Hamilelikte neler yasak, neler serbest?

hamilelikte ne yasak ne serbest

Hamilelikte neler yapılmalı neler yenmeli, gebelik süresinde ne yasak ne serbest.

Hamilesiniz ve artık kendinize daha çok dikkat etmeniz gerekiyor, peki Hamilelikte neler yasak, neler serbest? işte bu soruların cevabını sizler için araştırdık işte detaylar. Hamilelik dönemi ortalama 9 ay kadar süren, içerisinde bazı zorlukları barındıran heyecanlı bir bekleyiştir. Anne adaylarının bu süreç sonunda bebeklerini sağlıklı bir şekilde kucaklarına alabilmeleri için, uzak durmaları ve kesinlikle yapmamaları gereken şeyler vardır. Yasak olan şeylerin yapılması hem bebeğin hem de anne adayının sağlığını olumsuz etkileyebilir, çok problemli bir gebelik yaşanmasına neden olabilir.

Hamilelik döneminde yapılmaması gerekenler:

1- Yüksek topuklu ayakkabılar ve dar kıyafetler giyilmemeli, en çok ayakkabı seçiminde dikkat edilmelidir. Ayakkabıların olabildiğince düz olmasına özen gösterilmeli, kıyafetlerin de sıkmayan pamuklu kumaşlardan seçilmesi gebeliğin sorunsuz geçirilmesi için önemlidir.

2- Hamilelik süresince kullanmayı düşündüğünüz ilaçları ya da vitaminleri doktorunuza danışmadan kesinlikle kullanmayın. Tedavi edici özellikteki bitkilerin tüketilmesinden önce de doktora danışılmalıdır.

3- Gebelik dönemi boyunca ağır kaldırmaktan kaçınılmalıdır. Normal gebelik dönemi geçiren bir anne adayı maksimum 5 kg ağırlık kaldırabilir. Riskli gebeliği olanların ise kesinlikle hiçbir ağırlık kaldırmamaları gerekmektedir. Bu dönemde yüksek raf ya da dolaplara uzanmak, koşmak gibi eylemlerden de kaçınılmalıdır.

4- Hamilelik döneminde kesinlikle alkol ve sigara tüketilmemelidir. Az miktarlarda olsa bile bu iki maddeyi tüketmek, bebeğin sağlık sorunları ile doğmasına hatta ölü doğmasına bile neden olabilir.

5- Aşırı sıcaklardan kaçınılmalıdır. Özellikle hamam, sauna, buhar odası ve benzeri çok sıcak ortamlara girilmemelidir. Çünkü aşırı sıcak erken doğumu tetikleyebilen bir faktördür.

6- Röntgen odalarından ve radyasyon olan ortamlardan özellikle hastanelerdeki bu yerlerden uzak durulmalıdır. Uyarılara mutlaka dikkat edilmelidir.

7- Teni bronzlaştırmak için kullanılan kremler, tüy dökücü özellikteki kremler özellikle karın bölgesine uygulanmamalıdır. Bunlar gibi bazı kozmetik ürünlerin emilimi nedeniyle bebeğinize istemeden de olsa zarar verebilirsiniz.

Hamilelere tavsiyeler:

1- Vücudun su toplamasına engel olmak, aynı zamanda doğumu kolaylaştırmak için bol miktarda yürüyüşler yapın.

2- Bebeğinizin sağlıklı gelişimi içini doktorunuzun önerdiği vitaminleri kullanmayı aksatmayın.

3- Her ay düzenli olarak kontrollerinizi aksatmayın.

4- Tükettiğiniz taze sebze ve meyveleri çok iyi yıkayın. Dışarıdan alınması muhtemel bir mikrop down sendromlu bir bebek doğmasına sebep olabilir.

Leave a Reply