Kızılcığın az bilinen mucize faydaları

kızılcığın faydaları

Kızılcığın az bilinen mucize faydaları

Kızılcık neye iyi gelir, hangi hastalıklarda kullanılır, işte kızılcığın bilinmeyen yararları. Eylül ve Ekim aylarında hasat edilen kızılcığın faydaları saymakla bitmez. Kızılcık, kullanılmadan önce 60 gün süreyle buzdolabında saklanabilmekte, daha uzun bir süre saklanacaksa dondurulabilmektedir. Kurutulmuş kızılcık alacaksanız içerisinde şeker ilavesi olup olmadığına bakılmalıdır. Kızılcık suyundan maksimum faydayı sağlamak için başka meyvelerle ve şekerle karıştırılmaması gerekmektedir.

Kızılcık iyi bir C ve E vitamini ile zengin bir lif kaynağıdır. Yarım su bardağı kızılcık 23 kalori, 2 mg lif ve 7 mg C vitamini ihtiva etmektedir. Aynı zamanda K vitamini, manganez ve fitonutrientler içermektedir. Bu maddeler vücuda zararlı serbest radikallere karşı koruma sağladığı gibi, antiflamatuar ve anti kanser özelliği vardır.

Kızılcığın faydaları nelerdir:

İdrar yolları enfeksiyonu:

Kızılcıkta yüksek miktarda proantosiyanidinler bulunmaktadır. Bunlar bir takım bakterilerin idrar yolu duvarlarına yapışmasının ve çoğalmasının önüne geçmekte, meydana gelebilecek enfeksiyonlarla mücadele etmektedir. İdrar yollarlı enfeksiyonu tekrarlayan kişiler için kızılcık tavsiye edilmektedir. Kızılcık suyunun mide ülserine karşı da koruma sağladığı bilinmektedir.

Kardiyovasküler hastalık:

Yapılan bazı çalışmalarda kızılcıkta bulunan polifenollerin iltihap karşıtı mekanizmaları ile trombosit birikimini önlediği, kan basıncını da düşürerek kardiyovasküler hastalık riskini azaltabileceği belirlenmiştir. Kızılcığın LDL’yi düşürme, HDL’yi arttırma kabiliyeti kalp sağlığını desteklemektedir. Günde 1 bardak kızılcık suyu içmek iyi kolesterol (HDL) miktarını %10 oranında arttırmaktadır. Aynı zamanda ilerlemiş yaşa bağlı hafıza kayıpları ve beyni koordinasyon bozukluklarından korumaktadır.

Kanser hastalıkları:

Kızılcık üzerinde yapılan araştırmalar, kızılcığın tümör gelişimini yavaşlattığını göstermiştir. Özellikle karaciğer, prostat, meme, kolon ve yumurtalık kanserlerinde önemli ölçüde olumlu etkileri olduğu belirlenmiştir. Yüksek orandaki salisilik asit sayesinde kan pıhtılarını önleme, tümörleri yok etme ve şişlikleri azaltma etkisi vardır.

Diş sağlığı:

Kızılcıkta bulunan proantosiyanidinler , ağızdaki bakterilerin diş yüzeylerine bağlanmasına engel olmaktadır. Asit üretimini ve plak oluşumunu önleyen kızılcık dişeti hastalıklarına karşı önemli faydalar sağlamaktadır. C vitamini barındıran kızılcığın iskorbüt hastalığına karşı da koruyucu etki göstermektedir.

Kızılcık nasıl tüketilebilir?

Kızılcık suyu başlı başına tüketilebilir.

Kızılcık kurusu ile yağlı tohumlar ve tuzsuz fındıkgiller birlikte tüketilebilir.

Kızılcık kurusunu tam tahıllı gevrek veya yulaf ezmesine katarak yiyebilirsiniz.

Kurabiye ya da kekin içine kızılcık kurusu, dilerseniz taze kızılcık katılabilir. Dilerseniz elmalı bir turtanın ya da pastanın içine lezzet arttırmak için ekleyebilirsiniz.

Yulaf, dilimli badem, bal, az yağlı süt ve kızılcık kurusunu granola yapabilirsiniz. Tavuklu ya da hindili bir sandviç hazırlayabilir, içine de sos olarak kızılcık sosu ilave edebilirsiniz. İsterseniz farklı lezzetler elde etmek için et ve tavuk yemeklerinizde sos olarak faydalanabilirsiniz.

Leave a Reply