Bağırsak mantarı belirtileri nedenleri ve bağırsak mantarı tedavisi

Bağırsak Mantarı Neden Olur, bağırsak mantarı belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıl yapılır gibi en çok merak edilen ve bağırsak mantarı teşhis ve nedenleri hakkında detaylı bilgilere yer verdik, işte detaylar. Bağırsak florasında hem faydalı bakteriler hem de zararlı bakteriler bulunmaktadır. Buna ek olarak bağırsakta mantarlarda bulunmaktadır. Sağlıklı bir kişinin bağırsağında faydalı bakterice %98 oranında bulunması gerekmektedir. Faydalı bakterilerin her hangi bir sebepten ötürü azalmaya başlayarak, yerini boşaltması durumunda boşalan yere mantarlar yerleşmektedir. Genel olarak antibiyotiğin çok sık ve düzenli tüketilmesi durumunda vücuttaki bakterilerin faydalıları azalmaktadır.

Bağırsakta yer alan mantarların geneli “candida albisanc” adı verilen mantarlardır. BU mantarlar bağırsakta yoğun olarak bulunmakta vE bağırsak bakterilerinin %60 – %70’ini içine almaktadır. Vücuttaki zararlı bakterilerin ve mantarların Artış göstermesine sebep olan etmenlerin en başında antibiyotik kullanımı, siyah çayın çok fazla tüketilmesi, makarna vE tatlıların normal tüketilmesi gerekenden Çok daha fazla tüketilmesi ve Özellikle beyaz undan yapılan besinler gelmektedir.

Bu gıdalar genel anlamda hazmı zor olan vE hazmedilemediği için bağırsakta kalan gıdalardır. Bağırsakta kalmaları ise zararlı bakterilerin ve mantarların çoğalmasına sebep olmaktadır. Bağırsak mantarının artmasına sebep olan yalnızca tatlılar, beyaz unlu gıdalar, bakana, siyah çay ya da antibiyotik değildir. Hazır gıdalar, fast food yiyecekler ve paketlenmiş besinlerde bağırsakta mantar oluşumuna sebep olmaktadır.

Bağırsak Mantarı Belirtileri Nelerdir?

Bağırsak mantarının birçok farklı belirtisi bulunmaktadır. Bağırsak mantarı belirtilerinin en başında bitkinlikçe halsizlik gelmektedir. Çok dinlenmenize rağmen kendinizi yorgun hissediyorsanız, halsizliğiniz bir türlü geçmiyorsa bağırsak mantarı olma ihtimaliniz bulunmaktadır. Bağırsak mantarları birçok mantarı da beraberinde getirmektedir. Bağırsak mantarıyla birlikte kasıkta mantar, vajinada mantar, ağız, deri ve tırnakta mantar görülme ihtimali bulunmaktadır.

Bağırsak mantarı bazı dışkılama sorunlarını dA beraberinde getirmektedir. İshal ve kabızlık problemine sebep olan bağırsak mantarının dışkılama problemleri dışında hazımsızlık ve şişkinlik gibi belirtilerde görülebilir. Hafıza zayıflaması da nadir de olsa görülen belirtiler arasında yerini almaktadır. Unutkanlık olarak kendini Gösteren hafıza zayıflaması bir yana odaklanma güçlüğü ve yoğunlaşma zorluğu gibi durumların görülmesi de mümkündür. Bağırsak mantarı çeşitli deri hastalıklarına da sebep olabilir. Deride kızarıklık, morarırlık, derinin dökülmesi ve özellikle egzama, sedef gibi hastalıkları bağırsak mantarı tetiklemektedir. Şiddetli alerjiler görülebilir ve bağırsak krampları da aynı şekilde görülebilir.

Makatta Mantar Nedir?

Makat bölgesinde de mantar çıkabilir. Bu bölgede mantar oluşumu bazen bağırsak mantarı ile bağlantılıyken, bazen de tamamen bağımsız olarak ortaya çıkmaktadır. Makatta mantar oluştuğunda makat bölgesinde kızarıklık ve makat bölgesinde kaşıntı, kaşıntıyla birlikte gelen döküntü meydana gelmektedir. Makatta mantar genel olarak kremle tedavi edilmektedir.

Bağırsak Mantarı Nedenleri Nelerdir?

Bağırsak mantarı bağırsaktaki bakterilerin faydalı bakterilerin yerini mantarlara bırakması sonucu oluşmaktadır. Bağırsak mantarı genel anlamda beslenmeden kaynaklanan bir sonuçtur. Ancak bağırsa mantarının birçok farklı nedeni de bulunmaktadır. Peki, bağırsak mantarı nedenleri nelerdir? İşte, bağırsak mantarı nedenleri;

Fazla Şeker Tüketimi: Candida şekerler zararlı bakterilerin beslenmesini sağlamaktadır. Zaten bağırsak mantarı olan Kişilerde de şeker isteği çok daha fazla olmaktadır. Fazla şeker tüketmek bağırsak mantarı riskini dE artırmaktadır.

Karaciğer Sorunları: Safra sıvısı bağırsaktaki canlı organizmaların dengede kalabilmesi için çok önemli bir etkiye sahiptir. Karaciğer sorunları isE genel olarak safra salgısı miktarını düşürmesi ve safra kalitesini düşürmesi nedeniyle bağırsa mantarı meydana gelebilir.

