İşitme kaybı nedir, nedenleri ve tedavi yöntemleri

işitme kaybı nedir, nedenleri ve tedavi yöntemleri
İşitme kaybı nedir, nedenleri ve tedavi yöntemleri nelerdir işte detaylar. Sistematik ve düzenli şekilde gerçekleşen bir eylem olan işitme, ses dalgalarının kulak kepçesi tarafından toplanarak kulak kanalı vasıtasıyla orta kulağa taşınması ile gerçekleşmektedir. Bu olurken de kulağın her bölümü ayrı ayrı görevler üstlenmektedir.

Ses dalgaları, iç kulaktaki örs, çekiç ve üzengi kemiklerini titreştirmekte, iç kulağa geçmektedir. Sonrasında da kokleada bulunan sıvıdaki sinir hücrelerini uyarmakta, ses dalgalarını elektriksel olarak beyne iletmektedir. Beyin de bu ses dalgalarını anlamlandırmakta ve işitmeyi gerçekleştirmektedir.

İşitme kaybı nedir?

Kulağın duyma özelliğini bütünüyle ya da kısmen kaybetmesi doğuştan veya sonradan gelişen nedenlerle olabilmektedir. Bu duruma da işitme kaybı ya da işitme engeli adı verilmektedir. İşitme kaybı durumunda kulak duyma işlevini az ya da hiç yerine getiremez. Bu işitme kaybı odyogram adı verilen bir test cihazı ile ölçülebilmektedir.

İşitme kaybı tedavisi:

Teknolojik gelişmeler sayesinde işitme kayıpları kulağa yerleştirilen cihazlar sayesinde azaltılmakta, işitme kaybının yaşattığı dezavantajlar azaltılmaktadır. Kulağa takılan cihazlar, işitme kaybının düzeyine ve sebebine göre değişiklik göstermektedir. Mesela, iç kulakta herhangi bir nedene bağlı gelişmiş olan işitme kaybı kalıcıdır ve tedavi edilmesi çok daha zordur. En popüler ve en yaygın kullanılan işitme cihazları kulak arkasına takılan cihazlardır.

Koklear implant yöntemi ile yapılan tedaviler, işitme kaybı tedavilerinde çok önemli rol oynamaktadır. Bu yöntem, beyne yerleştirilen bir çeşit yapay kulak işlevi gören cihazla uygulanmaktadır. Genellikle iç kulak işitme kayıplarının tedavisinde kullanılmakta, kalıcı işitme kayıplarının tedavisinde önemli artışlar sağlamaktadır. İşitme kaybı bulunan kişinin kritik dönemi atlatmamış olması gerekmektedir. Eğer kişi kritik dönemi geçirdiyse ve koklear implant tedavisi yapılırsa, dil edinimi konusunda zorluk yaşayacaktır. Kişi dili duyarak öğrendiğinden dil edinme dönemi de 0-6 yaş arası olduğundan, bu dönemden önce yapılması gerekmektedir.

İşitme kaybı nedenleri:

1- Henüz doğmadan anne karnında oluşan sebepler,

2- Gebelik döneminde annenin alkol, sigara ve uyuşturucu kullanımı,

3- Gebelik döneminde annenin bilinçsizce antibiyotik kullanması,

4- Kalıtımsal nedenler,

5- Bebeğin doğuştan kulağının olmaması,

6- Dış kulak yolu kapalılığı,

7- Doğumda ortaya çıkan sebepler,

8- Doğum sırasında kordonun dolanması,

9- Doğum esnasında bebeğin oksijensiz kalması,

10- Bebeğin kazaen düşürülmesi,

11- Doğum sonrasında meydana gelen sebepler,

12- Travma,

13- uzun müddet yüksek sese maruz kalmak,

14- Kulak zarının zarar görmesi, delinmesi ya da yırtılması,

15- Orta kulak iltihabı,

16- Dış kulaktaki kulak kirleri,

17- Orta kulakta kireçlenme,

18- menenjit ya da çeşitli alerjik reaksiyonlar.

Leave a Reply