Şeker hastalarında ayak bakımı nasıl olmalıdır

şeker hastalarında ayak bakımı

Diyabet (Şeker) hastalarının ayak bakımı nasıl olmalı işte detaylar.. Birçok kişinin ayakları ile ilgili sorunları olabilir. Özellikle şeker hastalarının kan şekeri kontrol altına alınmazsa, sinir hasarları ve dolaşım bozuklukları önemli bir hal alabilir. Bundan dolayı diyabetli hastaların ayak kontrollerini ve bakımlarını her gün düzenli bir şekilde yapmaları gerekmektedir.

Ayak bakımının kuralları:

Günlük olarak yapılması gereken ayak bakımında aşağıda sıraladığımız kurallar önemlidir.

1- Ayaklar her gün kontrol edilmelidir. Yapılacak detaylı inceleme ile ayaklardaki değişiklikler erkenden belirlenebilir.

2- Ayak tabanına ve üst kısmını kontrol edin. Ayak altını rahatça görebilmek için ayna kullanılabilir.

3- Ayak derisinde renk değişikliği var mı bakın. Ayak cildinin yumuşak ve hasarsız olması gerekir.

4- Ayaklarda nasır, yara, çatlak veya kabarcık olup olmadığına bakılmalı. Nasır varsa müdahale edilmemeli, tedavisi için doktora gidilmelidir. Kabarcık meydana gelmişse de doktora görünmekte fayda vardır.

5- Ayaklardaki kan dolaşımının güçlendirilmesi için, kan şekeri düzeyinin normal olmasına dikkat edilmelidir.

6- Sigara ve alkol kullanılmamalıdır.

7- Özellikle kış aylarında sıcak su torbası, ısıtıcı petler ya da başka şeylerle sıcaklık uygulanmamalıdır. Farkında olmadan ayak derisinde yanıklar olabilir.

8- Düzenli bir şekilde egzersiz yapılmalıdır.

Ayak banyosu:

Ayak temizliğine özen gösterilmeli, her gün ılık suda 5-10 dakika bekletilmeli ve sabunla yıkanmalıdır. Ayak banyosunun süresinin uzun olmaması gerekmektedir. Uzun süreli ayak banyoları yapmak, ayak derisinin kurumasına, çatlamasına ve gerginleşmesine neden olabilmektedir.

Ayakların sabunla yıkanması ve temizlenmesinden sonra durulanması, parmak aralarının iyice kurulanması gerekmektedir. Bu sayede mantar enfeksiyonu riski de önlenmiş olur. Ayaklarda kuruluk baş gösterdiğinde vazelinli merhem ve nötr losyonlar kullanılabilir. Bu sayede derinin yumuşaması sağlanır.

Ayak tırnaklarında bakım:

Şeker hastalarının ayak tırnakları özellikle düzgün olmalıdır. Ayak tırnaklarının banyo sonrasında kesilmesi daha uygundur. Tırnaklar düz kesilmeli, köşeler derin alınmamalıdır. Tırnak kestikten sonra çevresinde kızarıklık ya da şişlik gibi hasar durumları olmamasına özen gösterilmelidir. Ayaklardaki nasır gibi durumlara kesici aletlerle müdahale edilmemeli, çünkü diyabet hastaları için kanama olursa sakıncalı olabilir.

Ayakkabı seçimi:

Ayağınıza uygun sıkmayan, deri ya da bez ayakkabılar tercih edin. Şeker hastaları, ayak yaralarının büyük bir bölümünü uygun ayakkabılar giyerek önleyebilirler. Önü sivri ve yüksek topuklu ayakkabılar tercih edilmemelidir. Yeni ayakkabılar ilk günlerde sıkar, bundan dolayı uzun süreli değil ayak alışana kadar aralıklarla giyip ayakların alışması sağlanmalıdır.

Diyabet hastaları evde veya kumsalda kesinlikle terlik kullanmalıdır. Özellikle parmak arası terlikler veya sandalet türü ayakkabılar tercih edilmemelidir. Ayaklarda şekil bozuklukları vara doktorun tavsiyesine uyulmalıdır. Ayağı terleten ve nemli kalmasına neden olan ayakkabılar giyilmemelidir.

Leave a Reply