Triküspit kapak yetmezliği nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Kalp kaslarının gevşemesi esnasında kanın sağ atriumdan sağ ventriküle, kalp kaslarının kasılması esnasında da kanın sağ ventrikül çıkışına doğru yönlendirilmesini sağlayan kapak triküspit kapaktır. Yazımızda, triküspit kapak hakkında merak ettiklerinize cevap vermeye çalışacağız. İşte, detaylar;

Triküspit kapak yetmezliği:

Triküspit kapak hastalıkları, çoğunlukla tek başına değil diğer kapak hastalıklarıyla beraber olduğundan, değerlendirilmesi ve tedavisi çoğu zaman diğer kapak hastalıklarından daha geride kalmıştır. Konjenital kalp hastalığı, kalp yetmezliği ve pulmoner yüksek tansiyon tedavisindeki gelişmeler, hemodiyalize bağlı olan hastalar ve fazla ilaç kullanımından dolayı triküspit kapak yetmezliğinde artışa neden olmuştur. Triküspit kapak yetmezliğine fibröz anüller halka, papiller kaslar, korda tendinea ve sağ ventrikül miyokardın birini bile etkileyen problemler yol açabilmektedir.

Sağlıklı kişilerin yaklaşık %70’inde hafif triküspit yetmezlik zaten vardır. Genellikle mitral kapak hastalıklarıyla beraber görülmektedir. Saf mitral yetmezlik sorunu olan bireylerin yaklaşık %62’sinde fonksiyonel triküspit kapak yetmezliği olduğu görülmüştür. Primer triküspit kapak yetmezliği çok daha az görülmektedir. İntranenöz ilaç kullanımından dolayı genellikle enfektif endokardite bağlı triküspit yetmezliğe rastlanmaktadır. Ayrıca korda tendinea, künt travmadan dolayı papiller kas ve kapak yırtılması sebebiyle de triküspit kapak yetmezliği görülebilmektedir.

Triküspit kapak yetmezliği belirtileri nelerdir, teşhisi nasıl yapılır?

Triküspit yetmezliğin belirtileri olarak iştahsızlık, halsizlik, şişkinlik ve kilo kaybı sayılabilir. Triküspit yetmezlik teşhisinde fizik muayenedeki bulgular, kesik ritimli ve ağrılı karaciğer büyümesi, konjetif, ödemde yaygınlık, asit, göz kürelerinde basınç yapan nabız, boyundaki topladamarlarda pılsatil dolgunluk, morarma, sarılık, elektrokardiyografi incelemesinde imkomplet sağ dal bloğu veya atriyel fibrilasyon oldukça sık görülmektedir. Sağ atriumun belirgin hale gelmesi ile ortaya çıkan kalp büyümesi görülmektedir. Elektrokardiyografi tetkikinde kalp sağ boşuklarında genişleme görülmektedir.

Triküspit kapak yetmezliğinin tedavisi:

Triküspit kapak yetmezliği tedavisinde pulmoner hipertansiyon olmadığı müddetçe cerrahi bir tedavi yapılmasına gerek yoktur. Hafif ve orta şiddetteki fonksiyonel triküspit kapak yetmezliği olan hastalar idrar söktürücü ilaçlar verilerek takip edilirler.

Cerrahi uygulama daha çok anüloplasti tedavisi şeklinde yapılmaktadır. Primer triküspit yetmezlikte kapak değişimi yapılması gerekli olabilir. Triküspit kapak onarımında, yavaş bir akıma imkan veren bir kapak olduğu için mekanik kapaklar ile değiştirilmesi pek düşünülmez. Burada hastaların tedavisinin başarısında en etkili tedavi yöntemi olarak kapak onarımı öne çıkmaktadır. Kapak tamirinde dikişle tamir ve triküspit anüloplasti yöntemleri uygulanmaktadır. Bu yöntemlerle kapağın çevresine kapak iskeletinin daraltılmasını sağlamak amacıyla bir halka konur ve kapak daraltılır. Bu sayede de triküspit kapak yetmezliğinin en aza indirilmesi sağlanabilmektedir.

Leave a Reply