Kansere Yakalanma Riskini Azaltan 9 Beslenme Kuralı

Kanser, dünyada her yıl milyonlarca insanın ölmesine neden olan bir hastalıktır. Kanserin bu kadar çoğalmasının başlıca nedenleri olarak dengesiz beslenme, içki ve sigara alışkanlıkları, çevre kirliliği, ağır metallere maruz kalmak, kimyasal etkiler vs. sayılabilir. Ailenizde kanser hastalığı varsa, sizde de bu risk var demektir. Bu nedenle, kanser riskini düşürecek bir yaşam tarzı benimsemelisiniz.

Ülkemizde, her yıl 150 bin adet kanser hastalıklarına yakalanan insan vardır. Özellikle geçmiş dönemlerde, 60 yaş ve üzerinde olan insanlarda daha sık görülen kanser, son yıllarda çocukluk çağına kadar inmiş durumdadır. Kanserden korunmak için önlemler alınmalı ve her yıl düzenli doktor kontrollerinden geçilmelidir. Çünkü kanser hastalığı, erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir hastalıktır. Genetik faktörler, sigara ve alkol, çevre kirliliği, yanlış ve yetersiz beslenme kanseri tetikleyen başlıca faktörler olarak kabul edilmektedir.

Yapılan klinik araştırmalarda, kanserin beslenme ile direk ilişkisinin olduğu fark edilmiştir. Kanser oluşmasında beslenme %35 kadar önemlidir. Yaşamın devam edilebilmesi için, yaklaşık olarak 50 besin öğesi gerekmektedir. Vücudun gelişmesi ve yenilenmesi için gerekli olan beslenme tarzı dengeli beslenmektir. Özetle, gerekli olan besinlerden dengeli bir şekilde almak gereklidir. Gereğinden fazla alınan besinler, yağlanmaya ve kilo almaya neden olmaktadır. Bu durumda da kanser başta olmak üzere, kalp ve damar hastalıkları, diyabet ve gut hastalıkları oluşmaktadır. Kısacası yiyecekler kanserden bizi korurken, fazla ve dengesiz aldığımızda kansere neden olmaktadır.

Yanlış pişirme ve saklama işlemleri de kansere neden olabilmektedir. Bu tarz işlemlerde, besinlerden zararlı kimyasallar açığa çıkmaktadır. Bazı besinler ise, gerekli olan pişirme ve saklama şekli ile kansere karşı koruyucu olmaktadır. Yağda kızarmış, tuzlanmış, tütsülenmiş ve ateşe çok yakın pişirilen besinler kansorejen madde içermektedir. Mevsim meyve ve sebzeleri, kuruyemişler, tahıllar, hayvansal besinler kanser riskini azaltmaktadır. Kansere karşı önlem almak için uygulanması gereken pişirme tarzı, buharda pişirme, ızgara ve haşlamadır. Fakat meyve ve sebzelerden yeterince yararlanmak için çiğ yemek gereklidir.

Kanserden korunmak için 9 beslenme kuralı:

Yeterli ve dengeli beslenmek, öğünlerde 4 besin grubunun yiyecekleri olan dengeli menüler oluşturulmalıdır.

Günde 5 porsiyon kadar sebze ve meyve yenilmelidir.Bunların en az 2 porsiyonu, yeşil yapraklı sebzeler ve turunçgiller olmalıdır.

Rafine tahıl ve saf şeker yerine, tam taneli tahıllar kullanılmalıdır. Rafine şeker hayattan çıkarılmalıdır.

Balık,et, tavuk, sebze ve kuru baklagiller dönüşümlü olarak öğünlerde mutlaka olmalıdır.

Mangal ve ızgarada yanan etler yenilmemelidir.

Yemeklere yağ az katılmalıdır, hatta etler kendi yağında pişirilmelidir. Haşlama, ızgara ve fırında pişirme yöntemi en sağlıklı pişirme yöntemidir.

İşlenmiş etler ve şarküteri ürünleri kullanılmamalıdır.

Sigara ve alkol kullanılmamalıdır.

Yeşilçay, brokoli, domates, kırmızı biber, ceviz ve kivi gibi kansere karşı koruyucu olan gıdalar mevsiminde tüketilmelidir.

Kaynak: Bu yazı, memorial.com.tr/saglik-rehberleri/kanser-riskini-azaltan-9-beslenme-kurali/ kaynak alınarak özgüğn olarak oluşturulmuştur.

One Response

  1. Mehmet AKIN 15 Aralık 2017

Leave a Reply