Çocuklarda Alerjik Hastalıklar hakkında bilgi

çocuğunuzu alerjik hastalıklardan koruyun

Çocuklarda görülen Alerjik hastalıklar genellikle 0-5 yaş aralığındaki çocukların etkilenmesine neden olmaktadır. Son yıllarda bu yaşlardaki çocuklarda alerjik hastalıkların görülme oranı yaklaşık ikiye katlanmıştır. Çocuklarda görülen alerjik hastalıklar Avrupa’da 10 yaşından küçük her dört çocuktan birini etkilemektedir.

Alerjik hastalıkların sebebi evdeki halılar, peluş oyuncaklar, tozlar, bakım ürünleri ya da deterjanlar olabilir. Çocukluk döneminde alerjik hastalıklar daha sık görülür. Bu durum yalnızca bahar aylarında görülen alerjileri kapsamaz.

Alerjik hastalıklar hangi yaş gruplarında daha etkilidir?

Her yaştaki çocukta olabilen alerjik hastalıklar ve reaksiyonlar daha çok 5 yaşın altındaki çocuklarda ve süt emen bebeklerde rastlanmaktadır. Alerjileri iki türde incelemek mümkündür. Bunlar; primer alerjilerdir. Bu durum bir maddeyle ilk karşılaşma sırasında ortaya çıkan alerjik reaksiyonlardır. İkincisi de alerjenle temas ettikçe belli bir süre sonra gelişen alerjilerdir.

Çocuğun neye alerjisi var bilmelisiniz:

Oldukça fazla miktarda alerjik nedenler vardır. İlk akla gelen cilde temas eden kimyasallardır. Çünkü cilt vücudun en büyük organıdır ve cilde temas eden bazı maddeler deriden kana karışarak alerjiye sebep olabilmektedir. Bunun yanı sıra küçük yaşlardan başlayarak yumurta akı, inek sütü, fındık ve buğdaya bağlı besin alerjileri, yaş ilerledikçe de polen, hayvan tüyleri, ev tozları ve küf mantarlarının solunması sonucu solunum yolu alerjileri görülmektedir.

Derideki alerji küçük çocuklarda daha fazla görülmektedir:

Deri alerjileri egzama başta olmak üzere, deriyle teması halinde kozmetik ve kimyasallar nedeniyle görülebilmektedir. Yumurta akı, inek sütü ve buğday türü besinler de egzamaya neden olabilmektedir. Yaş ilerledikçe egzama azalmakta, 3-4 yaşlarından itibaren alerjik astım ve nezle türü solunum yolu alerjileri daha sık görülür.

Çocuğunuzda parfüme karşı alerji olabilir:

Parfüm ve kokular irritan yani gerçek alerjen olarak görülmese de, gerçek alerjik reaksiyonları tetikleyebilmektedir. En bilinen tipik parfüm alerjisi çamaşır yumuşatıcıları ve deterjanları ile ortaya çıkmaktadır.

Doğal kokular da alerji yapabilir:

Çamaşır deterjanları ve yumuşatıcılarda da kullanılan kekik, sümbül ve tarçın kokuları, parfüm ve kozmetik ürünlerinde, tatlandırıcılarda, diş macunlarında kullanılan karanfil ve tarçınkokuları, cilt bakımı ürünlerinde ve makyaj malzemelerinde kullanılan yasemin ve lavanta yağları Geraniol alerji sebepleridir. Doğal kokular kimyasallarla birleştiğinde alerjiye neden olabilmektedir. Yapılan bir araştırmada 26 farklı parfüm bileşeni alerjik hastalıklara neden olabilmektedir.

Leave a Reply