Limon ve Tarçın kan şekerini düşürür mü?

tarcin-ve-limon-kan-sekerini-dusurur-mu

Bir çok sitede ve sosyal medyada sıkça gördüğümüz limon ve tarçın kan şekerini gerçekten düşürür mü? bu bilgi sağlıklı bir bilgi midir? işte detaylar.  Sağlıksız bir hayat yaşadığımız bu çağda, diyabet hastalığı hızla ilerliyor. Özellikle fazla kilolar beraberinde metabolik hastalıkları tetikliyor bunların başında da şeker hastalığı geliyor. Tip 2 diyabet hastalığı bir virüs gibi toplumda yayıldıkça pek çok kulaktan duyma bilgide beraberinde geliyor. Tarçın ve limon kan şekerini düşürür, diyabet fazla şekerli gıda yemekle oluşur gibi pek çok bilgimiz vardır. İşte, doğrular;

İnsülin bağımlılık yaratır:

İnsülin hormonu vücudun ürettiği doğal bir hormondur. Bu nedenle asla bağımlılık yaratmaz. Bir ilaç değil hormondur.

İnsüline başlanınca bırakılmaz:

İnsülin rezervi hiç olmayan ya da tükenmiş olan hastalar ömür boyu insülin kullanır. Fakat gebelikte bazı cerrahi operasyonlar sonrasında insülin kullanılıp bırakılabilir. Hatta çok şişman hastalar kilo verirse insülin iğnesinden vazgeçilir.

İnsülin şişmanlatır:

Egzersiz ve diyetle iğneler kullanılırsa kilo yapmaz. Bazı hastalara iştah baskılayıcı haplar da verilir.

Tarçın ve limon kan şekerini düşürür mü?

Bilimsel olarak ispatlanmamış söylenti olarak kabul edilir.

Diyabet yaşlandırır:

İlaç, diyet ve egzersiz uygulayan hastalarda bu sorun ortaya çıkmaz. Diyetine dikkat etmeyen hastalarda bu durum hayati risklere kadar varır.

Diyabetli spor yapamaz:

Diyabetli hastaya spor önerilir, spor öncesi kan şekeri kontrolü yapılır ve açken spor yapma önerilmez. Düzenli olarak spor yapanlarda insülin isteği azalır hatta bırakılır bile.

Diyabetliler çocuk sahibi olamaz:

Diyabetliler sağlıklı çocuk sahibi olabilirler. Hamilelik öncesi düzenli yapılan tedavi ile kan şekeri dengeye alınır ve hamile kalındığında bazı ilaçlar değiştirilerek kolaylıkla sağlıklı hamilelik sağlanır.

Meyve suyu tüketimi zararlı değildir:

Sıvı gıdalar hızlı olarak emilir ve 1 bardak meyve suyu için 2-3 meyve sıkılır. Bu durumda fazla şeker alınır. Bu nedenle, meyveyi bütün olarak yemek önerilir.

Sadece kan şekeri yüksek olanlar insülin kullanır:

İnsülin eksikliği kan şekerinde yükselmeyi sağlar. İnsülin rezervi kalmayan veya az kalan hastalarda insülin kullanılır. Bazen de hastalarda şeker ilaçları yeterli olmaz bu durumda da insülin hastaya verilir. Kan şekeri normal olmasına rağmen, karaciğer ve böbrek hastalığı varsa , gebelerde, ameliyat olacak hastalarda , göz sorunlarında insülin kullanılabilir.

İnsülin kullanılması böbrek ve gözlere zarar verir ve körlüğe neden olur:

Böyle bir sorun yoktur. Tam tersine, insülin kullanmayan ve kan şekeri düzenli olmayan hastalarda körlük, kalp, karaciğer ve böbrek sorunları meydana çıkar.

Diyabet bulaşıcıdır:

Metabolik bir hastalıktır bu nedenle bulaşıcı değildir. Sadece kalıtsaldır.

Diyabet hastaları göz doktoruna mutlaka gitmelidir:

Diyabet, göz, böbrek, karaciğer ve kalp gibi organlarda hasar yaratır. Bu nedenle Tip 1 diyabetliler 5 yıl içinde, Tip 2 diyabetliler her yıl göz doktoruna gitmelidir.

Ailede şeker hastalığı varsa sizde de kesin vardır:

Tip 1 diyabet aileden kalıtımsal seyrek olarak geçer, Tip 2 diyabet kalıtımsal olarak geçer.

Diyabetli ekmek, patates ve makarna yememelidir:

Şeker hastası nişasta tüketebilir. Burada önemli olan alınacak gıdanın miktarıdır. Egzersiz ve diyet uygulayan hastalar pasta ve tatlı bile yiyebilirler.

Şişman hastalar mutlaka diyabetlidir:

Şişmanlık diyabete davetiye çıkarır fakat her şişman hasta da diyabetli denilemez. Pek çok obez olan kişide diyabet yoktur.

Ekşi meyvelerde daha az şeker olur:

Tatlı veya ekşi olsun tüm meyvelerde aynı oranda şeker vardır. Meyvelerin en çok olgun olduğu zamanlarda şeker oranı yüksektir.

Doğal balda şeker yoktur:

Hem doğal hem de yapay balda, bol miktarda şeker vardır ve kan şekerini yükseltir.

Hamilelikte insülin kullanmak bebeğe zarar verir:

İnsülin asla bebeğe geçmez. Aynı zamanda doğal bir hormon olduğundan bebeğe bir zararı yoktur.

İnsülin iğnelerinin uçları 3-4 gün kullanılır:

İğne uçları her kullanıldığında eğilir. 1-2 gün sonra deri altında boşluk yaratacak şekilde batar ve bu noktalarda enfeksiyon riski oluşur. Üstelik iğneler çok fazla can yakar.

Diyabet cinsel hayatı bitirir:

Yüksek kan şekeri, kontrol altına alınmadığında cinsel hayatı olumsuz etkiler. Dikkat edildiğinde cinsel hayata bir engel olmaz.

Diyabet hastaları sinirli olur:

Kan şekeri düşüklüğü olduğunda bu durum ortaya çıkar. Fakat ilaç ile kontrol altına alınırsa bu sorun ortadan kalkar.

Diyabet çok şekerli yiyen kişilerde olur:

Çok fazla şeker yemek ile şeker hastalığının bir bağlantısı yoktur. Çok yemek sadece obeziteye neden olur ve diyabete davetiye çıkarır.

Leave a Reply