Bebeklerde astım belirtileri nelerdir?

bebeklerde astım

Bebeklerde astım belirtileri, sebepleri, tedavisi nelerdir, detaylar yazımızda.

Bebeklerde ortaya çıkan astımın belirlenebilmesi anne ve babalar için oldukça zor olan bir durumdur. Çünkü bebeklerin kendi duygu ve rahatsızlıklarını özellikle astım gibi hastalıkları ifade etmeleri mümkün değildir. Bu nedenle, anne ve babaların bebeklerinin astım belirtilerini anlayabilmeleri oldukça önemli bir konudur.

Genellikle astım sorununun yetişkinlere has bir durum olduğunu düşünebilirsiniz, ancak bebeklerde de astım görülebileceğini unutmamak gerekir. Bebeklerde astımın kesin bir nedeni bilinmese de temelinde toz, polen, duman ve hayvan dışkısı şeklindeki alerjenler olduğu düşünülmektedir. Her bebekte bu alerjenlerin esas teşkil etmesi de düşünülemez. Bazı bebeklerde genetik veya fiziki bozukluklardan dolayı da olabilmektedir.

Astım, solunum güçlüğü yaşatan bir solunum sistemi sorunu olup, solunum yollarının tahriş olması ve iltihaplanması ile oluşmaktadır. Astım oluştuğunda solunum yolu daralmakta ve normal şekilde nefes alıp verme güçleşmektedir. Bunun sonucunda vücudun ihtiyacı olan oksijen tedarikinde azalma olmakta, tedavi edilmez ve uzun sürerse vücutta oksijen yoksunluğu meydana gelir ve organlarda önemli hasarlara sebep olur.

Bebeklerde astım belirtileri:

Bebeklerde ortaya çıkan astım, bebeklerin nefes yollarının dar olması nedeniyle çok daha ciddi hassasiyet göstermektedir.

bebeklerde astım hastalığı

Solunum güçlüğü yaşanması:

Bebeklerin solunum yolları daraldığı zaman solunumları normal olarak güçleşir. Solunumda güçlük bebeklerin ağlaması ve emeklemeleri esnasında daha da belirgin hale gelir. Solunum kesildiğinde bu durum birkaç saniye ile birkaç dakika aralığında değişkenlik gösterir.

Hırıltılı solunum:

Bebeğin her nefes alıp vermesinde ortaya çıkan hırıltı ıslık gibidir. Bu şekildeki hırıltı, nefes borusundaki daralmanın iyice çoğaldığını ve çok az bir nefes alınabilecek alanın kaldığını göstermektedir.

Kuru öksürük:

Uzun süreli kuru ve balgamlı olabilen öksürük, daha çok gece bebeğin uyuduğu zamanda daha da etkisini arttırmaktadır. Bu tür öksürükle birlikte sulanmış gözler, burunda akma ve hapşırma gibi durumlar da görülebilmektedir.

Göğüs sıkışması:

Bebeğin akciğerlerine az oksijen gittiğinde nefes alabilmek için kendini zorlamaktadır. Bu durum da bebeğin göğsünde sıkışmaya neden olmaktadır.

Alerjik döküntü sorunu:

Kafa derisinde, alında ve yanaklarda ufak kırmızı deri döküntüleri, astım belirtileri ile birlikte ortaya çıktığında bebeğin astıma sebebiyet veren alerjenlere maruz kaldığını gösterir.

Bebeklerdeki astım ile ilintili olan infantil spazm yani bir veya daha fazla kasta kasılmalar çok yaygındır. Uzun süren bir kasılma yaşandığında bebeğin acil olarak hastaneye kaldırılması gerekir. Hızlı nefes alıp vermek, burun deliklerinde genişleme, kaburgada içe çekilme, yüzün soluk hale gelmesi, dudak ve tırnakların mavimsi bir renge dönmesi acil müdahaleyi gerektiren hallerdir.

Leave a Reply