Tüp bebek kaç defa uygulanabilir?

tüp bebek kaç defa yapılır

Tüp bebek kaç defa uygulanabilir? belirli bir sayısı var mı? işte tüm cevaplar. Tüp bebek uygulamasının yapılması ile ilgili herhangi bir sınırlama olmamakla birlikte, anne adayının yaşı, çiftlerin kısırlıkla ilgili durumları, maddi ve manevi olarak ne kadar güçlü oldukları gibi konular belirleyici olmaktadır. Bazı çiftlerde ilk denemede başarı sağlanabildiği gibi, kimilerinde 10-15 denemede başarı elde edilebilmektedir.

Tüp bebek uygulamasının kaç defa yapılabileceği ile alakalı belirlenmiş bir sayı bulunmamaktadır. Adayların %95’inde ilk 3 uygulamadan sonra başarı oranlarında belirgin bir artış görülmemektedir. Çiftlerin her anlamda bu süreci kaldırabilecek güçleri varsa uygulamada herhangi bir kısıtlayıcılık yoktur. Yalnızca, her başarısız uygulamadan sonra hayal kırıklıklarına ve umutsuzluklara göğüs gerilebilsin.

Tüp bebek tedavisinin kaç defa uygulanacağına hasta ile doktor birlikte karar vermeli, uygulama kararı alındıktan sonra da çiftlerin tedaviye daha kararlılıkla yaklaşılmalıdır. Bu sayede başarı şansı arttırılabilir. Tedavide başarısızlık halinde adaylarda miyom, rahim içi yapışıklık, rahim içi duvarının az gelişmesi, polip, anormal immünolojik yanıt, genetik bozukluklar, tüplerde sıvı birikimi gibi konular mutlaka incelenmelidir. Hastaya oosit ve embriyo kalitesinin artmasını sağlayan bazı yöntemler uygulanmakta ve tedavinin etkisi arttırılmaya çalışılmaktadır. Her yeni tüp bebek uygulamasının arasında 2-3 aylık sürelerin bulunmasına dikkat edilmelidir.

Tüp bebek tedavisi uygulamaları, ülkemizde bazı yasal kriterlere tabidir. Mesela; 35 yaşından küçük anne adaylarına ilk iki denemede yalnızca iki adet embriyo yüklenmektedir. Sonraki uygulamalarda ise iki embriyo yüklemesinin dışına çıkılamaz. Bu yasal düzenleme ile çoklu gebeliklerin önüne geçilmesi hedeflenmiştir.

Tüp bebek denemelerinde başarının arttırılması için yapılacaklar:

Tüp bebek tedavisinde 4. denemeden sonra başarı oranının ciddi miktarda düştüğü görüşü hakimdir. Tüp bebek tedavisinde sürekli yeni bir gelişme ve yeni teknolojiler devreye alındığından denemelere devam edilebilir. Başarısızlık geçmişi olan adaylarda nedenlerinin araştırılması ve yeni değerlendirilmelerin yapılması önemlidir. Tedavinin etkinliğinin arttırılabilmesi için genetik tanı, preimplantasyon, sperm seçme yönteminin değiştirilmesi, suni rahim oluşturma gibi yollar denenebilir.

Tüp bebek tedavilerinde doktorun artık denemeye gerek yok diyene kadar uygulama yapılmasında bir sakınca yoktur. Bunun yanı sıra anne ve baba olmak isteyen çiftlerin bu sürece her anlamda hazır olmaları, psikolojik sürece dayanacak güçte olmaları ve maddi imkanlarının yerinde olması önemli konulardır.

Leave a Reply