Sigarayı bırakma yöntemleri

sigarayi-birakma-yontemleri

Sigarayı bırakma yöntemleri: Sigarayı bırakmak mı istiyorsunuz? Sigarayı bırakma yöntemleri nelerdir? Nasıl hazırlanmalı ve neler yapmalısınız? Sigarayı bıraktıktan sonra neler olur? Tüm bu soruların cevaplarını aşağıdaki makalemizde bulacaksınız.

Sigarayı bırakmak için kendinizi hazırlayın:

Sigarayı bırakma yöntemlerinin tamamı, içen kişinin kendisine bir bırakma zamanı veya günü belirlemesini, nikotin yoksunluğu belirtilerinin minimuma indirilebilmesi için kendisini o güne hazırlamasını önermektedir.

Öncelikle sigarayı bırakmayı istemelisiniz. Çünkü her şey ilk önce istemekle başlar ve kararlı olmayı gerektirir. İlk önce sigarayı bırakmayı kararlaştırdığınız günü çevrenizdekilerle paylaşın, çünkü aileniz ve arkadaşlarınız destek için çok önemli bir noktanız olacaktır.

Sigarayı henüz daha bırakmadan evvel kendinizi oyalayabileceğiniz, sağlıklı ve enerjik kalmanıza yardımcı olabilecek aktiviteler belirlemelisiniz. Bu süre zarfında tüm dikkatinizi bu aktivitelere verin ve kendiniz için bir takım ödüller koyun.

Kendinize bir egzersiz programı belirleyin. Çünkü egzersiz yapan kişiler egzersiz yapmayanlara göre sigarayı bırakma konusunda daha başarılı olmaktadırlar. Bu egzersizler kilo alımını engelleyecek ve daha enerjik olmanızı sağlayacaktır. Ayrıca beslenmenize de özen göstermelisiniz. Sağlıklı gıdalarla beslenmeye ve özellikle çiğ sebzeler tüketmeye çalışın. Her gün en az 8 bardak da su içmelisiniz.

Nikotin gereksiniminizi tetikleyebilecek alkol, kahve ve kafeinli içecekleri hayatınızdan çıkarın. Canınız sigara çektiğinde derin bir nefes alın ve peşinden bir bardak su için. İlk haftalarda bunu sıkça uygulayın. Ayrıca sigara içilen yerlerden uzak durmaya çalışın.

Sigarayı bırakma isteğinizde nelerin etkili olduğunu listeleyin. Örneğin; sağlıklı olmak, aile bireylerine ve kendinize fayda sağlamak, kendinizi çok daha hissetmek ve kaliteli bir yaşama geçmek gibi konular olabilir. Belirlediğiniz bu konuları her gece yatmadan kendinize tekrar tekrar hatırlatın. Nikotin yoksunluğunun geçici bir durum olduğunu ve maksimum 1-2 hafta devam edeceğini sonrasında da rahat olacağınızı unutmayın.

Sigarayı bıraktıktan sonraki ilk 3 haftalık süreç oldukça kritik bir süreçtir. Çünkü yeniden sigaraya başlamalar bu dönemde yaşanmaktadır. İlk üç haftalık dönemde sigara içen biriyle karşılaştığınızda ya da stresli bir durum yaşadığınızda sigara isteğiniz tetiklenebilir, buna dikkat edin.

Sigarayı bırakma yöntemleri nelerdir?

Sigarayı bırakmak için pek çok farklı tedavi şekli vardır ve herkes için de uygun olabilecek bir tedavi yöntemi mutlaka bulunur.

1- Nikotin replasman tedavisi:

Doktorun vereceği bazı ürünler, nikotin yoksunluğunun size vermiş olduğu rahatsızlıkları engelleyebilecek derecede kan dolaşımınıza nikotin salgılamaktadır.

2- Nikotinsiz tedavi yöntemleri:

Bu uygulamalarda nikotin kullanılmamaktadır. Bu metottan faydalanacak olanlar bununla birlikte davranış değiştirme tekniklerinin öğretildiği bir sigara grubundan da destek alabilirler.

3- Hipnozla tedavi:

Hipnoz tedavisinin etkinliği ve faydası henüz tam olarak kanıtlanmış değilse de, sigarayı bırakmak isteyenler arasında oldukça yaygın olarak kullanılan bir yöntem durumundadır.

4- Grup terapileri:

Bir terapi grubuna girmek bazı kişiler için sigarayı bırakma konusunda daha fazla yardımcı olabilir. Bu tür bir grup terapisine nasıl katılacağınızı ve olup olmadığını doktorunuza sorun.

5- Alternatif tıp:

Sigarayı bırakmak isteyenler için akupunktur ve bitkisel bazı formüller barındıran tedavi yöntemleri de uygulanabilmektedir. Tabi tüm bunların bilimsel olarak nasıl bir etki sağladığı ya da ne gibi yararlar sağladığı belirlenmiş değildir. Aslında sigara içmenin zararları o kadar fazladır ki, size sigarayı bırakmada yardımcı olabilecekse bunları denemenizde yine de fayda vardır.

6- İlaç tedavisi:

Doktorunuz tarafından yazılan bir takım ilaçlar sigara bırakma sürecinde kullanılabilmektedir. Bu ilaçlar uykusuzluk, kaygı, heyecan, baş ağrısı, ağızda kuruluk ve cilt kızarıklıkları gibi yan etkiler yapabilmektedir. İlaç kullanacaksanız doktorunuzun reçete ettiği ilaçları kullanmaya dikkat edin.

Sigarayı bıraktıktan sonra neler olur?

Vücudunuz size minnettar olur ve aşağıda sıraladığımız şekilde bir onarım sürecine girer;

  • Sigarayı bıraktıktan 2 saat sonra nikotin vücudu terk etmeye başlamaktadır.
  • 12 saat sonra da vücudunuzdaki karbon monoksit bütünüyle yok olur. Bu sayede oksijen kanınızda daha çok taşınmaya başlar.
  • Sigaranın bırakılmasını takip eden ilk 1 haftada tat alma ve koku alma gibi duyularınız daha da keskinleşmeye başlar. Ağız kokusu gider, dişleriniz ve parmaklarınız daha temiz olur. Özellikle kan dolaşımınız düzene girdiği için nikotin yoksunluğu belirtileri geçmeye başlar.
  • 1 ay sonra hava yolundaki tüye benzeyen silia adlı kamçılar iyileşir ve daha çok mukusun atılmasını sağlar.
  • Bu durum ilk başlarda balgamlı öksürükle görülür ve akciğeriniz temizlenerek enfeksiyon riski düşer. Kısa süre sonra daha az öksürük olacak, sinüs tıkanıklığınız, nefes darlıklarınız ve bitkinlikleriniz bitecektir.
  • Sigarayı bıraktıktan 1 yıl kadar sonra da kalp krizi geçirme ve inme geçirme riski düşecek, 2-4 yıl içinde de çok önemli bir oranda daha da azalacaktır. Özellikle akciğer kanseri oluşma riskinde de yavaşça olsa da büyük bir azalma olacaktır.

Allen Carr Yöntemi ise sigara bırakmanın bir farklı yolu bu videoyu izlemenizde yarar var ve oldukça iddialılar.

Leave a Reply