Kulaktan kan gelmesi nedenleri ve tedavisi

kulaktan kan gelmesi

Kulaktan kan gelmesi genelde travmalarla ortaya çıkan bir durumdur. Belirli iltihaplarla, böcek ısırıkları ile de oluşabilen kulak hasarlarında da görülen kulaktan kan gelmesi hastanede tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Bazen kendiliğinden iyileşse de, bazen de ciddi sorunların habercisi olabilir. İşte, kulaktan kan gelmesi nedenleri ve tedavisi;

Kulaktan kan gelmesi nedenleri

Kulak zarı hasarı

Kulaktan kan gelmesinin başlıca nedeni kulak zarının hasar görmesidir. Özellikle küçük çocuklarda, zararlı ve sivri maddelerin kulağa sokulması kulak zarı hasarı yaratır. Orta kulak iltihapları da kulak zarında hasar yaratır. Her iki durumda da kulak zarında olan çeşitli zedelenmeler iltihaplara dönüşebilir ve kulaktan kan gelebilir. Uçak yolculuklarında olan basınç değişimleri veya dalış yapanlarda olan basınç farklılıkları kulak zarında hasar yaratarak, kulaktan kan gelmesine neden olur.

Kulak iltihapları

Dış kulak iltihabında, iltihap neme çok maruz kalan kulakta oluşur. Halk arasında yüzücü kulağı da denilen bu durum, yüzücülerde ve sık duş alan kişilerde görülür.

Orta kulak iltihabı, kulak zarının arkasında olan kısmın bakterilerce enfekte olması ile oluşur. Kış ve ilkbaharda sık rastlanan bir durumdur. Toplanan iltihap ağrı yaratır ve kulak zarına zarar vererek kan gelmesine neden olur.

Mastoit kemik iltihabı; kafatası ile iç kulağın birleştiği noktada olan kemik mastoit kemiğidir. Tedavi edilmeyen orta kulak iltihabının ilerlemesi ile meydana gelir. Bu hastalıkta kulaktan kan gelmesi, yüz felci, işitme kaybı menenjit meydana gelebilir.

Kafa travması

Kulaktan kan gelmesi, kafaya alınan çeşitli darbeler veya travmalar ile oluşur. Kafa tasında oluşan temporal kemiklerde oluşan kırıklar, kulaktan kan gelmesine neden olur. Beyin dokusunda oluşan hasarlar, beyin dokusunda olan hasarlar kulaktan kan gelmesine neden olur.

Dış kulakta oluşan sivilce patlaması, böcek ısırıkları, orta kulak kisti kulaktan kan gelmesine neden olabilir.

Kulaktan kan gelmesi nasıl tedavi edilir?

Kulakta olan dış kulak, orta kulak iltihaplarında hemen antibiyotik tedavisine başlanır. Ateş ve ağrıyı kesmek için ilaçlar kullanılır. Kulaktan kan gelmesi aslında ciddiye alınması gereken bir durumdur. İyileşemeyecek durumda olan kulak zarı yırtılması olabilir. Bu durumda hastanın kulak zarı hemen dikilmelidir. Kulaktan gelen kan mastoid kemik iltihabıysa, hasta hemen hastaneye yatırılır ve verilen antibiyotikler cevap vermez ise iltihaplı olan kemik operasyon ile alınır.

Kulağa kaçan sivri ya da yabancı maddeler varsa hemen kulaktan çıkarılmalıdır. Eğer kafa travması kaynaklı kulaktan kan geliyorsa, hemen doktora gidilmelidir.

Leave a Reply