Migren Nedir? Migren Belirtileri ve Tedavisi

Migren kuvvetli baş ağrıları ile oluşan ataklara verilen isimdir. Aslında nörolojik bir sorundur ve tedavisi vardır. Kadınlarda erkeklerden çok daha fazla görülmektedir. Baş ağrısı zonklayıcı ve şakak bölgesinde sabittir.

Migren nedir?

Baş ağrıları atak şeklinde başlıyorsa buna migren denilmektedir. Migren atakları bazı insanlarda yılda 1 defa, bazılarındaysa her ay çok sayıda olabilir. Migren ağrıları ile birlikte bulantı, ses ve ışığa hassasiyet oluşması da vardır.

Migren neden olur?

Migrenin başlıca nedeni genlerdir. Aile içinde, birinci derece yakınınızda migren varsa sizde çıkma olasılığı %40 kadardır. Migrenin bir diğer önemli nedeniyse hormonaldir. Kadınlarda daha sık olmasının nedeni de budur. Kadınlar adet dönemlerinde hormon değişimi yaşar, bu da migrene neden olur. Bu yüzden, pek çok kadın adet döneminde şiddetli baş ağrısı ve bulantı yaşamaktadır.

Migren belirtileri nelerdir?

Migrende başlıca belirti şiddetli baş ağrılarıdır. Migren baş ağrıları şiddetlidir, hatta kişiyi yatağa bile düşürebilir. Baş ağrısı genelde tek bir tarafı tutar. Hasta başının ya sağ ya da sol tarafının ağrıdığını söyler. Şakaklarda olan ağrı, bazen göze de etki eder. Alın, başın arka kısmı ve kulağın arkası migrende ağrının gezdiği noktalardır.

Depresif olma durumu, aşırı duyarlı olma, gereksiz neşeli olma, donukluk, konsantrasyonda azalma, ses ve koku duyarlılığı, uyku isteği, düşünce yavaşlaması, açlık, tatlı isteği, iştahsız veya çok iştahlı olma, aşırı su içme, karında şişlik, kabızlık ve ishal ortaya çıkabilir. Migrende ışığa hassasiyet baş ağrısını kuvvetlendirir.

Migren aurası nedir?

Şiddetli baş ağrıları başlamadan önce, pek çok migren hastası bazı nörolojik belirtiler görür. Bunlar yaklaşık 10-30 dakika kadar sürer. Bunlara migren aurası denilir. Hastaların bir kısm,ı parıldayan ışıklar görür buna görsel aura denilir. El ve dilde, dudaklarda uyuşma ve karıncalanma ise duyusal aura olarak bilinir.

Migren çeşitleri

Bir doktora gittiğinizde migreninizin çeşidi öğrenilir. Bu durum, migren tedavisi için gereklidir. En fazla görülen migren, aurasız migrendir. Auralı migren hastalarıysa, bazen aurasız migren atağı geçirebilir.

Migreni ne tetikler?

Migrenin tetiklenmesine neden olan şey insandan insana değişmektedir. Bazı kişilerde peynir ve çikolata migrene neden olabilir. Öğün atlamak ve öğünü geciktirmek, susuz kalmak migren ataklarına neden olur.

Uykusuz kalmak veya uyku düzeninde olan çeşitli sorunlar, yoğun egzersiz yapmak, çok parlak yanan ışıklar, keskin kokular ve iklim değişimleri migreni tetiklemektedir. Duygusal değişimler, kadınlarda adet dönemleri migrene neden olur. Migrene neden olan yiyecekler; çikolata, kakao, bakla, kuru fasulye, mercimek, soya, deniz ürünleri, alkol, hazır et, konserve, kahve ve asitli içecekler, muz, kırmızı erik ve fıstık ezmesi vs.dir.

Migren tedavisi nasıl yapılır?

Migreni taklit eden bazı hastalıklar olduğundan öncelikle beyin tomografisi alınır. Migren tedavisi kişiye özeldir. Doğru tedaviyle hastalık gerileyebilir. Migren tedavisinde ağrılar seyrekse atak tedavisi yapılır. Bazen sadece açlık, uykusuzluk, hormon kullanımı ortadan kalktığında migren kendiliğinden ortadan kalkar. Hastadan baş ağrısı takvimi tutması, az ya da fazla uyumaması, düzenli egzersiz yapması, stresten uzak durması, ideal kiloya erişmesi ve alkolden uzaklaşması istenilir.

Migren ilaçları:

Migren tedavisinde kullanılan ilaçlar kişiye özeldir. Bazı hastalarda çok etkili olan ilaçlar, bazılarındaysa hiçbir etki yaratmaz. Bu nedenle, doktorunuz tarafından verilen ilaçları kullanmak gereklidir. Atak başlar başlamaz ilaç alınması gerektiğinden, migren ilaçları yanınızda olmalıdır. Sürekli ilaç kullandığınızda vücutta ilaca karşı alışkanlık geliştirir. Bu durum tedavinizi zora sokabilir. Bu nedenle, bazı ilaçlarla koruyucu tedavi planlanmalıdır.

Migrende botoks:

Botoks uygulaması migrende çok etkili olan bir tedavidir. Alın, şakaklar, ense ve boyun bölgesinde botoks uygulaması yapıldığında 3-4 ay kadar migreni durduruyor. Bu süre sonunda tekrar yapılması gerekiyor. Özellikle, bu bölgelerde deri altına botulinum toksini iğne ile verilir. Bir nöroloji uzmanı tarafından yapılan bu uygulama, bir süredir ülkemizde ve tüm dünyada uygulanmaktadır.

Nöralterapi uygulaması:

Nöralterapi tedavisi, lokal anestezi altında yapılan bir iğne tedavisidir. Otonom sinir sistemi tekrar düzenlenmektedir. Bir yan etkisi olmadığından, hamileler dahil olmak üzere her yaş grubunda kullanılır.

Kişiye özel tedaviler:

Migren olan kişilerin detaylı incelenmesi çok önemlidir. Baş ve boyun muayenesi sırasında kas yapısını incelemek, adale kasılmaları, kulunçlar, göz ve yüz ağrıları iyice incelenmelidir. Hastanın su tüketimi, uyku düzeni, stresi ve yeme içme düzeni incelenmelidir. Migren hastaları beyin cerrahisi, nöroloji ve psikiyatri tarafından incelenir. Yapılan çalışmalarda, hastaların yarısı psikolojik faktörler nedeni ile migren ağrısı çekmektedir.

Hangi besinler migren atağına neden olur?

Migrene neden olan başlıca madde tiramindir. Tiramin, yüksek protein içeren besinlerde olur. Peynirler, şarap, işlenmiş etler, alkol bol tiramin içerir.

Rokfor, küflü peynirler, çedar, beyaz peynir, mozeralla, parmesan,

Kırmızı şarap, bira, viski, şampanya,

Kuruyemişler, kurutulmuş balık, mayalı yiyecekler, muz, narenciye,

Kuru meyveler, et bulyon, aspartam ve tatlandırıcılar,

Gıda koruyucularının içinde bulunan nitrat migreni tetiklemektedir.

Migrene ne iyi gelir, Migren için 10 etkili tedavi yöntemi

 

 

Kaynak: Bu yazı, memorial.com.tr/saglik-rehberleri/migren/ kaynak alınaral özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply