Huntington Hastalığı Nedir Belirtileri ve Tedavisi

Huntington hastalığı belirtileri ve tedavisi

Huntington Hastalığı Nedir Belirtileri ve Tedavisi: Huntington hastalığı, beyinde sinir hücrelerinin bozulması ile oluşan kalıtsal bir hastalıktır ve hayatı engellediğinden tehlikelidir. İstem dışı hareketler, konuşamama, takılma, sakarlık, konsantrasyon sorunları, titreme, OKB, bipolar bozukluk gibi pek çok sorunu beraberinde oluşturur. İşte, Huntington hastalığı belirtileri ve tedavisi;

Huntington hastalığı belirtileri

İstemsiz hareket etmek, konuşma sorunları, düşüncelerde takılma, OKB, bipolar bozukluk, düşme, algılama sorunları, konsantrasyon sorunları, üzüntü, yorgunluk, iştahsız olma ya da çok iştahlı olma, cinsellikte azalma, öğrenilen bilginin unutulması, kaslarda kasılma, titreme, kaygı bozukluğu olarak sayılabilir.

Huntington hastalığı neden olur?

Hastalık sık olarak genlerle geçer. Anne ve babadan alınan tek bir gen ile oluşur. Bozuk bir huntington genine sahip olan anne ve babada bu geni çocuğa verir.

Huntington hastalığı tedavisi

Hastalığın belirli bir tedavisi yoktur. Sadece, hareketlerde düzelme ve psikolojik bozukluklar önlenir. Hareketlerde olan bozukluklar için, antipsikotik ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar, hareketleri baskılar ve kas gevşekliği, kas sertliğine iyi gelir. Nöbetleri engellemek için, nöbet engelleyici ilaçlar kullanılır.

Kullanılan antidepresanlarla, OKB tedavi edilir. Kusma, ishal, uykusuzluk ve cinsel sorunlar yan etki olarak görülür. Antipsikotik ilaçlarla ani taşkınlık, gerginlik ve ruhsal sorunlar halledilir. Bir psikiyatrist yardımıyla davranışsal problemler çözülür. Konuşma, yeme ve yutma, boyun kasları hastalıkta etkilenebilir. Bir konuşma terapisti ile bu sorunların önüne geçilebilir.

Hastaya fiziksel terapi uygulanarak, esneklik, denge ve koordinasyon arttırıcı egzersizler yapılır. Böylece hasta düşmeden, rahatça yürüyebilir.

Evde merdiven parmaklığını kullanma, banyo yapma, kendi kıyafetlerini giyme için çeşitli terapiler uygulanabilir.

Hastalık ilerledikçe hasta, bakıma muhtaç hale gelir. Bu nedenle hastalığın hemen tedaviye başlaması gerekmektedir. İlerleyen hastalıkla birlikte, yemek yerken zorlanarak kilo dengesi kaybedilir. Bu nedenle günde 3 öğünden fazla yemek yemelidirler. Çiğneme ve yutmada sorun yaşadıklarından boğulma riskleri vardır. Hastaya yemesi kolay yiyecekler verilmelidir.

Bu nedenle hastaların sakin ve rahat ortamlarda olmaları, düzenli bir yeme düzeni oluşturulması, psikolojik destek verilmesi çok önemlidir. Hastalığın ilk dönemlerinde verilen tedaviler ve bakım ile hastalık ilerlemesi engellenebilir. Böylece hasta normale yakın bir hayat yaşayabilir.

Leave a Reply