Spiral nedir, Spiralin yan etkisi var mı?

Spiral, oldukça etkili bir doğum kontrol yöntemidir. Ancak bu yöntemi kullanmak isteyenlerin kafasına takılan spiralin yan etkisi var mı? sorusudur, bu yazımızda spiral kullanımında nelere dikkat edilmelidir? ve bu yöntem hakkında merak edilen tüm sorularınızın cevabını yazımızda bulacaksınız. İşte, detaylar;

Spiral, istenmeyen ya da planlanmayan gebeliklerin önlenmesinde en etkili doğum kontrol yöntemlerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Spiral ya da diğer bir ifadeyle rahim içi araç, DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü), Amerikan Tıp Birliği ve Amerikan Jinekolog ve Obstetrisyenler Birliğince doğum kontrolünde en etkili yöntem olarak düşünülmektedir. Spiralin temel prensibi, rahim içi döllenme sonucunda meydana gelen zigotun, rahim duvarına tutunarak yerleşmesini önlemek amacıyla enflamasyon oluşturmasıdır.

Spiralin yan etkileri var mı?

Spiral kullanımı, kadında dış gebelik olasılığını arttırabilmektedir. Dış gebelik ise, embriyonun rahimden başka bir bölgede gelişmesini ifade etmektedir. Kanama olan bazı hallerde spiralde bir problem olduğu düşünülmektedir. Meydana gelen kanamalar, ara kanama türünde veya süreklilik arz eden bir kanama olabilir. Bunun gibi yan etkilerin olması halinde, spirali bulunan kadının tedavi görmesi veya spiralin rahimden çıkarılması gerekir.

Spiralin diğer bir yan etkisi de spiralin etki prensibi yönünden yaşanır ki, böyle olması durumunda spiral etki mekanizmasının neden olduğu vücutta bazı enfeksiyonlar çok daha kolay gelişebilir. Bunun gibi hallerde hasta mutlaka tedaviye alınmalı, şayet tedaviye gereken yanıtı vermemişse spiralin rahimden mutlaka çıkarılması gerekir.

Spiral kullanırken dikkat edilecekler:

Spiral kullanımında kesinlikle periyodik olarak kontrollere gidilmelidir. Her 6 ayda bir kontroller gerçekleştirilmelidir. Kontroller sırasında spiralin hala etkili şekilde çalışıp çalışmadığına bakılır. Eğer spiral yerinden oynamışsa gebelik konusunda koruyucu etkisi azalmış demektir. Bunun gibi bir durumla karşılaşıldığı zaman, hastaya bilgi verilir. Hastanın bilgisi dahilinde ya yerinde bırakılır ya da rahme yeni bir spiral takılır.

Spiral hamileliği nasıl önler?

Gebelikten korunma yöntemleri

Kaynak: hurriyetaile.com/sizin-icin/saglik/spiralin-yan-etkisi-var-mi_9604.html

Leave a Reply