Polikistik over sendromunda gebelik

polikistik over sendromunda gebelik

Polikistik over sendromu sıklıkla karşılaşılan bir yumurtlama düzensizliğidir. Bu hastalarda yumurtalar, gelişip çatlayamaz. Yumurtalar kistleşerek yumurtalıkların üzerinde inci taneleri gibi dizilir. İşte, bu nedenle hormon dengesizliğine bağlı olarak tüylenme, kilo artışı yanı sıra kısırlık ciddi bir tablo olarak karşımıza çıkar. İşte, polikistik over sendromunda gebelik;

Polikistik over sendromu taşıyan hastalarda kısırlık tedavisinde ilk olarak uygulanan şey, yumurtlama tedavisidir. Bu hastalarda kullanılan yumurtlamayı düzenleyen bazı ilaçlar vardır. Pek çok polikistik over hastası basit yumurtlama tedavisi ile rahatlıkla hamile kalabilir. Fakat, bu tedavilere cevap vermeyen hastalar da vardır. Bu durumda uzmanlar, tüp bebek tedavisi önerirler.

Polikistik over sendromunda gebelik tedavisi:

Polikistik over sendromunda hasta detaylı bir incelemeden geçirilir. Yapılan kan tahlilleri ve ultrasonografi sonucunda kısırlık tedavisi planlanır. Hasta çok kilolu ise ağırlığının %10’nu vermesi önerilir. Polikistik overli hastalarda ağırlığın %10’nu vermek, geçici bir süre ile yumurtlamayı düzene sokmaktadır.

Hastaya verilen klomifen sitrat grubu ilaçlar ile yumurtlama düzene sokulmaya çalışılır. Hasta 6 ay süre ile bu ilaçları kullanır fakat buna rağmen gebelik elde edilmezse, 3 ay kadar gonadrotropin kullanılır. Hasta buna rağmen gebelik elde edememişse mutlaka tüp bebek tedavisi önerilir. Tüp bebek tedavisi polikistik over sendromlu hastalarda başarılı bir tedavidir.  Tüp bebek tedavisi öncesi hastaya kilo vermesi gerekliliği anlatılır çünkü bu hastalarda düşüğün başlıca nedeni kilolu olmaktır.

Tüp bebek tedavisinde hastalarda birden fazla yumurta oluşturulmaya çalışılır. Aslında normal olarak kadınlarda her ay sadece 1 tane yumurta olgunlaşır. Bazen tedavide yumurtalıkları uyaran hormonlar nedeni ile beklenenden çok daha fazla yumurtayı olgunlaştırabilir. Bu durumda hastada ciddi problemler oluşabilir. Polikistik over sendromlu hastalarda tüp bebek tedavisi süresince kan tahlili ve ultrason sıklıkla yapılarak hasta kontrol altına alınmaya çalışılır. OHHS sendromu gibi hayatı riske atan hastalıklar tüp bebek tedavisi içinde yaşanabilir. Bu nedenle, polikistik overli hastalarda tüp bebek kontrollü ve iyi bir merkezde yapılmalıdır.

Polikistik  over sendromunda hamilelik riski nelerdir?

Bu hastalarda insülin direnci vardır bu nedenle gebelikte şeker yükselmesi yaşanabilir,

Erken doğum ve düşük,

Düşük doğum ağırlığı olan bebek dünyaya gelebilir.

Leave a Reply