Kulak arkasında beze (şişlik) nedenleri ve tedavisi

kulak arkası şişlik

Kulak arkasında şişlik zaman zaman rastlanan bir durumdur. Kulak arkasında oluşan bu bezeler, iltihaplar, kanser, bağışıklık sistemi hastalıkları, yaralanmalar kaynaklı olabilir. Kulak arkasında olan bezeler, lenf düğümlerinin geçici şişmesi ile oluşur. İşte, kulak arkasında şişme(beze) nedenleri ve tedavisi;

Kulak arkasında beze olması nedenleri

Enfeksiyonlar

Lenf düğümlerinde olan enfeksiyonlar, bakteri, virüs ya da mantar nedenli oluşabilir. vücuda mantar, virüs ya da bakteri olarak giren mikroorganizmalar, enfeksiyonlara neden olur. Lenf düğümleri antikor üreterek bu durumda şişerler. Kulak arkasında olan lenf düğümleri şişmişse bu durumda, gözlerde ve kafa derisinde bir enfeksiyon kaynaklı oluşabilir. Kulak arkasında olan şişliklere neden olan enfeksiyonlar, mantar, ağız içi bakteri, mononükleoz kaynaklı olabilir.

Mantar enfeksiyonu

Mantarlar kafa derisinde oluşabilir. antikor üretimi aratarak, kulak arkasında şişlik yaratabilir.

Ağız içi enfeksiyonlar

Bademciklerde oluşan enfeksiyon, kulak arkasında şişliğe neden olabilir. Ayrıca, ağız yaraları, diş iltihapları da lenf düğümlerinde şişmeye neden olabilir.

Mononükleoz

Grip belirtilerine benzeyen ve aşırı yorgunlukla seyreden mononükleoz, lenf düğümlerinde şişliğe neden olabilir.

Yaralanma

Boyunda yaralanma, ısırık, kesikler lenf düğümlerinde şişmeye neden olabilir.

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Bağışıklık sistemi kaynaklı olan hastalıklarda lenf düğümlerinde şişmeler oluşur.

Kanser

Lenfoma, kan kanseri kulak arkasında bezelere neden olabilir.

Kulak arkasında beze tedavisi

Kulak arkasında beze tedavisinde, hastalığın yarattığı belirtiler tedavi edilir. Sıcak kompres yapmak kulak arkasında bezeye iyi gelir. Boğaz enfeksiyonları ve sinüzit kaynaklı oluşan kulak arkası enfeksiyonda sıcak içecekler, bitki çayları iyi gelir.

Enfeksiyon ile savaşan vücudumuzda kulak arkasında bezeler oluşması normaldir. Enfeksiyon geçinceye kadar durum devam eder ve azalarak yok olur. Fakat, uzun süre şişlik kalıyorsa mutlaka doktora gidilmelidir. Lenf düğümlerinde olan şişlik için bazen doktor, tomografi isteyebilir. Tomografide yapılan çekimlerde lenf düğümlerinde oluşan şişliğin tümör kaynaklı olup olmadığı araştırılır. Kanserli hücrelere çok duyarlı olan kulak arkası lenf düğümleri hemen şişerler.

Kulak arkasında olan şişlik uzun zamandır varsa, kızarmış, sertleşmiş ve sabitse hemen doktora gidilmelidir. Gece terlemesi, ateş, kilo kaybı varsa hemen doktora gidilmelidir. Bu durum vücudun belirli bölgelerini saran bir enfeksiyon ya da kanser habercisi olabilir.

8 Comments

  1. Ahme 29 Haziran 2017
    • Gizem 18 Kasım 2017
  2. Frdcennet 18 Ağustos 2017
    • admin 18 Ağustos 2017
  3. Nur 9 Eylül 2017
    • Nur 9 Eylül 2017
  4. Berna 16 Şubat 2018
  5. Meslina 14 Nisan 2018

Leave a Reply