Çok Fazla Alkol Tüketmek: Alkolün çok fazla tüketilmesi her türlü zararlıdır. Ancak bağırsaktaki yararlı bakterilerin ölmesine sebep olduğu için doğrudan bağırsak mantarına sebep olmaktadır. Bunun için çok Fazla alkol tüketmekten kaçınmalısınız.

Mineral Eksiklikleri: Çeşitli mineral eksiklikleri birçok farklı hastalığa sebep olabilir. Çinko ve selenyum eksiklikleri mineral eksiklikleridir. Bu duruM ise bağırsak mantarına neden olmaktadır.

Bağırsak Mantarı Riskini Artıran Faktörler: Bağırsak mantarına doğrudan sebep olan faktörler varken, dolaylı olarak bağırsak mantarı riskini artıran faktörlerde Bulunmaktadır. Ancak bağırsak mantarı riskini artıran faktörlerin bir arada görülmesi bağırsak mantarına neden olabilir. Peki, bağırsak mantarı riskini artıran faktörler nelerdir? İşte, bağırsak mantarı riskini artıran faktörler;

  • Gebelikten korunmak adına her gün kullanılan doğum kontrol hapları bir sürE sonra bağırsak mantarına sebep olabilir.
  • Turşu gibi fermente besinlerin çok fazla tüketilmesi bağırsak mantarına sebep olabilir.
  • Stresin vücuda birçok Farklı zararı bulunmaktadır. Bu zararlardan bir tanesi ise şüphesiz ki stresin bağırsak mantarını tetiklemesidir.

Bağırsak Mantarı Teşhisi Nasıl Konulmaktadır?

Bağırsak mantarının teşhis edilmesi için doktor muayenesi çok önemlidir. Doktor muayenesinden sonra mutlaka bazı tetkik ve testlerin yapılması gerekmektedir.

Candida Antikor Testi: Kan tahlili olan candida antikor testi vücuttaki candida miktarını kontrol eder ve dolayısıyla bağırsak mantarı teşhisi konulmuş olur.

Gaita Testi: Bir tür dışkı testi olan gaita testi bağırsak mantarınızın ne oranda olduğu ve vücudunuzda ne kadar mantar olduğu ilE ilgili bilgi vermektedir. Herkesin bağırsak mantarının kendini gösterme biçimi birbirinden farklıdır. Bu nedenle de gaita testi herkeste aynı oranda doğrulukla sonuçlanmamaktadır.

Elektrodermal Test: Elektrodermal test bağırsak probleminin bağırsak mantarından kaynaklanıp kaynaklanmadığı ilE ilgili bilgi vermektedir.

Evde Tükürük Testi: Evde yapabileceğiniz basit bir tükürük testiyle bağırsağınızda mantar olup olmadığıyla ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz. Tabi ki mutlaka bir doktor teşhisi Gerekir. Ancak doktora gitmeden önce evde Yapabileceğiniz basit ama etkili bir yöntemdir.

  • Cam bir su bardağına su doldurmalı ve doldurduğunuz suya tükürmelisiniz. Tükürdükten Sonra 3 dakika kadar bekleyin. Eğer ki tükürdükten sonra bardaktan aşağı iplik şeklinde tükürükler sarkıyorsa, su bulanık hale gelmişse, tükürük zerrecikleri toz gibi suyun her bölgesine dağılmışsa ya da tükürdükten sonra tükürüğünüz dibe çökmüşse bağırsak mantarı olma ihtimaliniz bulunmaktadır. Bu etiklerden her hangi biri bağırsak mantarından şüphelenmeniz için yeterlidir.

Bu testi yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta testi sabah yapmanız ve sabah testi yapmadan önce bir şey yiyip içmemiş olmanız gerekmektedir.

Bağırsak Mantarı Nasıl Tedavi Edilmektedir?

  • Beslenmenize Dikkat Etmelisiniz: Bağırsak mantarınızın tedavisinde doktor müdahalesinden önce sizin beslenmenize dikkat etmeniz çok önemlidir. Süt kesiğinden olmuş bazı besinlerin tüketimini kısıtlamalısınız. Sirke, mayonez, hardal, turşu ve soya sosu gibi besinlerden özellikle uzak kalmanız gerekmektedir. Mantarlar genel anlamda bağırsak mantarına sebep olan etkilere sahiptir. İşlenmiş et ve beyaz pirinçte bağırsak mantarına neden olmaktadır. Bağırsak mantarına iyi gelen bazı besinler bulunmaktadır. Sarımsak, yoğurt, Hindistan cevizi yağı, elma sirkesi, zeytin yaprağı özü ise bağırsak mantarına iye gelen besinler arasında bulunmaktadır.
  • Bağırsak Mantarı İlaç Tedavisi: Bağırsak mantarı tedavisi için yalnızca beslenmeye dikkat etmek yeterli değildir. Bu durumda doktor teşhisi, tedavisi ve beraberinde ilaç tedavisi gerekebilir. Bağırsak mantarına karşı doktor mantarın cinsine göre ilaç vermektedir.

Leave a Reply