Amniyosentez (gebelikte anne karnından su alınması)

amniyosentez

Amniyosentez nedir, kimlere uygulanır, risleri nelerdir işte detaylar.Hamileliğin başlangıcı ile birlikte amniyon kesesi bebeği sarar ve içinde amniyon sıvısı oluşmaya başlar. Yaklaşık 37 derece sıcaklıkta olan bu sıvı sürekli emilir ve yenisini oluşturur. Sıvının ana kaynağı bebeğin akciğerleri ve boşaltım sistemidir. Anti bakteriyel de olan bu sıvı, bebekten dökülen hücreleri de içerir ve böylece bebeğin genetik yapısını da ortaya çıkarır. İşte, amniyosentez;

Amniyosentez nasıl yapılır?

Amniyosentez 16-22 gebelik haftasında yapılan bir testtir. Amniyon sıvısı içinde bebeğin belirli hücreleri vardır. Bu hücreler özel kültür ortamında 2-3 hafta kadar bekletilir. Üreyen kromozomlar ayrışır ve mikroskop altında rahat incelenecek hale gelir.

Amniyosentez yapılırken çok ince bir iğne ile amniyon kesesine girilir ve bir miktar amniyon sıvısı dışarıya çekilir. Bu arada bebeğin ultrasonda durumu ve şekli değerlendirilir. Bebeğin plasentasından geçmeyeceği için bebekten uzak bir alan bulunur ve iğne oraya hedeflenir. Alınan su yaklaşık 200-300 mililitredir. Sıvı alındıktan hemen sonra 1-2 saat içinde yenilenerek yerine gelir.

Amniyosentez kimlere uygulanır?

35 yaş üzeri hamilelere,

Daha önce genetik bozukluğu olan bebek doğumlarında,

Ailede genetik hastalık olduğunda,

İkili, üçlü ve dörtlü test sonuçları anormal çıkan gebelere,

Bebeğin akciğer gelişimini anlamak için,

Bebeğin suyunun fazla olduğu durumlarda suyu azaltmak için amniyosentez yapılır.

Amniyosentez riskleri nelerdir?

Amniyosentez eski dönemlerde de yapılmaktaydı. O dönemde ultrason ile görüntüleme olmadığından iğne körlemesine karna batırılıyor ve pek çok bebeğin hayatına mal olan olaylar yaşanıyordu. Şu anda kullanılan teknikler ile amniyosentezin riskleri çok düşük olarak kabul edilmektedir.

Düşük, enfeksiyon, su gelmesi, su kesesinin açılması, plasenta ve kordonun zedelenmesi, erken doğum, bebeğin zarar görmesi, işlemin tekrarlanmak zorunda olması işlemin başlıca riskleridir. Ancak bu riskler her 200-300 gebelikte %1 kadardır. Kan uyuşmazlığı olan çiftlerde amniyosentez öncesi, anti-RH antikor içeren iğne yapılmalıdır.

Amniyosentez uygulamasında ağrı ve acı yoktur, uygulama sonrası 24 saat ağır fiziksel aktiviteden uzak durulmalı, 15 dakikadan fazla ayakta durulmamalıdır. Çoğul gebeliklerde de amniyosentez uygulaması yapılır. Fakat, bu noktada tek giriş yapılarak iki amniyon kesesinden su alınmalıdır. Bu uygulamada bir bebeğin kesesinden su alınınca oraya bebeğe zararı olmayan bir renkli sıvı verilir. Diğer bebeğin kesesine girildiğinde sıvı alınan kese rengi nedeni ile anlaşılır.

Leave a Reply