bebek tespitinde sezaryen kararı vermek için,

İkizler de kilo farkı gibi durumlarda kullanılır.

Bebeğin genelde rahimde duruşu, başı öne eğik ve bacaklar gövdeye çekilidir. İlerleyen gebelik haftalarında bebeği tam olarak görmek imkansızlaşır. Bu nedenle bebek artık ayrı ve parçalar halinde incelenir. Normal zamanında doğan bebeğin ortalama ağırlığı yaklaşık olarak 2.500-4.000 gr. kadardır. Bu değerlerin üzerinde olan bebeklere iri bebek yani makrozomi denilir. Gebelik haftalarına göre değişebilen bu durum, sezaryen kararı verilmesi açısından çok önemlidir.

Leave a Reply