Bebeklerde hırıltı nedenleri ve tedavisi

bebeklerde hırıltı

Bebeklerde hırıltı nedenleri ve tedavisi: Yeni doğan bebeklerde hırıltı çok sık görülür. Bebeklerde nefes yolu daha yumuşak dokudur ve dardır. Zamanla bu dokular sertleşir ve genişler. Bu durumda nefes alan bebek, nefes yolunu alerjenler, tozlar, sıvı mukoza ile doldurur ve daha da küçültür. Böylece, bebekte nefes alıp verirken hırıltı oluşur.

Nefes alıp vermeyle daralan nefes borusu yanı sıra, bronşlarda biriken balgamda bebeğin hızlı nefes alıp vermesine neden olur. Daha hızlı nefes alıp vermeye başlaması ile bebek, hırıltı yanında ıslık da oluşturur.

Bebeklerde hırıltı belirtileri

Bebeğin hızlı nefes alıp vermesi, nefes almaya çalışan bebeğin burun kanatlarının açılıp, kapanması, göğüs kafesinin hızlı yükselip, alçalması, boyun kasları ile kaburga kasları arasında göğüs içine doğru çukur olması, burun mukozasının burun kanadında baloncuk olması başlıca hırıltı nedenidir.

Bebeklerde hırıltı türleri ve nedenleri

Islık sesi çıkaran hırıltı

Burun içinde biriken bir sümükten kaynaklıdır. Bu durumda bebek nefes alıp verirken ıslık sesine benzer ses çıkmaktadır.

Derinden gelen hırıltı

Nefes alıp verirken, boğazda bulunan trake borusunun içinde olan sesin buruna gelinceye kadar hırıltı olmasıdır. Bu durumda bebek Trakemalazi isimli hastalığa kapılır. Hastalık boyunca bebek hırıltılı nefes alıp verir.

Çatlak sesli hırıltı

Bebeğin gırtlağında biriken balgam kaynaklı olarak, sesinin çatlak sese dönüşmesidir. Bu durumda doktora danışmalı ve balgam söktürücü kullanılmalıdır.

Islık sesi ile oluşan hırıltı

Bronşların, nefes yollarının virüs, enfeksiyon, alerji ve sıvı birikmesi ile oluşan hırıltıdır. Doktora başvurulmalıdır.

Kesik kesik hırıltı

Bebeğiniz nefes alıp vermede zorlanınca hızlı ve kesik kesik nefes alışverişi yapar.

Bebeklerde hırıltı tedavisi

Bebeklerin burunları çok hızlı kurur çünkü daha yeterince mukoza salgısı yoktur. Buna bağlı olarak, burunda tıkanmalar meydana gelir. Tıkalı burunu açmak için, tuzlu su veya eczanelerde satılan saline damlatılabilir. Bebeğe hiçbir zararı olmadığından rahatlıkla kullanılır.

Burun tıkanıklıklarını gidermek için burun aspiratörleri kullanılabilir.

Genzinde ve üst solunum yollarında oluşan balgamın sökülebilmesi için, limonlu su veya limon suyu 1-2 damla bebeğe verilir. Balgamın yaratacağı hırıltı engellenmiş olur.

Doktora giderek, balgam sökücü ilaçlar kullanılabilir.

Bebeğin odası nemli tutulabilir.

Leave a Reply