Keklik üzümü yağı nedir faydaları nelerdir?

Keklik üzümü, Latince ismiyle Gaultheria procumbens genellikle Kuzey Amerika’da yetişmekte ve oldukça belirgin bir kokuya sahiptir.

Keklik üzümü yağı, yeterli ve doğru oranda kullanıldığında antiseptik özelliğinin yanı sıra, ağrı kesici, iltihap giderici, kanama durdurucu, gaz giderici ve idrar söktürücü özellikleri de vardır. Yazımızda, keklik üzümü yağı faydaları ile ilgili bilgiler vereceğiz. İşte, detaylar;

Keklik üzümü yağı, keklik üzümü yapraklarının damıtılması ile elde edilir. İngilizce ismi Wintergreen ( kış yeşili ) olmasının sebebi, kış mevsimi boyunca fotosentez yapması ve yapraklarının yeşil kalmasındandır. Yapraklarından yağ çıkarılırken, meyveleri ise Kuzey Amerika yerlilerince çay yapılarak tüketilmektedir.

Bugün bile halen keklik üzümüyle yapılan çaylar içilmeye devam etmektedir. Bu bitki, yalnızca şifa amacıyla değil doğal bir ürün şeklinde de farklı alanlarda kullanılmaktadır. Sakızdan şeker üretimine, tat vermeksizin dumansız sigaradan dental hijyen ürünlerine varana kadar birçok üründe keklik üzümü bitkisine rastlamak mümkündür. Keklik üzümü yağı, yüksek kalitede transfer baskılarda da kullanılıyor.

Koyu sarı renkte olan keklik üzümü yağının tatlı bir ahşap kokusu bulunmaktadır. 30 ml’sinde 171 tane aspirinin etkisi bulunmaktadır. Bahsettiğimiz bu oranlar hatalı kullanıldığında, keklik üzümü yağının ne denli zehirleme etkisi olacağını göstermektedir.

Keklik üzümü yağı aşırı tüketimde yan etkisi

Bilinçsizce, deneyimsiz ve bilgisiz bir şekilde tüketildiğinde, daha doğrusu bir uzmana danışmadan yüksek dozlarda tüketilmesi yaşanan zehirlenmelerin en sık görülen sebeplerinden biridir. Hatalı ve yüksek dozlarda keklik üzümü yağı kullananlarda görülen başlıca problemler ise şöyle;

  • Baş dönmesi,
  • Kulak çınlaması,
  • Uyuşukluk,
  • Kusma.

Ağız yoluyla veya deri yoluyla aşırı miktarlarda keklik üzümü yağı tüketilirse, ciddi rahatsızlıklara hatta ölüme varan zehirlenmelere neden olabilmektedir.

Kaynak: Bu yazı, onikibilgi.com/keklik-uzumu-yagi-faydalari/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply