Dış kulak yolu iltihabı nedir belirtileri ve tedavisi

dış kulak yolu iltihabı

Dış kulak yolu iltihabı ya da external otitis yüzücü kulağı olarak da bilinir. Dış kulak kanalının şiddetli şekilde tahriş olması ve iltihaplanmasıdır. Bu duruma enfeksiyon da eşlik edebildiği gibi, egzama da gelişebilmektedir. Egzama varsa kaşındığında cilt çatlar ve kulak kanalı bakteriler ve mantarlar tarafından istila edilir.

Kirli olan suda yüzmek bu hastalığın kapılmasının yollarından biridir. Kulakta meydana gelen salgı temizlenmek istendiğinde cildin tahriş olmasına, kaşınmasına ve yırtılmasına sebep olur. Bu durumda kişi eline ne geçirdiyse kulağını çok daha fazla karıştırmaya başlar. Böyle durumlarda kulağın delinme riski de oluşabilir. Kullanılan saç boyaları ve saç spreyleri de kulak kanalının tahriş olmasına sebep olabilmektedir. External otit ya da yüzücü kulağı bazen sık görülen aspergillus niger adlı mantar nedeniyle de oluşabilmektedir. Bu durumun belirtileri urukkulosis ile aynı özelliktedir. Furunkulosis ise sürekli olarak çıbanların çıkmasıdır ve kulak kanalında bulunan bir tüy kesesinin mikroplanmasıyla başlamaktadır. Dış kulak yolu iltihabı ya da yüzücü kulağı daha çok genç yetişkinlerde ortaya çıkmaktadır.

Dış kulak yolu iltihabı belirtileri:

Kulakta ağrı,

Dış kulak kanalında kaşıntı,

Kulakta sarı ya da yeşil-sarı renkte kötü kokulu iltihaplanma,

Baş hareketi ile başın ağrıması,

İşitmede kayıp başlıca belirtileri olarak sayılabilir.

Dış kulak yolu iltihabı teşhisi:

Kulakta kaşınma, pullanma veya kanalda ağrı hissediliyorsa dış kulak yolu iltihabı ( External otit ) olma ihtimali bulunmaktadır. Genellikle sarı ya da sarı-yeşil renkte kötü kokulu bir kulak akıntısı olur, ağrı varsa akıntının başlamasından sonra azalır. Kulak kanalının iltihap nedeniyle tıkanması halinde işitmede de azalma görülebilir.

Hastalığın teşhisinde otoskop adı verilen bir aletle kulak kanalına bakılarak tanı konulmaktadır. İltihabi bir durum varsa da örnek alınarak laboratuar ortamında incelenir.

External otit tedavisi:

Dış kulak yolu iltihabı, kişide rahatsızlık meydana getirse de gerekli tedaviler yapıldığında tehlikeli olmazlar. Ancak şeker hastası olanlarda gelişirse çevre kemiklere ve kıkırdaklara hasra verme ihtimali bulunmaktadır.

Doktora gitmeden önce ağrının azaltılmasını sağlayacak bazı uygulamaları kendiniz yapabilirsiniz. Örneğin; kulak üzerine ılık bir yastık koymak, aspirin ya da benzeri bazı ağrı kesiciler almak da faydalı olabilir.

Tıbbi olarak yapılacak olan tedavide doktor, kulak kanalını bir emme aleti ya da pamuklu çubukla temizler. Bu uygulama ile sancının veya tahrişin hafiflemesi sağlanır. Doktor sonrası için, kortikosteroidli bir kulak damlası ve antibiyotik gibi değişik tedavi yöntemleri önerebilir. Şiddetli ağrılarda ağrı kesicilerin kullanılması gerekir. Tedavi sırasında kulağa su kaçmamasına özen gösterilmelidir. 3-4 gün sonra belirgin bir iyileşme olmazsa doktor ağız yolu ile alınan bazı antibiyotikler verebilir. Verilecek olan antibiyotik, laboratuarda yapılan tetkiklerde belirlenen organizmanın türüne göre seçilir. Mantar kaynaklı bir dış kulak yolu iltihabı varsa sülfanilamid tozu kullanılır.

External otit’den korunma:

Bu durum çoğunlukla önlenebilir bir rahatsızlıktır. Bunu sağlamak için pis sularda yüzmemek başta olmak üzere, banyodan ve yüzmeden hemen sonra kulakların kurulanması gerekmektedir. Kulak kanalının nemli ve rutubetli olması kulağın enfeksiyon kapmasını kolaylaştırmaktadır.

Leave a Reply